Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν να κάνουν ΝΑΤΟική λίμνη το Αιγαίο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ με ανησυχία αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που ξεκινά την Παρασκευή 14 Μάη. Ολα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς "πάτρωνες".

Η "βήμα προς βήμα προσέγγιση", που ξεκίνησε στη Μαδρίτη το 1997 (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξελίσσεται σε "βήμα προς βήμα διολίσθηση" προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη".

Οι εξελίξεις αυτές, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση, σε μια στιγμή που και στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Επίσης, η ελληνοτουρκική συνεργασία, την οποία προπαγανδίζουν οι δύο πρωθυπουργοί, προσβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών των δύο χωρών, όπως άλλωστε φαίνεται και από το πρόγραμμα των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών. Από αυτή τη σκοπιά καλεί τους εργαζόμενους να δούνε πίσω από τους "πανηγυρικούς", που θα ακούσουν αυτές τις μέρες, τους κινδύνους που περικλείει η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟική "λίμνη". Να ενδυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την απόκρουση των σχεδίων αυτών, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την αποδέσμευση της Ελλάδας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις - ΝΑΤΟ και ΕΕ - που αποτελούν μόνιμη πηγή οδυνηρών συνεπειών σε βάρος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ