Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνοριακές διευθετήσεις με «γέφυρα» τις μπίζνες

Σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, με τη συνοδεία δέκα υπουργών και εκατό επιχειρηματιών

Το Αιγαίο «μυρίζει» χρήμα για την αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία, γι' αυτό και οι δυο πρωθυπουργοί μετατρέπουν τις μπίζνες σε όχημα για γενικότερες διευθετήσεις

Eurokinissi

Το Αιγαίο «μυρίζει» χρήμα για την αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία, γι' αυτό και οι δυο πρωθυπουργοί μετατρέπουν τις μπίζνες σε όχημα για γενικότερες διευθετήσεις
Με στόχο να αποτελέσει η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία το όχημα για τις συνοριακές διευθετήσεις που «μαγειρεύονται» στο Αιγαίο, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, με τη συνοδεία δέκα υπουργών και εκατό από τους μεγαλύτερους Τούρκους επιχειρηματίες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την τουρκική ιδέα για τη δημιουργία ενός κοινού ελληνοτουρκικού πολιτικού μηχανισμού, ο οποίος θα είναι μόνιμος (στελέχωση αρμόδιας υπηρεσίας σε κάθε υπουργείο), θα επεξεργάζεται και θα υλοποιεί κοινές πολιτικές. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχουν δηλώσει στο «Ρ» πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί η αίσθηση των κοινών συμφερόντων και θα ατονήσει η σημασία που αποδίδεται σήμερα στις συνοριακές διαφορές, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν και αυτές να διευθετηθούν.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, σήμερα το πρωί, οκτώ υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Διαμαντοπούλου, Ρέππας και Ραγκούσης) θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους αντίστοιχους Τούρκους συναδέλφους τους, προκειμένου να καθορίσουν το οργανόγραμμα των τακτικών τους μελλοντικών επαφών και το πλαίσιο συνεργασίας τους, για την υλοποίηση των συμφωνιών που θα υπογραφούν σε πανηγυρική τελετή σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί θα συναντώνται με τους Τούρκους συναδέλφους τους περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να υλοποιούν πολιτικές συνεργασίας στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα παρακολουθούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, που θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο και θα επισφραγίζονται από το κοινό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας), το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το χρόνο υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση αυτού του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μετά τις συναντήσεις Παπανδρέου - Ερντογάν, οι οποίοι και θα υπογράψουν μια σειρά από συμφωνίες που έχουν προετοιμάσει τα αντίστοιχα υπουργεία που μετέχουν στο συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι δέκα, αναφέρονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Αιχμή ο Τουρισμός και η Ενέργεια

Οπως έχει επισημάνει σε δημοσιεύματά του το τελευταίο διάστημα ο «Ριζοσπάστης», βασικός τομέας στον οποίο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι ο τομέας του τουρισμού. Η Αγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμο σχέδιο συνεργασίας για την «ενοποίηση» των τουριστικών προορισμών στο χώρο του Αιγαίου.

Αρμόδιοι στον τουρισμό τουρκικοί φορείς έχουν δημόσια εκφράσει το ενδιαφέρον τους για «μακροχρόνιες ενοικιάσεις τουριστικής γης» και υποδομών σε ελληνικά νησιά. Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προανήγγειλε το σημερινό ολοήμερο επιχειρηματικό και πολιτικό φόρουμ, όπου ««θα ακουστούν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για την ελληνική οικονομία και ποιοι τομείς συνεργασίας μπορούν να ανοίξουν».

Ανάλογη σημασία με τον τουριστικό τομέα αποδίδει η Αγκυρα και στον τομέα της ενέργειας, επιδιώκοντας να εντάξουν την Ελλάδα στον ιστό των δικτύων που ελέγχουν για την προώθηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τις σημερινές συναντήσεις στην Αθήνα, έχει συμφωνηθεί να κρατηθούν στο ημίφως οι συνομιλίες που εξελίσσονται από την επιτροπή για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των γενικότερων συνοριακών διευθετήσεων που αυτή συνεπάγεται.

Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι η αρμόδια γι' αυτό το θέμα ελληνοτουρκική επιτροπή συνεδρίασε πριν τρεις μέρες και έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών των συνομιλιών εξαρτάται από την εμπέδωση του κλίματος οικονομικής συνεργασίας το οποίο έχουν αποφασίσει να προβάλλουν οι δύο κυβερνήσεις.

Κλίμα εφησυχασμού από τη ΝΔ

Κλίμα εφησυχασμού και συναίνεσης καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ για την επίσκεψη Ερντογάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προωθούμενα σχέδια για ΝΑΤΟική συνδιαχείριση στο Αιγαίο έχουν τουλάχιστον την ανοχή της. Ο εκπρόσωπος Τύπου, σε χθεσινή δήλωσή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει πέρα από τις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει ο Αντ. Σαμαράς και οι οποίες, όπως είπε, «είναι κοινής αποδοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει «σταθερή συνεργασία» με την Τουρκία(22/5/2020)
Δυναμώνουν την οικονομική συνεργασία(2/9/2017)
Αναζήτηση συμβιβασμού και μπίζνες στο έδαφος επικίνδυνων ανταγωνισμών(9/12/2014)
Επιχειρηματικές συμπράξεις με κατάληξη τους υδρογονάνθρακες(5/3/2013)
Κερδοφόρες μπίζνες «χαμηλής πολιτικής»(23/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org