Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδια μούρη...

Το επιχείρημα των αστικών κυβερνήσεων, ότι, δήθεν, αναγκάζονται να προωθήσουν και να εφαρμόσουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ότι τους τα επιβάλλει το ΔΝΤ ή κάποιοι τεχνοκράτες, ενώ οι ίδιοι, δήθεν, αντιστέκονται, ανατρέπεται από την ίδια την πραγματικότητα. Τρανό παράδειγμα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία, που προωθεί και υλοποιεί πρόγραμμα σκληρών αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: Περικοπές δαπανών και κοινωνικών παροχών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κ.λπ., ενώ θεσμοθετήθηκαν μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να ενισχύσουν τις στρατιές ανέργων (που ήδη ξεπερνούν το 20%), με απελευθέρωση απολύσεων, μείωση και περιορισμό αποζημιώσεων, μη καταβολή υπερωριών, περικοπή μισθών κ.ά. Αντίστοιχα μέτρα (π.χ., αύξηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων, περικοπές μισθών κ.λπ.) προωθούνται και στην Πορτογαλία.

Μάλιστα, τα μέτρα παρουσιάζονται και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και στην Ελλάδα. Οτι, δηλαδή, αναγκάζεται η κυβέρνηση να υποχωρήσει από το πρόγραμμά της για να αντιμετωπίσει την κρίση και άλλα τέτοια φαιδρά. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι ο αστικός Τύπος, σε όποια χώρα και αν κυκλοφορεί, παίζει ρόλο προπαγανδιστή και υπερασπιστή της πολιτικής της πλουτοκρατίας, ο ισπανικός Τύπος υποδέχτηκε τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης ως «θυσία» της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η «El Pais» σημειώνει ότι «ο Θαπατέρο θυσιάζει την κοινωνική πολιτική του», η «ABC» παρουσιάζει το θέμα ανάποδα, δηλαδή ότι ο Θαπατέρο υποχρεώθηκε να αλλάξει την πολιτική του και προχωρεί σε «δραματικές» κοινωνικές περικοπές. Αντίστοιχα, η οικονομική εφημερίδα «Cinco» εκτιμά πως «ο Θαπατέρο κάνει μεγάλη ψαλιδιά», ενώ η «El Mundo» μιλάει για τον «τρομερό δρόμο της διόρθωσης» της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και η καταλανική «La Vanguardia» γράφει ότι «ο Θαπατέρο διορθώνει» την πολιτική του γραμμή!

Και, φυσικά, κάθε αστική κυβέρνηση (πόσο μάλλον σοσιαλδημοκρατική) που σέβεται τον εαυτό της, έχει και τα αντίστοιχα στηρίγματα στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με συμβιβασμένες ηγεσίες - βαστάζους του συστήματος: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να κηρύξουμε με σκυμμένο το κεφάλι μια γενική απεργία, που πιθανώς θα συνέβαλε στην περαιτέρω οικονομική επιδείνωση της χώρας μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «Comisiones Obreras», του ενός εκ των δυο μεγαλύτερων συνδικάτων της Ισπανίας, Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόχο, ενώ την άποψή του συμμερίζεται και ο επικεφαλής του έτερου συνδικάτου, του «UGT», Κάντιντο Μέντεζ!


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ