Εκτός κόμματος τέθηκαν χτες η Ντ. Μπακογιάννη και τρεις ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Απαρχή ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών, που θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα, αποτελεί η οριστική διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ, με αφορμή τη θετική της ψήφο στο νομοσχέδιο των μέτρων της κυβέρνησης και στο μνημόνιο με την τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ.
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε με απόφασή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τρεις βουλευτές του δικού του κόμματος, τη Σοφία Σακοράφα, τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου, μετά το «παρών» που ψήφισαν στο ίδιο νομοσχέδιο.
Η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να θέσει την πρώην υπουργό εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ήταν μονόδρομος, προκειμένου να ενισχύσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Από την πλευρά της, μπορεί η Ντ. Μπακογιάννη να διαδίδει ότι δεν προτίθεται, τουλάχιστον άμεσα, να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, ωστόσο η ίδια μόλις πριν λίγες βδομάδες είχε ταχθεί υπέρ μιας «ντε φάκτο αλλαγής του σημερινού πολιτικού και κομματικού συστήματος» προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση η πρώην υπουργός δεν πρόκειται να μείνει άπραγη, αλλά θα ριχτεί με όλες τις δυνάμεις της για την υποστήριξη των αντιλαϊκών μέτρων, εντός και εκτός της Βουλής, όπως άλλωστε θα κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ. Ταυτόχρονα αναμένει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που θα της επιτρέψει να μπει «πιο δυνατά στο παιχνίδι».
Στη γραπτή της δήλωση, η Ντ. Μπακογιάννη υπερασπίζεται τη θέση της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με το πακέτο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, επαναλαμβάνοντας τα σαθρά επιχειρήματα περί μονόδρομου και αποφυγής χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στη στάση της ηγεσίας της ΝΔ επισημαίνοντας ότι δεν έχει εναλλακτική λύση για το πώς θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τελικά «βάζει το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης να υπηρετούμε το λαό και τη χώρα».
Επιβεβαιώνει επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά του πρότεινε η ΝΔ να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η ΝΔ «από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού».
Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, οι διαγραφές παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό σαν «απώλειες στη μάχη». Στο αίτημα να παραδώσουν οι τρεις βουλευτές την έδρα τους, η Σ. Σακοράφα αρνήθηκε, το ίδιο έπραξε και ο Γ. Δημαράς, ενώ ο Β. Οικονόμου απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στο «ΑΛΤΕΡ» δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, για τη διαγραφή των τριών και από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα.
Στη χτεσινή ψηφοφορία δεν μετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Σε επιστολή του δήλωνε: «επιθυμώ να εκφράσω την υποστήριξή μου στον αγώνα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στις επιλογές της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας από την πτώχευση».
Χτες τέλος, με επιστολή τους, 48 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να «υπάρξει αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες, όλων όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια, αρχής γενομένης από τους υπουργούς και τους βουλευτές». Την επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας το παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού που είχε στήσει η κυβέρνηση με στόχο να στρέψουν τη λαϊκή οργή στα ανώδυνα μονοπάτια της αναζήτησης των αυτονόητων προσωπικών ευθυνών και να αθωώσουν το σύστημα που γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαφθοράς.