Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Καλό το Σύνταγμα αλλά καλύτερα τα κουκιά...

Αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν υπακούει στο Σύνταγμα, είναι οι ίδιοι που το έχουν κάνει κουρελόχαρτο, ερμηνεύοντάς το κάθε φορά ανάλογα με τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και πάντα υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Η διαδικασία με την οποία χτες απορρίφθηκε το αίτημα του ΚΚΕ για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψηφοφορία για τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι αποκαλυπτική.

Τι έγινε; Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να αποδεχτεί την πρόταση του ΚΚΕ, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα. Χτες το πρωί, λίγο πριν τη συνεδρίαση στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Ευ. Βενιζέλου, Χ. Παμπούκη, Δ. Ρέππα Γ. Ραγκούση, του Θ. Πάγκαλου και του Ν. Αθανασάκη.

Οι υπουργοί συνυπέγραψαν την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει «διευρυμένη πλειοψηφία». Κάπου εκεί άρχισε το μέτρημα των κουκιών, με παράλληλη βολιδοσκόπηση της στάσης και της ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν στο μεταξύ φτάσει τα μαντάτα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Σακοράφα και ο Γ. Δημαράς - δεν υπήρχαν έως τότε ενδείξεις για το Β. Οικονόμου - θα δήλωναν «παρών» στην ψηφοφορία.

Με δεδομένη την απουσία του Χρ. Παπουτσή, το μέτρημα των ψήφων συνεχίστηκε και το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξασφάλιση πλειοψηφίας 180 βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και συνεννόηση με την πλευρά της ΝΔ, η οποία ζήτησε να μη γίνει δεκτή η πρόταση για αυξημένη πλειοψηφία. Με τα νέα πλέον δεδομένα, αποφασίστηκε να απορριφθεί το αίτημα του ΚΚΕ και στην ψηφοφορία να ζητηθεί η πλειοψηφία των 151.

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τον Ευ. Βενιζέλο για να απαντήσει στο αίτημα του ΚΚΕ, παρακάμπτοντας τον Ντ. Ρόβλια, ο οποίος μάλλον κρίθηκε «ανεπαρκής» να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση. Ομως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναλώθηκε σε «άλλα λόγια», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη θέση της μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Την ειλημμένη απόφαση ανακοίνωσε τελικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τα κουκιά ήταν το κριτήριο για την ερμηνεία του Συντάγματος. Μετά από αυτά, ένας συνταγματολόγος υπουργός, ο Ευ. Βενιζέλος, ανέλαβε να εξηγήσει στο Σώμα ότι καλό το Σύνταγμα, αλλά καλύτερα όλων τα κουκιά για να περάσει το αντιλαϊκό μνημόνιο. Αυτή είναι η αντίληψή τους για τη «δημοκρατία», αυτό το Σύνταγμα υπερασπίζονται όλοι τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ