Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεργασίες στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Κοινός τόπος η ανάγκη της πλουτοκρατίας να γενικευτούν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα και αλλού

Σ' ένα πράγμα ομονοεί η λυκοσυμμαχία, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις: Στο ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο

Associated Press

Σ' ένα πράγμα ομονοεί η λυκοσυμμαχία, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις: Στο ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο
Με τις εξελίξεις να επιταχύνονται, ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της «τρόικας» με την ελληνική κυβέρνηση, η κατάρτιση νέου προγράμματος επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και η έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης μέχρι τις 10 Μάη, οι αντιθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών παραμένουν ασίγαστες.

Εκείνο, όμως, που «ενώνει» τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας είναι η ανάγκη να εφαρμοστούν από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαιώνει ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες της «τρόικας» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ζήτημα λίγου χρόνου είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, σύμφωνα με τον Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι «Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολυετές πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει σε μια μείζονα δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω συντονισμένων διμερών δανείων από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των αποφάσεων που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, μέτρα και πάλι μέτρα, χωρίς ημερομηνία λήξης, για να εκταμιεύονται τα ληστρικά για το λαό διμερή δάνεια.

Το θέμα της θεσμικής ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης, της υλοποίησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως απαιτεί η πλουτοκρατία, αλλά και των ανταγωνισμών της ΕΕ με άλλες οικονομίες, επανέφερε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. Οπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα και ταυτόχρονα μια εντελώς διαφορετική οργάνωση από τη μια χώρα στην άλλη», ζητώντας «να εναρμονίσουμε σταδιακά τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας, ώστε το νόμισμά μας να ανταποκρίνεται σε μια οικονομική πραγματικότητα».

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη απειλείται με επανάληψη της πιστωτικής ασφυξίας, η οποία βύθισε την γηραιά ήπειρο στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, δήλωσε χτες η «UBS AG», καθώς μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε και χτες ότι «η Γερμανία θα βοηθήσει μόλις πληρούνται οι όροι», δηλαδή όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αυστηρών δημοσιονομικών περικοπών, ενώ στο γερμανικό κοινοβούλιο δρομολογείται η ρύθμιση για την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Westfalen Blatt» εκτίμησε ότι το 2011 και το 2012 η Ελλάδα θα έχει ανάγκη μικρότερης βοήθειας απ' ό,τι φέτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό θα παραμείνει σημαντικό. Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, επικρίνοντας τις ιδιωτικές αμερικάνικες εταιρείες αξιολόγησης ανακοίνωσε χτες μια πρωτοβουλία «για να δημιουργηθεί η δική μας, ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης, η οποία θα είναι ανεξάρτητη», τονίζοντας ότι στην κατάσταση αυτή «οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι εγγυημένες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ