Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να καταργηθούν οι ΕΞΥΠΠ

Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», μια ιδιωτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας σε χώρους δουλειάς (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης - ΕΞΥΠΠ), χρησιμοποίησε το όνομα Γιατρού Εργασίας χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Εν ολίγοις, είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος Γιατρός Εργασίας θα είναι συγκεκριμένες μέρες σε μια εταιρεία που έχει αναλάβει το εστιατόριο των ΤΕΙ Καλαμάτας, χωρίς αυτός να έχει ειδοποιηθεί καν γι' αυτό. Ταυτόχρονα, επιστήμονες του χώρου καταγγέλλουν επανειλημμένες πλαστογραφήσεις της υπογραφής τους από ΕΞΥΠΠ, ενώ η απάντηση που δίνουν πολλές ΕΞΥΠΠ είναι ότι ... «συνηθίζεται για λόγους ταχύτητας»!

H παραπάνω καταγγελία δεν αποκαλύπτει απλά μια αυθαιρεσία μιας συγκεκριμένης ΕΞΥΠΠ. Ερχεται να επιβεβαιώσει και με αυτόν τον τρόπο πως η επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία μόνο «κάλυψη» στην κερδοφορία των ιδιωτών μπορεί να εξασφαλίσει. Οι πελάτες τους τις χρησιμοποιούν, ως κάλυψη απέναντι στο νόμο (των επιχειρηματιών είναι ο νόμος για τις ΕΞΥΠΠ), με κάθε τίμημα για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Οι ΕΞΥΠΠ με τη στήριξη του κράτους, μόνο ψευδεπίγραφες υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων μπορούν να προσφέρουν. Η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση και των υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας οδηγεί στον εκφυλισμό τους. Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες Γιατροί Εργασίας ή Τεχνικοί Ασφάλειας δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες, οι επιστήμονες αυτοί που απασχολούνται μέσω ΕΞΥΠΠ δέχονται διπλή πίεση, από δύο εργοδότες.

Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να βάλει στο επίκεντρο της πάλης την κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό. Μόνο ένα κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας, ενταγμένο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Κέντρα Υγείας, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο σε όλες βαθμίδες, μπορεί να εξασφαλίσει και την ουσιαστική προστασία της υγείας, της ασφάλειας και συνολικά της ζωής των εργαζομένων, αλλά και να κατοχυρώσει πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των Γιατρών Εργασίας και των Τεχνικών Ασφαλείας και απρόσκοπτη εφαρμογή της επιστήμης τους.

Ταυτόχρονα, η πραγματική προστασία των εργαζομένων από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες συνδέεται με τις βαθύτερες πολιτικές αλλαγές. Στην παραγωγική διαδικασία επικρατούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και χιλιάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται κάθε χρόνο για τα κέρδη των εργοδοτών. Ολόκληρη η οργάνωση της παραγωγής γίνεται με γνώμονα το κέρδος, με αποτέλεσμα ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής και των υλικών να μη στοχεύει στην προστασία του εργαζόμενου (ούτε βέβαια και του καταναλωτή των προϊόντων), αλλά στο τι συμφέρει την επιχείρηση. Το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής (δουλειά μέχρι τα γεράματα, ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου, των ΒΑΕ κ.ά.), εντείνει τις τραγικές επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η απάντηση που πρέπει να προτάξει η εργατική τάξη, παλεύοντας για πραγματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, είναι η σύνδεση αυτής της πάλης με τον αγώνα για κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τη λαϊκή εξουσία, όπου η παραγωγή θα υποτάσσεται στις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες, όχι στο κέρδος.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ