Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Λάβρος ενάντια στο κίνημα και την πρωτοπορία του

Για πολλοστή φορά χτες από το δελτίο του «Μέγκα» εξαπέλυσε επίθεση σε όποιον αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και την αντιπαλεύει

Καθόλου τυχαία, τα ΜΜΕ των αστών πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό τις εμφανίσεις δοκιμασμένων πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, με διττό στόχο: Από τη μια, αναπαράγοντας φαιδρούς εκβιασμούς, να υπερθεματίσουν στη συναίνεση που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Από την άλλη, να συκοφαντήσουν και να επιτεθούν σε κάθε πολιτική ή συνδικαλιστική δύναμη που αντιπαλεύει τα μέτρα. Πολύ περισσότερο, να επιτεθούν στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, που όχι μόνο παλεύουν για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά επιπλέον, κοφτά και ξεκάθαρα λένε πως οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρόκειται να δουν χαΐρι, όσο κουμάντο στην οικονομία κάνει το κεφάλαιο και η πολιτική του εξουσία.

Πάνω ακριβώς σ' αυτήν τη γραμμή κινήθηκε - για πολλοστή φορά χτες - και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα», ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος υποστηριχτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση στο ΚΚΕ από τον Κ. Μητσοτάκη και τους οικοδεσπότες του δημοσιογράφους, όταν στη συζήτηση ζήτησε και παρενέβη τηλεφωνικά ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέληξε σε μια τραγική προσπάθεια όλων να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, για να δικαιολογήσουν το προσκλητήριο καταστολής που επαναλάμβαναν σε κάθε τους φράση.

Ο Μητσοτάκης και οι δημοσιογράφοι του «Μέγκα» απαίτησαν από το ΚΚΕ υποταγή στα κελεύσματα του κεφαλαίου με πρόσχημα το Σύνταγμα. Καθόλου τυχαία δεν είναι η πρεμούρα όλων τους να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, αν και τα άρθρα εκείνα που επιβάλλουν, για παράδειγμα, σαν συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη δουλειά, στις λαϊκές ελευθερίες κ.λπ., καταστρατηγούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις κυβερνήσεις τους, τα αστικά κόμματα. Γιατί η πραγματική ανεργία φτάνει σήμερα σχεδόν το 1.000.000, ενώ ελευθερία και δημοκρατία στους τόπους δουλειάς δεν υπάρχει. Αρα για ποιο Σύνταγμα μιλούν; Αυτό που καταστρατηγούν;

Η συζήτηση στο δελτίο ειδήσεων

Παραθέτουμε παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση στο δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα»:

Μητσοτάκης: Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τη συνταγματική τάξη, το νόμο της δημοκρατίας. Τη νομιμότητα τη συνταγματική πρέπει να τη σεβαστούμε. Αυτή τη δύσκολη ώρα δεν επιτρέπεται ο καθένας να κάνει ό,τι νομίζει και να παραβιάζει. Κάνω έκκληση και στην αριστερά, να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα. Ανυπακοή στη δημοκρατία δεν υπάρχει. Ανυπακοή, αν το πάρει κανείς στα σοβαρά - δεν το παίρνω και δεν νομίζω ότι και αυτοί το εννοούν -, σημαίνει επανάσταση, σημαίνει εμφύλιο πόλεμο.

Πρετεντέρης: Δηλαδή, αν ένας υπουργός δεν μπορεί να δουλέψει στο γραφείο του δεν φταίει το ΚΚΕ, φταίνε αυτοί που δεν μπορούν να πετάξουν έξω από το γραφείο το ΚΚΕ.

Μητσοτάκης: Βεβαίως, αυτή είναι η άποψή μου και γι' αυτό έχω πει επανειλημμένως ότι ο σεβασμός του νόμου είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης, αλλιώς ο τόπος είναι ακυβέρνητος, δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει φασισμός. Γι' αυτό κάνω έκκληση προς το ΚΚΕ επιτέλους, εντάξει, να σταματήσει σε ορισμένα όρια εντός της νομιμότητος της δημοκρατικής. Αλλά, ταυτόχρονα και προς την κυβέρνηση επισημαίνω ότι έχει χρέος να προστατεύσει την έννομο τάξη. Διότι θα είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα, αν με μεγάλη πλειοψηφία η ελληνική Βουλή ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα, αν δείξουμε υπευθυνότητα. Ολα θα τα χάσουμε, αν δείξουμε το φαινόμενο μιας αναρχούμενης πολιτείας.

(Στο σημείο αυτό ζητάει και παρεμβαίνει τηλεφωνικά ο Μ. Μαΐλης)

Μ. Μαΐλης: Ο κύριος Μητσοτάκης ήρθε να βάλει, ακόμα μία φορά, πλάτη στο ότι πρέπει να πληρώσουν την κρίση ακόμα μια φορά τα θύματα και όχι η κερδοφορία του κεφαλαίου και δείχνει το φόβο που έχουν απέναντι στο λαό. Τρέμουν τη λαϊκή αντίδραση. Εξ ου και η επίθεση εναντίον του ΚΚΕ και των δίκαιων κινητοποιήσεων του λαού. Θέλω να επαναλάβω στον κύριο Μητσοτάκη ότι για το ΚΚΕ νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων, οι οποίοι δεν παράγουν και ζουν σε βάρος εκείνων οι οποίοι παράγουν. Τα μέτρα θα βρουν την απάντηση που τους πρέπει.

Τρέμη: Εκεί βρίσκεται και το σημείο της διαφωνίας, γιατί στην αστική δημοκρατία νόμος είναι εκείνο το οποίο ψηφίζει το κοινοβούλιο.

Μ. Μαΐλης: Ο λαός αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία του λέει «ναι» σε αυτά τα οποία αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους;

Μητσοτάκης: Κάποτε είχα πει στον Χ. Φλωράκη, από πού έως πού αποκτάς το δικαίωμα να μονοπωλείς την εκπροσώπηση των εργαζομένων; Εγώ παίρνω πολλούς περισσότερους ψήφους εργατών από σένα. Το ίδιο πράγμα μπορεί να σας πει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου. Στην αστική δημοκρατία εις την οποία αναγνωριστήκατε δικαίως - και εγώ έχω δώσει μάχη να αναγνωριστεί το ΚΚΕ...

Μ. Μαΐλης: Με το σπαθί μας αναγνωριστήκαμε.

Μητσοτάκης: Στην αστική δημοκρατία, η πλειοψηφία κυβερνά. Δεν υπάρχει νόμος εκτός από το νόμο της δημοκρατίας και προσέξετε πάρα πολύ. Εγώ σας το λέω με αγάπη. Μην οξύνετε τα πράγματα. Σήμερα είναι μια δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα. Εγώ που έχω παλιά πείρα αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί και πάρα πολύ υπεύθυνοι. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αυτοκυριαρχία και όχι ακρότητες. Και, πάντως, σας λέω ξεκάθαρα ότι δική μου θέση είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να παραδίδεται σε οποιονδήποτε θέλει να παραβιάζει το νόμο. Πρέπει να γίνει σεβαστό και πρέπει και εσείς οι κομμουνιστές να το παραδεχθείτε, εκτός αν θέλετε να βρεθείτε πάλι σε αντίθεση με τον έννομο τάξη.

Μ. Μαΐλης: Σεβαστά για μας είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων που η πολιτική η δική σας και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχουν καταπατήσει. Η κατάσταση δεν είναι δύσκολη για όλους. Είναι δύσκολη για την εργατική τάξη και για τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι πολύ καλή γι' αυτούς οι οποίοι έχουν θησαυρίσει με τον ιδρώτα και το αίμα εκατομμυρίων εργαζομένων. Από την άποψη αυτή, η υπεύθυνη δική μας στάση έχει να κάνει με αυτών τα συμφέροντα τα οποία, κύριε Μητσοτάκη, δεν τα εκπροσωπεί εκείνος ο οποίος παίρνει ή δεν παίρνει ψήφους. Εκείνος που τα εκπροσωπεί κρίνεται από την πολιτική του γραμμή.

Μητσοτάκης: Η δική μας δημοκρατία, κύριε Μαΐλη, λέει άλλα.

Μ. Μαΐλης: Η δική σας δημοκρατία είναι δημοκρατία τύποις, η δικτατορία του κεφαλαίου.

Πρετεντέρης: Το Σύνταγμα, κύριε Μαΐλη, πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Μ. Μαΐλης: Είμαστε αντίθετοι με το Σύνταγμα. Δε συμφωνούμε και το έχουμε καταψηφίσει. Είναι αντιλαϊκό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέτρα. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι, είτε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ είτε όχι, ένα πράγμα νιώθουν: Αγανάκτηση δίκαιη, η οποία όμως πρέπει να γίνει συνειδητή δράση, διότι όχι μόνο για τις σημερινές γενιές αλλά για τις νεότερες που έρχονται τις περιμένει μαύρο μέλλον, αν σήμερα και στη συνέχεια - γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς - δε δείξουν την αντίδραση που πρέπει.

Μητσοτάκης: Θέλω να ελπίζω ότι το ΚΚΕ, το οποίο είναι ένα σοβαρό κόμμα, να το ξανασκεφτεί αυτό που λέει «δεν μου αρέσει το Σύνταγμα». Αυτό δεν ξανακούστηκε πουθενά. Είναι σημάδι πολιτικής παρακμής. Είναι κρίμα αν το ΚΚΕ μείνει σε αυτόν τον παραλογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ