Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Για τα μάτια... των καταναλωτών

Αλλη μια σύσκεψη - κοροϊδία  έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών 

Αλλη μια σύσκεψη κοροϊδίας των καταναλωτών έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας για το θέμα των «τρελών αγελάδων». Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, συσκέφτηκαν χτες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών, με μοναδικό σκοπό να γίνουν ακολούθως ανέξοδες δηλώσεις του τύπου ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν κινδυνεύουν και πως τα ελληνικά κρέατα είναι καθαρά.

Αυτό που δε διευκρινίστηκε τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από τη μεριά των εκπροσώπων των κρεοπωλών, είναι το πώς έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Γεωργίας όπως και όλες τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα μέτρα της ΕΕ και στα αστεία συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα έκανε και άλλη μια φοβερή... επισήμανση: «Θέλουμε να πούμε στο καταναλωτικό κοινό ότι το πρόβλημα που υπήρξε σε άλλες χώρες αφορά κρέατα μεγάλης ηλικίας, απ' αυτά δεν τρώμε εμείς οι Ελληνες, που δεν τα καταναλώνουμε στον τόπο μας». Επιπρόσθετα ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Γεωργίας, οι έμποροι, οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές, βεβαιώνουν ότι αυτό που διατίθεται σήμερα από μοσχαρίσιο κρέας, από βόειο κρέας, είναι ασφαλές και δεν έχει κανένα ίχνος κινδύνου». Με τα παραπάνω φαίνεται πως συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών που δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να πούμε από όσα είπε ο κ. υπουργός».

Η ουσία όμως είναι ότι και χτες επιχειρήθηκε για μια ακόμα φορά ο απροκάλυπτος εμπαιγμός των καταναλωτών με «κομπάρσους» αυτή τη φορά στο κυβερνητικό σκηνικό κοροϊδίας τους εκπροσώπους των κρεοπωλών. Κι αυτό γιατί δεν αρκούν διαβεβαιώσεις στα λόγια ότι τα ελληνικά κρέατα είναι καθαρά και πως δε γίνονται εισαγωγές επικίνδυνων κρεάτων. Τα τελευταία μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης, άλλα δείχνουν.

Για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων αναπαραγωγής άνω των 20 μηνών, η εισαγωγή εμβρύων και σπέρματος από τη Γαλλία, πράγμα που ήδη είχε απαγορεύσει η Γαλλία. Αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα την κατανάλωση. Οσον αφορά τα T - Bone steak (κρέας με κόκαλο από τη σπονδυλική στήλη) και εντέρων γαλλικής προέλευσης, την εξαγωγή των οποίων επίσης απαγόρευσε η Γαλλία, η κυβέρνηση έσπευσε εκ του ασφαλούς να ανακοινώσει εκ των υστέρων ότι απαγορεύεται η διάθεσή τους. Οσο για τα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος και τα ζώντα ζώα πάχυνσης σφαγής, αυτά μπορούν να εισάγονται ελεύθερα γιατί κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα... για τους καταναλωτές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ζωοτροφές, όπου απαγορεύτηκε προσωρινά η εκτροφή όλων των ζώων με ζωοτροφές που περιέχουν κρεατάλευρα και οστεάλευρα, αλλά δεν απαγορεύτηκε η παραγωγή και εισαγωγή τέτοιων ζωοτροφών. Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η κοροϊδία, με τις αναφορές περί εντατικοποίησης των ελέγχων και επέκτασης των τεστ για τον εντοπισμό «τρελών αγελάδων».

Η αγορανομική διάταξη

Δημοσιοποιήθηκε χτες η περιβόητη αγορανομική διάταξη που υποτίθεται πως έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακαταλληλότητας των κρεάτων που ενδεχόμενα κυκλοφορούν στην αγορά. Οπως επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή πρόκειται για ρυθμίσεις που μόνο κατ' όνομα μπορούν να προστατέψουν τους καταναλωτές, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από τα συμφραζόμενα όσων λένε οι κυβερνώντες, οι οποίοι άλλωστε διά του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη απαντούν στην αγωνία των καταναλωτών, με την προτροπή... να προσέχουν τι αγοράζουν.

Η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την απαγόρευση:

  • διάθεσης και εμπορίας γαλλικών βοοειδών που προορίζονται για αναπαραγωγή, ηλικίας άνω των 20 μηνών και έμβρυα-ωάρια βοοειδών. Επίσης γαλλικά έντερα βοοειδών
  • να προωθηθούν στην κατανάλωση γαλλικά ή γαλλικής προέλευσης κρέατα βοοειδών με κόκαλο από τη σπονδυλική στήλη
  • η διάθεση και εμπορία κρεαταλεύρων, οστεαλεύρων και κρεατοοστεαλεύρων θηλαστικών για όλα τα εκτρεφόμενα στη χώρα ζώα.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας κανένα απολύτως μέτρο δεν πήρε η ελληνική κυβέρνηση πέρα από τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας πριν λίγες μέρες, ενώ σε ό,τι αφορά τα κρέατα και τα ζώα από τη Γαλλία ας μην ξεφεύγει της προσοχής, πρόκειται για μέτρα που πρώτη η Γαλλία αποφάσισε.

Η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης ισχύει από αύριο, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι από 50.000 δραχμές μέχρι και 10 εκατομμύρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθησυχαστική πολιτική...(2001-02-14 00:00:00.0)
Μια «τρύπα»... στις ζωοτροφές(2000-12-06 00:00:00.0)
«Τρελό»... δούλεμα των καταναλωτών(2000-12-01 00:00:00.0)
Συντονισμένη ευρω-κοροϊδία(2000-11-28 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκό τεστ... για τρελές αγελάδες(2000-11-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ