Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατρακυλά στις 3.000 μονάδες

  Νέο κατώτατο ρεκόρ έτους στις 3.203,7 μονάδες, κατέγραψε  χτες ο Γενικός Δείκτης

Με νέο αρνητικό ρεκόρ έτους έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος, μετά από μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση, βρέθηκε στις 3.260,6 μονάδες. Το ποσοστό της τελικής μείωσης ήταν 1,42%. Πάντως, μισή ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, ο Δείκτης απείλησε να καταρρίψει ακόμα ένα ...ψυχολογικό όριο, αφού σημείωνε απώλειες της τάξης του 3,1%, ενώ στο ταμπλό της Σοφοκλέους ο Δείκτης κατέγραφε 3.203 μονάδες.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο δείκτης των Διαφόρων μετοχών (-3,12%), ενώ υπήρχε και ένας δείκτης, των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης, που σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,98%. Από τις 353 μετοχές που διακινήθηκαν, 303 σημείωσαν κάμψη, 10 έμειναν σταθερές και 40 μετοχικοί τίτλοι βελτίωσαν την τιμή τους. Ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε για μια ακόμα φορά σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δραχμές.

Είναι φυσικό ότι κανείς πλέον δεν μπαίνει στον κόπο να διατυπώσει εκτιμήσεις για την παραπέρα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο, ενώ σε προσωπικές συζητήσεις, όλο και περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχή πτώση των τιμών, έχει δημιουργήσει μια ομάδα αρκετών χιλιάδων μικροεπενδυτών, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν χάσει πλέον τις αποταμιεύσεις τους, μια και υπάρχουν δεκάδες μετοχές που έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχετικός πίνακας που δείχνει τις κλαδικές απώλειες και τις απώλειες που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου. Καλό είναι βέβαια κανείς να γνωρίζει ότι για να καλυφθούν τα ποσοστά των απωλειών, χρειάζεται μια ανοδική πορεία των τιμών, η οποία σε ποσοστά είναι αισθητά μεγαλύτερη από το ποσοστό της κάμψης που έχει σημειωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ