Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Κοροϊδία με κυβερνητική... σήμανση

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι  εφαρμόζεται η απόφαση για σήμανση του βόειου κρέατος, χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική διυπουργική εφαρμοστική απόφαση!  

Αλλο ένα «κρούσμα» ασύστολης κυβερνητικής κοροϊδίας έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα, με αφορμή την ακολουθούμενη πολιτική στο θέμα των «τρελών αγελάδων». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 21/11/2000, που βγήκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: «Εφαρμόζεται ήδη η απόφαση για τη σήμανση του βόειου κρέατος, ώστε να είναι εμφανής η προέλευση των κρεάτων που διατίθενται στην αγορά». Βέβαια, στην ανακοίνωση δεν... αναφέρεται από πότε, πώς και πού, εφαρμόζεται αυτή η απόφαση.

Εκτός αυτών έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η διυπουργική εφαρμοστική απόφαση (από τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας) για την επισήμανση του βόειου κρέατος και τα προϊόντα βόειου κρέατος, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 1760/2000. Και χωρίς την υπογραφή αυτής της απόφασης, που ορίζει τον «τύπο στη σήμανση», δεν μπορεί να γίνεται λόγος ότι ξεκίνησε κάτι και πως μπαίνει μπροστά ένα ακόμα αναγκαίο μέρος της ελεγκτικής διαδικασίας των βοοειδών και του βόειου κρέατος. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση που δείχνει να κόπτεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και κλίματος καθησυχασμού στους καταναλωτές, εμφανίζει ως γενόμενα, αυτά που απαραιτήτως η ίδια θα έπρεπε να είχε κάνει, αλλά δεν τα έκανε.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και άλλη μια «οφθαλμαπάτη» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας: Στις 9/11/2000 είχε ανακοινωθεί η ότι σήμανση του βόειου κρέατος και του κιμά είναι υποχρεωτική για τους επιχειρηματίες (συμπεριλαμβάνονται και οι κρεοπώλες) μέχρι 31/12/2001, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Μέχρι τότε οι καταναλωτές θα μπορούν να αρκούνται στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας ότι η σήμανση ξεκίνησε και οι εισαγωγείς, επιχειρηματίες, σούπερ - μάρκετ και κρεοπώλες, θα μπορούν να «βαφτίζουν» τα κρέατα όπως τους αρέσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η σήμανση των βοοειδών έπρεπε να έχει αρχίσει προ χρόνων, όπως όριζε ο κανονισμός 820/1997 του οποίου συνέχεια είναι ο 1760/2000. Πάντως... το μόνο που έχει γίνει, κι αυτό με προβλήματα, είναι η σήμανση των βοοειδών (σκουλαρίκια) για το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Οσον αφορά τον τομέα της καταγραφής των ζώων σε μητρώα, της καταγραφής των εκμεταλλεύσεων, των τροφών και των φαρμάκων που δίνονται δεν έχει γίνει τίποτα. Κι αφού δεν υπάρχει σύστημα σήμανσης και βάσης δεδομένων στα βοοειδή, πώς θα επιτευχθεί κάτι ανάλογο, για το βόειο κρέας και τον κιμά; Πώς θα ξέρει ο κάθε καταναλωτής από ποιο ζώο, ποια εκτροφή και ποια χώρα, είναι το κομμάτι του κρέατος που αγοράζει. Μήπως θα περιμένει να έρθει η 31/12/2001 για να τα βρει στις σχετικές ετικέτες στα ψυγεία και τις προθήκες των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων; Και μέχρι τότε τι θα γίνεται; Θα μένουν οι καταναλωτές με την ικανοποίηση ότι το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως εφαρμόζεται ήδη η -ανεφάρμοστη- απόφαση για τη σήμανση του βόειου κρέατος;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org