Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
Θυσία στην ανταγωνιστικότητα

Ο ταξικός πόλεμος που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, με θύματα χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, ανυπολόγιστους πάσχοντες από επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, επιχειρήθηκε να κρυφτεί από τους κοινωνικούς «εταίρους» ακόμα μια φορά, στη διάρκεια σχετικής ημερίδας του υπουργείου Εργασίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι εργοδοτικές και κυβερνητικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσαν για ακόμα μια φορά σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται «συνεργασία» κυβερνήσεων - εργοδοτών - εργαζομένων, ότι είναι κοινή υπόθεση να αλλάξει η «νοοτροπία» όλων, να ευαισθητοποιηθούν. Να διαμορφωθεί μια «κουλτούρα πρόληψης» των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών τόσο στους εργοδότες, όσο και στους εργαζόμενους. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν, ότι η ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι όροι αλληλένδετοι.

Στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Για χάρη της ανταγωνιστικότητας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να θυσιάσουν και την υγεία τους και - συχνά - και τη ζωή τους. Για χάρη της ανταγωνιστικότητας:

  • Εφαρμόζονται και διευρύνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κι οι υπεργολαβίες, που κατά τα άλλα και χτες επισημάνθηκαν ως παράγοντες που αυξάνουν τα «ατυχήματα» και τις ασθένειες.
  • Δεν εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, δεν μπαίνουν πρόστιμα στους επιχειρηματίες. Η εργοδοτική ευθύνη μετατοπίζεται είτε στον ίδιο τον εργαζόμενο, είτε στους Τεχνικούς Ασφαλείας, είτε σε άλλους υπαλλήλους.
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε υποδομές, ούτε επαρκές επιστημονικό δυναμικό.
  • Ο έλεγχος των εργοδοτών έχει παραδοθεί ουσιαστικά στις ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας), σε ιδιωτικές εταιρείες που δεν ελέγχουν, απλά υπογράφουν πιστοποιητικά.
  • Γίνεται προσπάθεια για κατάργηση των ΒΑΕ, ενώ σήμερα απαιτείται διεύρυνσή τους.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στηρίζουν την εργοδοσία σε όλα τα παραπάνω. Στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης «κατανοούν» τους εργοδότες που «παίρνουν τα μέτρα τους» και μεταξύ άλλων «κόβουν» μέτρα ασφάλειας, εντατικοποιούν την εργασία κ.ά. Είναι αναγκαίο να πάρουν μια δυνατή απάντηση στις 17 Δεκέμβρη.


Ε.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επαγγελματικός κίνδυνος» η εργοδοτική ασυδοσία και η κρατική ασυλία στους ομίλους(2022-11-19 00:00:00.0)
Για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία(2022-04-28 00:00:00.0)
Υγεία στην εργασία κατά την κατασκευή μεγάλων έργων(2015-03-29 00:00:00.0)
Θεριεύει η εκμετάλλευση και ο εργατικός φόρος αίματος(2010-04-29 00:00:00.0)
Πολιτική - λαιμητόμος για την εργατική τάξη(2009-08-29 00:00:00.0)
Τα ατυχήματα «θερίζουν» στα τεχνικά έργα(2000-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ