Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός

Motion Team

Συνεχίζοντας τον αγώνα για να βρουν δικαίωση τα οράματα και τα αιματοβαμμένα συνθήματα του Νοέμβρη του '73, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία διαλέγει το μονόδρομο της λαϊκής αντεπίθεσης, δυναμώνει την ταξική πάλη απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, δυναμώνει τον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη και πήραν τη θέση τους κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στο αμερικάνικο προξενείο, σηματοδότησαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πλουτοκράτες και τους κάθε λογής εκπροσώπους τους. «Και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», βροντοφώναξαν.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή. Διαδηλώνοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», υποδέχθηκαν τους ένστολους στρατιώτες που πήραν τη θέση τους μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία και συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, αφού προηγούμενα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Ο κεντρικός ομιλητής, Βασίλης Καλαματιανός, ΓΓ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-1974, αναφέρθηκε στα θύματα της χουντικής τυραννίας, στους 100 και πλέον νεκρούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιώργης Τσαρουχάς και ο Γιάννης Χαλκίδης. Χαιρέτισε τη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης για την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Και τόνισε: «Τα οράματα και τα αιματοβαμμένα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, έχουν διαχρονική αξία. Αποτελούν παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον». Προηγούμενα, στο ιστορικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης και στις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν, αναφέρθηκε η Ρία Καλφακάκου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης το Νοέμβρη του '73.

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε προς το αμερικάνικο προξενείο, οι χιλιάδες διαδηλωτές δήλωσαν ξεκάθαρα «Το μήνυμα δε σβήνει, μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Στην κεφαλή της πορείας ο ΣΦΕΑ και αμέσως μετά οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συντάχθηκαν με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών να διακηρύσσουν: «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό στους αγώνες του σήμερα. Αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ». Εκεί και οι μαθητές πίσω από το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων να απαιτούν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Εκεί και τα ταξικά συνδικάτα να διεκδικούν «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ολοι μαζί, χιλιάδες σε μια γροθιά, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ