Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Χερσαίες επιχειρήσεις» στη Σομαλία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι «Ευρωπαίοι» ιμπεριαλιστές δεν πήγαν στη Σομαλία για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, και βέβαια δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Αντίθετα, σχεδιάζουν να μείνουν «μόνιμα», ακριβώς γιατί ο πραγματικός στόχος είναι να βάλουν πόδι στο «κέρας της Αφρικής» και να διασφαλίσουν την παρουσία και παρέμβασή τους στην ευρύτερη περιοχή και τους θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς. Τα σχέδια αυτά συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε η επέκταση της επιχείρησης «Αταλάντα», στην οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πρόθυμη να συμμετέχει και σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Σομαλία!

Με πρόσχημα την εκπαίδευση και τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων στη Σομαλία οι επεμβατικές δυνάμεις της ΕΕ θα εγκατασταθούν για τα καλά στην περιοχή. Το ομολόγησε ευθέως ο Ε. Βενιζέλος δηλώνοντας ότι στην ΕΕ έχει ανοίξει νέα συζήτηση για το αν πρέπει «να προστεθεί στην ΑΤΑΛΑΝΤΑ και ένα άλλο σκέλος εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να συγκροτηθούν σομαλικές ένοπλες δυνάμεις που θα βοηθήσουν με τη σειρά τους την ανασυγκρότηση του σομαλικού κράτους». Παρ' όλα αυτά έσπευσε να δηλώσει εξαρχής πρόθυμος λέγοντας ότι αν υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας «η Ελλάδα θα εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής της και σε αυτό το σκέλος»... Η πιο ενεργός συμμετοχή δικαιολογήθηκε από τον υπουργό λόγω του «μεγέθους της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας», δηλαδή χάριν των συμφερόντων των εφοπλιστών. Τα συμφέροντα όμως του ελληνικού λαού απαιτούν όχι μόνο να μη συμμετέχει σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Σομαλία αλλά να γυρίσουν πίσω και η φρεγάτα και το ελικόπτερο που βρίσκονται ήδη εκεί...

Ο προσανατολισμός

«Εχω ενδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό και τον μπούσουλά της, εξαιτίας των σφοδρών πιέσεων που δέχεται απ' τις Βρυξέλλες»! Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Θέμα». Προκαλώντας μ' αυτή του τη δήλωση την ερώτηση: «Της προσφέρετε ένα άλλοθι, δηλαδή;». Την οποία απάντησε ως εξής: «Θέλω να μιλάω υπεύθυνα και να μην ωραιοποιώ ούτε να ισοπεδώνω. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πιέσεις». Σε ελεύθερη μετάφραση, η γλώσσα του οπορτουνισμού λέει στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε σωστό προσανατολισμό, δηλαδή σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, τον οποίο έχασε εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων των Βρυξελλών. Ισως γι' αυτό να έσπευσε πρώτη και καλύτερη η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει την προθυμία της για έναν διάλογο επί του Ασφαλιστικού.

Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ποτέ τον προσανατολισμό του, απεναντίας τον ακολουθεί με μεγάλη προσοχή και συνέπεια. Αλλά, προφανώς, ούτε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον προσανατολισμό του. Αυτό που κάνει με τη στάση του είναι να προσπαθεί να χάσει η εργατική τάξη και ο λαός στο σύνολό του τον προσανατολισμό του. Προσφέροντας, για μια ακόμα φορά, καλές υπηρεσίες στο σύστημα...

Το «έτσι θέλω» των μεταποιητών

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που ακόμη περιμένουν να πληρωθούν για τη σοδειά του 2008, όπως επίσης και για τη φετινή παραγωγή τους. Οι μεταποιητές - βιομήχανοι, έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, και με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων της ΝΔ προηγούμενα και του ΠΑΣΟΚ σήμερα, αρνούνται να καταβάλλουν έστω και αυτές τις εξευτελιστικές τιμές - 18 λεπτά/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται πάνω από 25 λεπτά/κιλό - στις οποίες προμηθεύτηκαν το προϊόν. Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί, επιτείνει το γεγονός, ότι η πολιτεία αρνείται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, όλης της παραγωγής που δε συγκομίστηκε, εξαιτίας ακριβώς των πολύ χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος. Ακόμη μία, ιδιαίτερα δυναμική, εγχώρια καλλιέργεια οδηγείται στη διάλυση και οι περίπου 30.000 παραγωγοί στο μαζικό ξεκλήρισμα, στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς.

Το δόγμα ... Μπεγλίτη

Νέα ήθη στην ούτως ή άλλως ανύπαρκτη ενημέρωση που υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιχείρησε να επιβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, ο οποίος κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, αντέδρασε με ιδιαίτερο εκνευρισμό σε κάθε ερώτηση που δεν ήταν της αρεσκείας του. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μην αφήνει στον δημοσιογράφο του «Ρ» να διατυπώσει την ερώτησή του, γιατί περιείχε όπως ισχυρίστηκε «ερμηνεία» των κυβερνητικών προθέσεων για την «αντιπυραυλική ασπίδα». Ισως, στην επόμενη συνέντευξη, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα ζητάει να εγκρίνει εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που θα του γίνουν.

Επικίνδυνες επιλογές

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η προθυμία με την οποία σπεύδει η κυβέρνηση να δηλώνει συμμετοχή στο ένα μετά το άλλο ιμπεριαλιστικά σχέδια. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι προχτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Αμερικανό ομόλογό του, τις οποίες ήρθε να συμπληρώσει χτες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός, Ε. Βενιζέλος. Δηλώνουν προθυμία να εμπλέξουν τη χώρα, εκτός από τα μέχρι τώρα γνωστά μέτωπα (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος), στην «αντιπυραυλική ασπίδα», που είναι το στρατηγικό σχέδιο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για καθολική στρατιωτική κυριαρχία. Η κυβέρνηση δηλώνει ακόμα έτοιμη για συμμετοχή στον πόλεμο της Σομαλίας με χερσαίες δυνάμεις, αλλά και για επέκταση των δυνατοτήτων της αμερικανικής βάσης της Σούδας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και ν' ανεφοδιάζει ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Με προθυμία προσκαλεί επίσης η κυβέρνηση τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο στα Ελληνοτουρκικά για το καλό της «συμμαχίας» και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η προθυμία αυτή δεν προκύπτει από κάποια ανάγκη για εξυπηρέτηση των λαϊκών ή εθνικών - όπως ακόμα κι αυτοί τα εννοούν - συμφερόντων. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου καταναγκασμού. Εκφράζει τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για απόλυτη πρόσδεση και βαθύτερη ενσωμάτωση στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Στο πλαίσιο πάντα της διεκδίκησης μιας καλύτερης θέσης στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό για την άρχουσα τάξη. Σε αυτή την επιλογή τους υποτάσσουν τα πάντα, πράγμα που τους κάνει ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, ακόμα πιο κυνικούς.

Ακολουθώντας το νήμα από το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Κ. Σημίτη κατά την κρίση των Ιμίων, ήρθε προχτές ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, να κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά. Διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ ώστε να μην είναι ένα «αδειανό πουκάμισο», αλλά να τη γεμίσει «με ουσιαστικές κοινές πρωτοβουλίες». Ανοίγοντας τις πόρτες γι' αυτές τις «κοινές πρωτοβουλίες», κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν ένα ακόμα βήμα στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Κάλεσε τις ΗΠΑ «εφόσον θέλουν την επίλυση των τριβών και των προβλημάτων, "ιδού πεδίο δόξης λαμπρό", να συμβάλουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να εξαλειφθεί αυτή η πρακτική που ακολουθήθηκε για αρκετά χρόνια».

Η κυβέρνηση καλεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μεσολαβήσουν για τα Ελληνοτουρκικά, δίνοντάς τους επί της ουσίας το πράσινο φως να εμπλέκονται στη διευθέτηση ενός ζητήματος που άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Είναι γεγονός πως η νέα δομή του ΝΑΤΟ καθώς και η «αντιπυραυλική ασπίδα» προϋποθέτουν διευθετήσεις στο Αιγαίο, δηλαδή κατάργηση των συνόρων και ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Γι' αυτό έσπευσε χτες από τις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, να απευθύνει έκκληση στις χώρες - μέλη της ΕΕ να συμβάλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι ο ενεργός ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ αποτελεί αποδεδειγμένη απειλή. Μόνο δεινά μπορεί να επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα «ψίχουλα» άλλοθι της απάνθρωπης πολιτικής...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ» αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το επίδομα «κοινωνικής αλληλεγγύης». Ετσι το χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Είδαν ότι υπάρχουν φτωχοί, άνεργοι, ανασφάλιστοι και τους έπιασε ο ανθρωπισμός τους. Είπαν ...δεν μπορούμε, θα δώσουμε κάτι. Εκαναν το σχετικό έρανο και τώρα δίνουν.

Μιλάμε για κυβέρνηση ανθρωπιάς, ευαισθησίας και εν τέλει ελεημοσύνης προς τους φτωχούς και ανυπεράσπιστους. Ξέρετε, σαν κάτι ...συζύγους μεγαλοσχημόνων.

Ελα, όμως, που η φτώχεια δε δημιουργείται από μόνη της. Κανείς δε γίνεται φτωχός έτσι επειδή το θέλησε, ούτε για χόμπι, ούτε για να φτιάξει χαρακτήρα.

Πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν τη φτώχεια και πιο συγκεκριμένα πολιτικές όπως αυτές που ακολουθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, χτες η ΝΔ και προχτές πάλι το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, λοιπόν, αυτοί που άσκησαν τέτοιες πολιτικές - και ετοιμάζονται για ακόμη χειρότερες - δεν μπορούν να μας πουλάνε «ανθρωπιά», γιατί και μας κοροϊδεύουν, και μας προσβάλλουν.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δικαιούνται όχι απλά αυτά τα ψίχουλα που θα λάβουν, αλλά πολλά περισσότερα, γιατί αυτοί τα παράγουν, αυτοί πληρώνουν φόρους και, γενικώς, στην πλάτη τους γίνονται όλα.

Αλλά τι να λέμε τώρα! Σε κυβερνητικές πολιτικές που ...χαιρετίζει ο ΣΕΒ αναφερόμαστε και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΝΤΩΣ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν, ήταν σαφέστατος για το πώς αντιλαμβάνεται τις ...ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τελειώνετε με τις διχογνωμίες σας (είπε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ), γιατί ...έχουμε δουλειές στο Αφγανιστάν!

Κάλεσε και τις δυο πλευρές για «καλύτερη συνεργασία», προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί του ΝΑΤΟ, που όλοι - φυσικά - γνωρίζουμε ποιοι είναι. Ε, κάπου εκεί είναι και η ουσία του πράγματος.

Το τι απαντήσεις πήρε, φυσικά δε μάθαμε...

Μαύρη προπαγάνδα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιχείρηση τρομοκρατίας, εκβιασμών, πιέσεων και απειλών έχει στηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με στόχο την κάμψη και παράλυση των αντιδράσεων των εργαζομένων, στα καταιγιστικά μέτρα που προωθούν στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Πρόνοια και τα Δημόσια Οικονομικά. Πρόκειται για επίθεση γενικευμένη, η οποία θα πλήξει το σύνολο του ελληνικού λαού.

Τα τρομοκρατικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα. Τις τελευταίες μέρες διαρρέουν στον Τύπο «πληροφορίες» περί του κινδύνου νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τις «αγορές», γεγονός που θα οδηγήσει σε απαξίωση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία πλέον δε θα γίνονται δεκτά - ως ενέχυρο - από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι χορηγήσεις δανείων από την πρώτη στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες... Αποτέλεσμα, η εκτόξευση των επιτοκίων, η συνακόλουθη άνοδος του πληθωρισμού, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, η άνοδος της ανεργίας... Αλλοι πάλι διαρρέουν ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οι εταίροι θα μας δείξουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση... Πού τέτοια τύχη!

... για να επιβληθούν τα αντεργατικά μέτρα

Κοντολογίς, η μαύρη προπαγάνδα οργιάζει. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στους εργαζόμενους, προβάλλοντας τρομοκρατικά διλήμματα, προκειμένου να τους «πείσουν» ότι τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία... Οτι δε γίνεται αλλιώς. Για το καλό μας πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήριον τούτο. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται για 20 και πλέον έτη, έχει διαιρέσει την ελληνική κοινωνία, σε μια χούφτα μεγαλομετόχους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συσσωρεύουν τεράστια πλούτη και εκατομμύρια εργαζόμενους, άνεργους μικροεπαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά μια απίστευτη κοινωνική και οικονομική βαρβαρότητα, δε φαίνεται να τους απασχολεί. Και γιατί να τους απασχολεί, αφού είναι ταγμένοι να επιβάλουν πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης; Οι εργαζόμενοι, αν και δεν ευθύνονται για την κρίση, καλούνται σήμερα από τις κυβερνήσεις να πληρώσουν το λογαριασμό, που φούσκωσε από τα προγράμματα ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Απέναντι σ' αυτήν την κατασκευή σεναρίων «κατάρρευσης» και «χρεοκοπίας» της οικονομίας, για να επιβληθούν τα αντεργατικά μέτρα χωρίς λαϊκή αντίδραση, ο λαός να αντιτάξει το αγωνιστικό του φρόνημα, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών του, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Απέναντι από το «Πολυτεχνείο»

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφτηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο ο πρωθυπουργός, όμως πως «τίμησε» στην πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Θα περιοριστούμε σε δύο ειδήσεις που συνέπεσαν με την ημέρα του εορτασμού και που τα λένε όλα. Πρώτη είδηση: Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει στο σύστημα «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσφέρει για ακόμα μια φορά «γην και ύδωρ» στα πιο επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, βάζοντας ταυτόχρονα το λαό στο επίκεντρο ενός πυρηνικού ολέθρου. Είδηση δεύτερη: Η κυβέρνηση προετοιμάζει πυρετωδώς το έδαφος για τη νέα άγρια σφαγή στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. Προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της η κυβέρνηση κινδυνολογεί ασύστολα για το μέγεθος του προβλήματος, αθωώνοντας ταυτόχρονα τους πραγματικά υπαίτιους για τη διάλυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα διαχειριστές της. Φυσικά παρόμοιες «ειδήσεις» είναι πάμπολλες, αλλά οι παραπάνω είναι αρκετές για να καταδείξουν ότι 36 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι καθόλα άξιος διαχειριστής της δικτατορίας των αγορών και των μονοπωλίων και πρόθυμος σύμμαχος των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, όπως ήταν και η προηγούμενη της ΝΔ. Με δύο λόγια είναι σταθερά απέναντι από τα συνθήματα και τους στόχους της εξέγερσης και του εργαζόμενου λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεργατικός ξεσηκωμός

Σαράντα μέρες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνησή του «ανακάλυψε» ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Είναι - μας είπε ο υπουργός Εργασίας - οι δαπάνες για τις συντάξεις και η σπατάλη στα φάρμακα. Στον τοίχο λοιπόν οι συνταξιούχοι. Στην πυρά της δημοσιονομικής «σταθερότητας» οι άρρωστοι που χρειάζονται φαρμακευτική και ιατρική φροντίδα. Αυτοί φταίνε για τα ελλείμματα, αυτοί ευθύνονται που δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα της προκοπής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ανοιχτά εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το προχτεσινό «διάγγελμα» του υπουργού Εργασίας μαζί με όσα ανακοινώνουν και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά ενοχοποιεί τους εργαζόμενους και δείχνει σε βάρος ποιων θα αναζητήσει τις «λύσεις». Θεωρεί δεδομένο, ότι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι και πάλι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό και ενοχοποιεί τις συντάξεις που δήθεν κοστίζουν πολύ, γι' αυτό προεξοφλεί ότι αυτό που φταίει είναι οι υψηλές δαπάνες στα φάρμακα. Κατά την κυβέρνηση, για την οικονομική δυσπραγία των Ταμείων δε φταίει η τεράστια εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η εδώ και 50 χρόνια πολύμορφη «κλοπή» των αποθεματικών από επιχειρηματίες και κυβερνήσεις, φταίνε οι συντάξεις. Το γεγονός ότι φέτος οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ έφτασαν τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ χρωστά και το ίδιο το κράτος, αφήνει παγερά αδιάφορους τους θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Το γεγονός ότι η κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών τρέχει με ρυθμούς ανάλογους και μεγαλύτερους από τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων, δεν το ακουμπάνε.

Ηδη η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει, έχει βγάλει την καταδικαστική απόφαση, αλλά θέλει συνενόχους και καλεί λέει σε «διάλογο». Καμιά αυταπάτη λοιπόν. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε όσους επιδιώξουν να τους σύρουν σε συμβιβασμούς και νέο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Να μη δώσουν νέα ευκαιρία στην κυβέρνηση και τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» να τους εξαπατήσουν. Να πορευτούν αξιοποιώντας την πείρα τους, που αναδεικνύει ότι τίποτα θετικό δε βγήκε από τη συμμετοχή των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στους διαλόγους που στήθηκαν πριν από κάθε αντιασφαλιστικό νόμο.

Με οδηγό την εμπειρία τους οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν στη μόνη συνετή απόφαση. Να φράξουν το δρόμο της εξαπάτησης στον οποίο μεθοδεύει να τους σύρει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και να απαντήσουν με αποφασιστικότητα, οργανώνοντας την πάλη τους με διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Να συμπαραταχθούν με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στον ολισθηρό δρόμο των διαλόγων που θέλουν να τους σύρουν, να διαλέξουν το δρόμο της ταξικής οργάνωσης και αντεπίθεσης.

Γιατί αυτός είναι σήμερα ο δρόμος για να υπερασπίσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση αλλά και για να εξασφαλιστούν όσα χρειάζεται ο εργάτης και η οικογένειά του. Αυτός ήταν πάντα ο δρόμος. Αυτός είναι ο δρόμος για να μη γίνουν τα Ταμεία, οι συντάξεις και τα φάρμακα βορά στην απληστία του κεφαλαίου. Να μη θυσιαστούν για άλλη μια φορά στο βωμό της ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αυτό το δρόμο δείχνει σήμερα μόνο το ΠΑΜΕ. Με τα συλλαλητήρια που οργανώνει στις 24 Νοέμβρη στέλνει μήνυμα. Και αυτό το μήνυμα μπορεί και πρέπει να είναι μαζικό, ισχυρό, αποφασιστικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ