Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεργατικός ξεσηκωμός

Σαράντα μέρες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνησή του «ανακάλυψε» ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Είναι - μας είπε ο υπουργός Εργασίας - οι δαπάνες για τις συντάξεις και η σπατάλη στα φάρμακα. Στον τοίχο λοιπόν οι συνταξιούχοι. Στην πυρά της δημοσιονομικής «σταθερότητας» οι άρρωστοι που χρειάζονται φαρμακευτική και ιατρική φροντίδα. Αυτοί φταίνε για τα ελλείμματα, αυτοί ευθύνονται που δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα της προκοπής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ανοιχτά εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το προχτεσινό «διάγγελμα» του υπουργού Εργασίας μαζί με όσα ανακοινώνουν και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά ενοχοποιεί τους εργαζόμενους και δείχνει σε βάρος ποιων θα αναζητήσει τις «λύσεις». Θεωρεί δεδομένο, ότι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι και πάλι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό και ενοχοποιεί τις συντάξεις που δήθεν κοστίζουν πολύ, γι' αυτό προεξοφλεί ότι αυτό που φταίει είναι οι υψηλές δαπάνες στα φάρμακα. Κατά την κυβέρνηση, για την οικονομική δυσπραγία των Ταμείων δε φταίει η τεράστια εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η εδώ και 50 χρόνια πολύμορφη «κλοπή» των αποθεματικών από επιχειρηματίες και κυβερνήσεις, φταίνε οι συντάξεις. Το γεγονός ότι φέτος οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ έφτασαν τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ χρωστά και το ίδιο το κράτος, αφήνει παγερά αδιάφορους τους θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Το γεγονός ότι η κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών τρέχει με ρυθμούς ανάλογους και μεγαλύτερους από τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων, δεν το ακουμπάνε.

Ηδη η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει, έχει βγάλει την καταδικαστική απόφαση, αλλά θέλει συνενόχους και καλεί λέει σε «διάλογο». Καμιά αυταπάτη λοιπόν. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε όσους επιδιώξουν να τους σύρουν σε συμβιβασμούς και νέο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Να μη δώσουν νέα ευκαιρία στην κυβέρνηση και τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» να τους εξαπατήσουν. Να πορευτούν αξιοποιώντας την πείρα τους, που αναδεικνύει ότι τίποτα θετικό δε βγήκε από τη συμμετοχή των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στους διαλόγους που στήθηκαν πριν από κάθε αντιασφαλιστικό νόμο.

Με οδηγό την εμπειρία τους οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν στη μόνη συνετή απόφαση. Να φράξουν το δρόμο της εξαπάτησης στον οποίο μεθοδεύει να τους σύρει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και να απαντήσουν με αποφασιστικότητα, οργανώνοντας την πάλη τους με διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Να συμπαραταχθούν με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στον ολισθηρό δρόμο των διαλόγων που θέλουν να τους σύρουν, να διαλέξουν το δρόμο της ταξικής οργάνωσης και αντεπίθεσης.

Γιατί αυτός είναι σήμερα ο δρόμος για να υπερασπίσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση αλλά και για να εξασφαλιστούν όσα χρειάζεται ο εργάτης και η οικογένειά του. Αυτός ήταν πάντα ο δρόμος. Αυτός είναι ο δρόμος για να μη γίνουν τα Ταμεία, οι συντάξεις και τα φάρμακα βορά στην απληστία του κεφαλαίου. Να μη θυσιαστούν για άλλη μια φορά στο βωμό της ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αυτό το δρόμο δείχνει σήμερα μόνο το ΠΑΜΕ. Με τα συλλαλητήρια που οργανώνει στις 24 Νοέμβρη στέλνει μήνυμα. Και αυτό το μήνυμα μπορεί και πρέπει να είναι μαζικό, ισχυρό, αποφασιστικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ