Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό!
  • Χιλιάδες κόσμου, νεολαίας και εργαζόμενων στη χθεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Το μέλλον μας είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός, διατράνωσαν τα μαζικότατα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Το απέδειξε για άλλη μια χρονιά η χτεσινή μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ζωντανά τα αιτήματα, όπως ζωντανεύουν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στη λαϊκή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία. Χιλιάδες ανυπότακτοι εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έκαναν χτες μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δε σβήνουν 36 χρόνια μετά: «Εξω οι ΗΠΑ» - «Εξω το ΝΑΤΟ» και «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» απαίτησαν οι διαδηλωτές και έστειλαν μήνυμα στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που συνεχίζουν να δρουν ενάντια στους λαούς.

Το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο από νωρίς, τα πανό ήταν έτοιμα. Με παλμό και ζωντάνια η πορεία ξεκίνησε. Τα συνθήματα δυνατά, νέοι και παλιότεροι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Χαρακτηριστικό ένα από τα δεκάδες πανό της πορείας: «36 χρόνια μετά συνεχίζουμε. Οι δρόμοι είναι δύο: Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Οι μαθητές δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν για τις διεκδικήσεις τους, σκορπώντας ελπίδα για το αύριο. Το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας έγραφε: «Πάλη για την Παιδεία των αναγκών μας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» καλούσαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές.


Μαζική, μαχητική και οργανωμένη η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι αισιόδοξο και όμορφο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, νέα πρόσωπα, κάθε χρόνο και πιο πολλά, να λένε ξεκάθαρα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός». Οι κομμουνιστές με τα συνθήματά τους, και φυσικά, με την πάλη τους, όπου ζει και εργάζεται ο λαός, κάλεσαν σε αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ενάντια σε αυτούς που στερούν τον πλούτο απ' αυτούς που τον παράγουν. Δεκάδες τα πανό του Κόμματος και της ΚΝΕ, δεκάδες τα συνθήματα. Ξεχωριστή εικόνα στα μπλοκ της ΚΝΕ οι «αλυσίδες» των νέων στρατευμένων. Λίγο πιο μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ, που καλούσε σε «ταξική Αντεπίθεση».

Μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα συνθήματα δυνάμωσαν: «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός». Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό στη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, όταν, όμως, πλησίαζε στην αμερικάνικη πρεσβεία «δυνάμωσαν», έγιναν πιο «ορμητικά» ενάντια στις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές.

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι επόμενες «μάχες» των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών είναι μπροστά στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και στα σχολεία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν έγινε για μια στιγμή. Συνεχίζει να εμπνέει, γιατί - όπως έγραψε και ο Ναζίμ Χικμέτ - «τις τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα»...


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Τετάρτη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία(2021-11-16 00:00:00.0)
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία(2019-11-19 00:00:00.0)
Μεγάλη πορεία στην Αθήνα(2013-11-19 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης(2009-01-10 00:00:00.0)
«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή»!(2006-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ