Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνες επιλογές

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η προθυμία με την οποία σπεύδει η κυβέρνηση να δηλώνει συμμετοχή στο ένα μετά το άλλο ιμπεριαλιστικά σχέδια. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι προχτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Αμερικανό ομόλογό του, τις οποίες ήρθε να συμπληρώσει χτες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός, Ε. Βενιζέλος. Δηλώνουν προθυμία να εμπλέξουν τη χώρα, εκτός από τα μέχρι τώρα γνωστά μέτωπα (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος), στην «αντιπυραυλική ασπίδα», που είναι το στρατηγικό σχέδιο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για καθολική στρατιωτική κυριαρχία. Η κυβέρνηση δηλώνει ακόμα έτοιμη για συμμετοχή στον πόλεμο της Σομαλίας με χερσαίες δυνάμεις, αλλά και για επέκταση των δυνατοτήτων της αμερικανικής βάσης της Σούδας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και ν' ανεφοδιάζει ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Με προθυμία προσκαλεί επίσης η κυβέρνηση τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο στα Ελληνοτουρκικά για το καλό της «συμμαχίας» και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η προθυμία αυτή δεν προκύπτει από κάποια ανάγκη για εξυπηρέτηση των λαϊκών ή εθνικών - όπως ακόμα κι αυτοί τα εννοούν - συμφερόντων. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου καταναγκασμού. Εκφράζει τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για απόλυτη πρόσδεση και βαθύτερη ενσωμάτωση στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Στο πλαίσιο πάντα της διεκδίκησης μιας καλύτερης θέσης στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό για την άρχουσα τάξη. Σε αυτή την επιλογή τους υποτάσσουν τα πάντα, πράγμα που τους κάνει ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, ακόμα πιο κυνικούς.

Ακολουθώντας το νήμα από το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Κ. Σημίτη κατά την κρίση των Ιμίων, ήρθε προχτές ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, να κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά. Διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ ώστε να μην είναι ένα «αδειανό πουκάμισο», αλλά να τη γεμίσει «με ουσιαστικές κοινές πρωτοβουλίες». Ανοίγοντας τις πόρτες γι' αυτές τις «κοινές πρωτοβουλίες», κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν ένα ακόμα βήμα στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Κάλεσε τις ΗΠΑ «εφόσον θέλουν την επίλυση των τριβών και των προβλημάτων, "ιδού πεδίο δόξης λαμπρό", να συμβάλουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να εξαλειφθεί αυτή η πρακτική που ακολουθήθηκε για αρκετά χρόνια».

Η κυβέρνηση καλεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μεσολαβήσουν για τα Ελληνοτουρκικά, δίνοντάς τους επί της ουσίας το πράσινο φως να εμπλέκονται στη διευθέτηση ενός ζητήματος που άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Είναι γεγονός πως η νέα δομή του ΝΑΤΟ καθώς και η «αντιπυραυλική ασπίδα» προϋποθέτουν διευθετήσεις στο Αιγαίο, δηλαδή κατάργηση των συνόρων και ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Γι' αυτό έσπευσε χτες από τις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, να απευθύνει έκκληση στις χώρες - μέλη της ΕΕ να συμβάλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι ο ενεργός ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ αποτελεί αποδεδειγμένη απειλή. Μόνο δεινά μπορεί να επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ