Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Χτύπησε το κουδούνι... για τις εντυπώσεις!

Πολλά Ειδικά Σχολεία δεν είναι καν σε θέση να λειτουργήσουν

Με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών να οργιάζουν και με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα Ειδικά Σχολεία να παραμένει, έγινε χτες, για πολλοστή χρονιά, στα περισσότερα απ' αυτά ο αγιασμός για το «θεαθήναι», καθώς είναι άγνωστο από τη Δευτέρα πόσα από αυτά, πώς και πότε θα λειτουργήσουν. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), να πραγματοποιήσουν χτες το πρωί μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας - όπως είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πλατιάς σύσκεψης φορέων που έγινε την περασμένη Δευτέρα - έξω από μια σειρά Ειδικών Σχολείων (σε Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Ιλιον κ.ά.) με τη συμμετοχή ΑμΕΑ, γονιών και εκπαιδευτικών. Να σημειώσουμε ότι το Ειδικό Σχολείο στο Αιγάλεω, επισκέφτηκε χτες εκ μέρους του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη.

Ηδη «με το καλημέρα», τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν μαθητές και γονείς είναι πολλά. Η πλειοψηφία των Ειδικών Σχολείων λειτουργεί - είτε με την κυβέρνηση της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ - με αναπληρωτές και ωρομίσθιους και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις. Εκτός λειτουργίας τίθενται ουσιαστικά τα οχτώ Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και δύο ΤΕΕ, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές, αλλά δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας, ενώ τα ίδια ισχύουν και για το βοηθητικό προσωπικό. Στο ΤΕΕ Κωφών και Βαρηκόων στην Αγία Παρασκευή δεν έγινε καν αγιασμός! Κάποια Ειδικά Σχολεία θα λειτουργήσουν τμηματικά, ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Σε κάποια άλλα κλήθηκε ο Σύλλογος Γονέων να πληρώσει για να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να έχει το κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης». Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο, η οποία έχει αφεθεί στην κερδοσκοπία των επιχειρηματιών. Ενώ για 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, η πόρτα του σχολείου δεν θα ανοίξει ούτε και φέτος.

Την ίδια ώρα «η συμβιβασμένη και διεφθαρμένη ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ, που χρόνια τώρα στηρίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ειδικής αγωγής (...), πρέπει να τιμωρηθούν. Με την ψήφο μας και με τον αγώνα μας παίρνουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων των παιδιών μας στα δικά μας χέρια!», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και κλιμακώνουν τον αγώνα τους με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 22 του Σεπτέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης. Να μην πληρώνουν οι γονείς τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία - πρόνοια - παιδεία - ειδική αγωγή και η εμπορευματοποίηση των αναγκών μας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών, συμβασιούχων, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και εργαζόμενων του χώρου. Δημόσιο κι ασφαλές σύστημα μεταφοράς των παιδιών από και προς τα ειδικά σχολεία, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ν' ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία ΤΩΡΑ όλα τα σχολεία. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και της καθημερινής ζωής των αναπήρων. Δημόσια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρίες. Ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης και προστασίας από την πανδημία, για ΑμεΑ, γονείς, εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγνωστο πότε θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία(2015-09-12 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη μη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου(2012-09-15 00:00:00.0)
Οι γονείς να μετατρέψουν την απελπισία σε συλλογικό αγώνα(2012-09-13 00:00:00.0)
Με τεράστιες ελλείψεις η έναρξη της σχολικής χρονιάς(2011-09-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή(2009-05-27 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στη Βουλή για την Ειδική Αγωγή(2007-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ