Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Η αλήθεια για τις εργασιακές σχέσεις

«

Η ΝΔ μειώνει δήθεν την ανεργία ενθαρρύνοντας τις επισφαλείς μορφές εργασίας, stage, ημιαπασχόληση και ανασφάλιστη εργασία». Η παραπάνω διατύπωση, του Τομέα Προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, προτείνεται να χρησιμοποιείται από τα στελέχη του κινήματος, σαν ένα από τα προεκλογικά επιχειρήματά τους, στο θέμα «μερικές αλήθειες για την οικονομία». Το κόμμα που ως κυβέρνηση κατάργησε την έννοια της εργασίας και την αντικατέστησε με την ιδέα της απασχόλησης, αυτοί που μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε «απασχολήσιμους», αυτοί οι άθλιοι που έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους με τα συστήματα μερικής απασχόλησης και τα προγράμματα stage, έρχονται να κατηγορήσουν την - πράγματι αντιλαϊκή και αντιδραστική - πολιτική της ΝΔ, επειδή κάνει χρήση των δικών τους νόμων και ρυθμίσεων. Επιβεβαιώνεται έτσι και σε αυτό το ζήτημα, αυτό που λένε οι κομμουνιστές και πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει τα κοστούμια της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ποια είναι η αλήθεια;

ΙΟΥΛΗΣ 1990: Ενας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ είναι ο 1892, «για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη». Στις ρυθμίσεις του, εκτός από το «ζεστό χρήμα» που χάριζε με επιδοτήσεις στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, προσέφερε και τη δυνατότητα της «μερικής απασχόλησης», ως «ημερήσιας ή εβδομαδιαίας εργασίας μικρότερης της κανονικής». Τότε έγινε χαμός. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε θόρυβο, μίλησε για ευθεία επίθεση κατά των εργαζομένων, απείλησε θεούς και δαίμονες και δεσμεύτηκε σε όλους τους τόνους ότι το ανοσιούργημα της ΝΔ θα ακυρωθεί όταν έρθει στα πράγματα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1998: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει στη Βουλή και ψηφίζει το νόμο - σκούπα 2639. Ονομάστηκε νόμος για τη «ρύθμιση εργασιακών σχέσεων», στην πράξη, όμως, ήταν η απαρχή για την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως τις είχαμε γνωρίσει μέχρι τότε. Εκεί λοιπόν:

  • Το άρθρο 1 καθιερώνει ακόμα πιο επαχθείς για τους εργαζόμενους συνθήκες μερικής απασχόλησης, ως «ημερήσια, ή εβδομαδιαία, ή δεκαπενθήμερη, ή μηνιαία εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική», δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταργήσουν την αμοιβή για υπερεργασία και υπερωρία.
  • Το άρθρο 2 θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία που τώρα καλοβλέπουν οι μεγαλοεργοδότες, με τη διατύπωση «σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς του ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του», ό,τι επικαλούνται σήμερα οι μεγαλοεργοδότες για να περιορίσουν τις μέρες εργασίας - αμοιβής των εργαζομένων.
  • Το άρθρο 4 εισάγει το αίσχος των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στα πλαίσια των οποίων καταργούνται οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, αφού «επιτρέπεται να ρυθμίζονται και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και γενικότερα οι όροι απασχόλησης του προσωπικού».
  • Το άρθρο 20 προβλέπει τις συμβάσεις ανασφάλιστης (συνταξιοδοτικά) απασχόλησης τύπου stage, με τη μορφή των σεμιναρίων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης που έκτοτε χρησιμοποιούνται και από τις δύο κυβερνήσεις για την έμμεση χρηματοδότηση της εργοδοσίας, τη «διαφθορά συνειδήσεων» και υφαρπαγής της ψήφου, ιδιαίτερα των νέων.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα σκούζει για τη μερική απασχόληση και τα stage. Από το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη σκυτάλη και το «στρωμένο έδαφος» η ΝΔ, για να ξεδιπλώσει την επόμενη φάση του ενιαίου αντιλαϊκού τους προγράμματος, που εναλλάξ εφαρμόζουν. Κι όμως. Ξεδιάντροπα, με ψέματα και αλχημείες, προσπαθούν να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους, με μοναδικό στόχο να κλέψουν πάλι την ψήφο τους.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ