Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η νεολαία θα πατήσει γκάζι προς τα εμπρός

Η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση και με τους καθηγητές, μίλησε για λίγο και στους μαθητές τονίζοντας:

«Η Παιδεία, η μόρφωση, γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Παρ' όλα αυτά, δεν έχετε κι άλλη επιλογή, πρέπει να προσπαθήσετε. Πέρα απ' το ίδιο το σχολείο και τη μόρφωση στο σχολείο, υπάρχει κι ένας ευρύτερος ορίζοντας. Υπάρχουν βιβλία, ιδέες, προβληματισμοί που σίγουρα δεν περνάνε μέσα στο σχολείο, μέσα απ' τα βιβλία. Αρα, λοιπόν, αυτό που σας λέω - και καταλαβαίνω ότι το λέω σε πολύ δύσκολες συνθήκες - είναι ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχετε και λίγο ελεύθερο χρόνο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε.

Είναι πραγματικά φοβερό να ξεκινάς απ' το νηπιαγωγείο, κι ο γονιός σου να έχει το άγχος μέχρι να φτάσεις να πάρεις το πτυχίο. Να διαλέξεις, μάλιστα, και μια επιστήμη για να βρεις μια σίγουρη δουλειά και με καλό μισθό. Αυτό είναι το όνειρο του γονιού. Να μάθεις όσο γίνεται περισσότερα, γιατί τάχα, όταν ξέρεις περισσότερα, θα ζήσεις καλά. Κι όλα αυτά οδηγούν στο να μην έχετε ελεύθερο χρόνο. Κάτι που εμείς, που επίσης ζήσαμε σε σκληρές εμπειρίες, το είχαμε. Η απουσία ελεύθερου χρόνου δε σημαίνει ότι μορφώνεσαι, δε σημαίνει ότι λύνεις τα αυριανά σου προβλήματα. Γι' αυτό θα έλεγα, χωρίς να θέλω να σας δώσω συμβουλές, ότι θέλετε λίγο ελεύθερο χρόνο, για να μπορείτε να δείτε καλύτερα τη ζωή, για να μπορείτε να προβληματιστείτε περισσότερο, για να ψυχαγωγηθείτε πιο σωστά.


Κι απ' αυτή την άποψη, το μόνο πολιτικό που θα σας πω είναι ότι, ακριβώς επειδή εμείς βλέπουμε διαφορετικά πράγματα για την Παιδεία, τα μετράμε όλα ως εξής: Απ' το αν ο γονιός μπορεί να σπουδάσει το παιδί του ελεύθερα, απ' το εάν το παιδί μπορεί να φτάσει μέχρι τις πάνω - πάνω βαθμίδες, χωρίς αυτό να εξαρτάται απ' την τσέπη του γονιού. Η μόρφωση πρέπει να είναι χαρά. Πρέπει να έρχεται σαν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και όχι ενός καταναγκασμού που λέει "μάθε ό,τι σου σερβίρουν, μάθε όπως - όπως, γιατί θα χαθείς στη ζωή". Για εμάς, είτε τελειώνεις το Λύκειο μόνο, είτε την επαγγελματική σχολή, είτε το πανεπιστήμιο, κάθε πτυχίο, κάθε απολυτήριο έχει την αξία του. Η κοινωνία, τους χρειάζεται όλους. Κι αυτούς που έχουν τα διδακτορικά, κι αυτούς που έχουν τελειώσει το Λύκειο. Αρκεί να μην είναι εμπόδιο η τσέπη. Να είναι προσωπική επιλογή μέχρι πού θα φτάσεις, αλλά, ό,τι κι αν τελειώσεις, να έχεις ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Δε σας λυπόμαστε. Κατανοούμε τα προβλήματά σας και πραγματικά θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε να ζήσετε τα νιάτα σας, γιατί και αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Απ' αυτή την άποψη είμαστε απαισιόδοξοι ως προς το τι θα γίνει στην Ελλάδα, αλλά αισιόδοξοι πως η νεολαία - έστω κι αν δεν το έχει δείξει πλήρως τώρα - τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο θα βάλει φρένο, αλλά θα πατήσει γκάζι προς τα εμπρός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ