Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Σοβαρά κενά στο σχέδιο αντιμετώπισης

Στην πεπατημένη προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη «νέα γρίπη»

ICON

Στην πεπατημένη προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη «νέα γρίπη»
Σοβαρές ανεπάρκειες φαίνεται να έχει το τελικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης, καθώς δεν καλύπτονται με πρόσθετα μέτρα οι χρόνιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και γιατί δεν «ονομαστικοποιούνται», με σαφήνεια, οι υποχρεώσεις έστω και στα πλαίσια των υπαρχουσών δυνατοτήτων γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών. Το κενό αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να το επικαλύψει με επικοινωνιακές κινήσεις, όπως οι χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ, ενώ σήμερα συνέρχεται, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η Διυπουργική Επιτροπή, όπου και θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ομως, το αισιόδοξο μήνυμα περί ετοιμότητας, που προσπάθησε να μεταδώσει και χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έρχεται η αμείλικτη πραγματικότητα για να το διαψεύσει.

Ετσι, για τα δραματικά κενά των νοσηλευτών - που προσεγγίζουν τις 25.000 την τελευταία δεκαπενταετία - πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι μέσα στον Αύγουστο θα προσέλθουν στα νοσοκομεία περίπου 2.000 νοσηλευτές από διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει ή από τους λεγόμενους κυλιόμενους καταλόγους. Δηλαδή, από εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν σειρά επιλαχόντα σε κάποιους διαγωνισμούς. Μ' άλλα λόγια, η κάλυψη των κενών γίνεται στην πεπατημένη της λιτότητας του περιορισμού των προσλήψεων.

Το ίδιο γίνεται και με την κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών, καθώς δεν προκηρύχτηκαν ακόμα ούτε οι 2.000 που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο. Μάλιστα, και μετά την οριστικοποίηση αυτών των θέσεων, 600 απ' αυτές δε θα προκηρυχτούν, γιατί δεν είναι οργανικές και πρέπει να θεσμοθετηθούν με νόμο, που σημαίνει παραπομπή στο άγνωστο μέλλον.

Με απογευματινό χαράτσι οι ΜΕΘ

Ακόμα και στο κρίσιμο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου 100-150 κλίνες μένουν μόνιμα κλειστές λόγω της έλλειψης προσωπικού, δε θα υπάρξει άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την κρίσιμη περίοδο, πρόκειται να επαναλειτουργήσει τον Ειδικό Λογαριασμό των Απογευματινών Ιατρείων με τον παλιό τρόπο, ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να ανανεώσουν ή να προσλάβουν νέους 240 συμβασιούχους για να μην κλείσουν ή να λειτουργήσουν 80-100 κρεβάτια ΜΕΘ. Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι η κυβέρνηση πορεύεται εκ των ενόντων και με τα χαράτσια στους ασφαλισμένους για ένα κρίσιμο θέμα, όπου με τη μέχρι τώρα εμπειρία καταλήγουν τα βαριά περιστατικά. Στο σχεδιασμό ακόμα είναι και η διαμόρφωση κρεβατιών σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Εκ των υστέρων, η κυβέρνηση αποφάσισε και την αύξηση των Κέντρων Αναφοράς της «Νέας Γρίπης» από 2 σε 6, με την προσθήκη των εξειδικευμένων εργαστηρίων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας.

Συναίνεση από ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ

Χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Από πολιτικής πλευράς, η κυβέρνηση είχε την ομόθυμη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ, καθώς ο πρόεδρός της Νικήτας Κακλαμάνης και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσαν ανεπιφύλακτα τη συστράτευσή τους στο εθνικό σχέδιο δράσης. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ΕΝΑΕ, με τον πρόεδρό της Δ. Δράκο να ζητά από τον υπουργό την ενίσχυση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με στελεχικό προσωπικό και πόρους για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν. Σε καταγγελτικό λόγο - στα πρότυπα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - κινήθηκε ο Γιάννης Μίχας, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στην ΕΝΑΕ και νομάρχης Πειραιά, επικεντρώνοντας στα κενά των Νομαρχιών και στο ποιος θα λάβει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων ή όχι.

Οσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας - αλλά και των υπόλοιπων δήμων - ο υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσαν ότι θα ανοίξουν κανονικά την 1η Σεπτέμβρη, εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τη θωράκιση των παιδιών από τον ιό της «νέας γρίπης».

Πλειοδοσία στα λόγια

Απαντώντας σε ερώτηση για την κάλυψη με εμβόλια των μεταναστών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι θα εμβολιαστούν όλοι όσοι «ζουν στην πατρίδα μας, είτε είναι νόμιμα, είτε είναι παράνομα. Για την υπόθεση της Υγείας, το δεύτερο πέφτει σε δεύτερη μοίρα. Ολοι ανεξαίρετα θα τύχουν των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης, να παράσχει δηλαδή το αυτονόητο, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να την παρουσιάσει και ως στοιχείο της «δημοκρατικότητας της Ελλάδος». Οι χτεσινές «σκούπες» σε βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας ...μιλάνε απο μόνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ