Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αγριο πογκρόμ σε βάρος μεταναστών

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε δύο κτίρια και προσήγαγαν 99 άτομα. Παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ ώστε να εμποδίσει τις συλλήψεις μεταναστών, που σκοπό έχουν την απέλασή τους. Κι άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις ετοιμάζονται από την αστυνομία

Δεμένοι πισθάγκωνα πρόσφυγες. Μεταξύ τους ήταν και μικρά παιδιά

Eurokinissi

Δεμένοι πισθάγκωνα πρόσφυγες. Μεταξύ τους ήταν και μικρά παιδιά
Νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας, εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση με τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό. Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε δύο κτίρια, απ' όπου προσήγαγαν, δεμένους πισθάγκωνα, 99 άτομα. Αρκετά από αυτά θα ακολουθήσουν το δρόμο της απέλασης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Αστυνομία, αλλά σε αυτήν συμμετείχαν κλιμάκια της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων - ΥΠΕΕ (παλιό ΣΔΟΕ) και του Δήμου Αθηναίων, συνεργεία του οποίου ανέλαβαν το ...σκούπισμα. Η επιχείρηση είναι συνέχεια των τρομοκρατικών επιχειρήσεων που έχουν ενταθεί μετά τις ευρωεκλογές και στόχο έχουν τους αλλοδαπούς που ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους πολέμους. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες σε κατοικίες πληρώνοντας 5-7 ευρώ τη μέρα το κεφάλι για να κοιμηθούν στοιβαγμένοι σε βρώμικα πατώματα, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Νωρίς χτες το πρωί, οι δυνάμεις της Αστυνομίας κύκλωσαν κτίριο στην οδό Σαχτούρη 6, απ' όπου έπιασαν 62 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 31 από αυτά θα απελαύνονταν, ενώ άλλα 31 οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης για εξακρίβωση στοιχείων. Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίστηκε στην πολυκατοικία της οδού Βερανζέρου 33, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες από τη Σομαλία. Ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Αγριο κυνηγητό

Οι αστυνομικοί έβγαλαν, μετά από 10 λεπτά περίπου, από το κτίριο, πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά, περιορίζοντάς τους στο πεζοδρόμιο και σε τμήμα του δρόμου. Οι κρανοφόροι μέσα στο κτίριο άρχισαν να περνούν χειροπέδες στους άνδρες. Ενας αστυνομικός από ένα παράθυρο του κτιρίου ειδοποίησε πως υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πίσω πλευρά της πολυκατοικίας. Αστυνομικοί εφόρμησαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, άρχισαν να βγάζουν τους άνδρες από την πολυκατοικία και να τους βάζουν σε λεωφορείο της Αστυνομίας. Τότε οι γυναίκες άρχισαν τις φωνές, ενώ στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Βερανζέρου μετανάστες, που είχαν συγκεντρωθεί, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Σε ελάχιστο χρόνο εμφανίστηκαν ομάδες των Υποδιευθύνσεων Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) και μέτρων τάξης, που δημιούργησαν φραγμό, απομονώνοντας τους άνδρες από τις γυναίκες και τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Η αγριότητα της καταστολής...

Eurokinissi

Η αγριότητα της καταστολής...
Στο χώρο της αστυνομικής επιχείρησης έκανε παρέμβαση αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργο Πέρρο. Ακόμα, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος. Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και τον βουλευτή του Κόμματος να πλησιάσουν τους πρόσφυγες. Ομως, οι συγκεντρωμένοι, με σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Σωκράτους, δεν άφηναν το λεωφορείο με τους κρατούμενους να φύγει από εκεί. Στις 2.15 με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση οι αστυνομικές δυνάμεις μπλόκαραν με τα ΜΑΤ τους διαδηλωτές και το λεωφορείο κινούμενο προς τα πίσω κατευθύνθηκε προς την Μενάνδρου, κάτω από έντονες διαμαρτυρίες και συνθήματα. Συνολικά, 37 πρόσφυγες προσήχθησαν ...άγνωστο πού, αφού η ΓΑΔΑ για αρκετή ώρα δεν ενημέρωνε για την τύχη τους.

Στις 2.23 αστυνομικοί των ΜΑΤ «ράντισαν» με χημικά τους συγκεντρωμένους στην οδό Σωκράτους, με αποτέλεσμα να σκορπίσουν στους γύρω δρόμους. Η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά τις 2.30 και στο χώρο παρέμεινε μια διμοιρία των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιες επιχειρήσεις θα γίνουν και σε άλλα 30 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την επιχείρηση - «σκούπα» των δυνάμεων καταστολής στην οδό Βερανζέρου, χτυπώντας τους μετανάστες με κλομπ και δακρυγόνα. Τονίζει πως «η επιχείρηση σχεδιάστηκε με συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ και το νομάρχη Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σγουρό». Προσθέτει, δε, ότι «το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους μετανάστες και με συγκέντρωσή του επιχείρησε να εμποδίσει τις συλλήψεις μεταναστών, που σκοπό έχουν την απέλασή τους». «Καλούμε - τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ - την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να εναντιωθούν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».


Το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκε, προσπαθώντας να σταματήσει την αστυνομική επιχείρηση
Το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκε, προσπαθώντας να σταματήσει την αστυνομική επιχείρηση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ