Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Δόκανο» οι «5 στόχοι» του ΠΑΣΟΚ

Το «δόκανο» που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ για να παγιδεύσει τα λαϊκά στρώματα ονομάζεται «πέντε εθνικοί στόχοι», που είναι, στην ουσία, η πρόταση διαχείρισης της σημερινής αποκρουστικής για τα λαϊκά συμφέροντα κατάστασης. Είναι στρατηγική στα χνάρια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και κλείνει το μάτι στην πλουτοκρατία. Με κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί δημαγωγικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, ή ότι «κοιμάται», λες και τους εργαζόμενους θα τους πονάει λιγότερο το μαστίγωμα, αν αυτό γίνεται στη βάση προγράμματος και από χέρια πιο «επιδέξια».

Οι «πέντε στόχοι» αποτυπώνουν πιστά στην ουσία της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου πολιτικής:

1. «Εξωτερική πολιτική που δίνει φωνή στον Ελληνα». Είναι η «ισχυρή» παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική δράση. Οπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, όπου ο Γ. Παπανδρέου διατέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών. Θυμίζουμε μόνο την περίφημη φράση «δεν έχουμε ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΕΕ» (Τάμπερε, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Δεκέμβρης 1999), το ρόλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου προσωπικά στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την υιοθέτηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος και την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν κλπ., τη στήριξη στο «σχέδιο Ανάν» και σε πλήθος άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

2. «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο βασισμένη στην πράσινη οικονομία». Είναι το άλλοθι για να αξιοποιήσει το κεφάλαιο για λογαριασμό του τις καταστροφές που το ίδιο προκαλεί στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους. Επίσης, μιλάνε και για «ειδικό πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας», στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Δηλαδή, ακόμα περισσότερα προνόμια στην πλουτοκρατία στο όνομα της κρίσης.

3. «Παιδεία με ποιότητα, Γνώση για όλους». Η Παιδεία του ΠΑΣΟΚ έχει την «ποιότητα» της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του θεμελιώδους αυτού λαϊκού δικαιώματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και των ταξικών φραγμών. Είναι η Παιδεία που έχει προωθήσει ως κυβέρνηση, αλλά και σήμερα προβάλλει ως πολιτική του το ΠΑΣΟΚ, όπως η «διά βίου Παιδεία» στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής ψευτοκατάρτισης και ημιμάθειας.

4. «Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα». Το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα η σοσιαλδημοκρατία, όταν μιλάνε για «δικαιώματα», εννοούν ψευτοπαροχές σε εξαθλιωμένους. Το «κοινωνικό κράτος» που λένε είναι κράτος - φτωχοκομείο. Στον ίδιο εθνικό στόχο του ΠΑΣΟΚ ανήκουν και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων. Εδώ η «ευελφάλεια», η μερική απασχόληση και η ενοικίαση εργαζομένων είναι έννοιες που τις έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και τις παρέδωσε στη ΝΔ προς χρήση.

5. «Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη». Δηλαδή, για τον καπιταλιστή. Ο βίος και η πολιτεία του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό είναι πλούσια και αποκαλυπτικά, γιατί κάνει λόγο εδώ για το κράτος της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Το κράτος της αστικής τάξης, που κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση και ενίσχυση των μονοπωλίων.

Είναι λαϊκή υπόθεση να εξουδετερωθεί η παγίδα που στήνει το ΠΑΣΟΚ και να καταδικαστούν και οι δύο. Η σκυταλοδρομία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει, με τη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη και τη λαϊκή ψήφο στο ΚΚΕ, να μετατραπεί σε καταποντισμό και των δύο και να βγει στο προσκήνιο ο λαός και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ