Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δυο ακόμα εργάτες νεκροί
  • Διαρροή αμμωνίας στη ζυμαροβιομηχανία «Αλφα», στην Κοζάνη, είχε ως αποτέλεσμα μία νεκρή εργάτρια και τουλάχιστον 25 τραυματίες
  • Χώματα καταπλάκωσαν 50χρονο εργάτη, που ανασύρθηκε νεκρός, στο Δήμο Κατερίνης

Eurokinissi

Η εργοδοτική ασυδοσία, που στηρίζουν και ενισχύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα δύο ακόμα εργάτες να χάσουν χθες τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν σε Κοζάνη και Κατερίνη, σε χώρους που χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκρατία, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στην Κοζάνη, τριανταπεντάχρονη εργάτρια έχασε τη ζωή της, ενώ τουλάχιστον άλλοι 25 εργαζόμενοι φέρουν εγκαύματα και έχουν αναπνευστικά προβλήματα, από διαρροή μεγάλης ποσότητας αμμωνίας ψυκτικών μηχανημάτων, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ζύμης «ΑΛΦΑ». Νεκρή είναι η 34χρονη εργάτρια Βίκυ Γκατσούφα. Οι, τουλάχιστον, 25 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κοζάνης με τους δεκαεπτά να παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Η ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» είναι ένα εργοστάσιο - «γκέτο», όπου οι εργάτες βιώνουν την εργοδοτική επίθεση ενάντια στα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Είναι γνωστό ότι, σ' αυτό το «γκέτο», στο όνομα της οικονομικής κρίσης, έχουν προσληφθεί εργαζόμενοι για 3ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν περισσότερες ώρες χωρίς να τις πληρώνονται και πάντα υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε πρόσφατη περιοδεία του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο, ένας από τους ιδιοκτήτες απειλούσε ανοιχτά τους εργαζόμενους - μπροστά στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ - ότι εάν συνδικαλιστούν θα απολυθούν.

Από τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο

MotionTeam

Από τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο
«Βιομηχανικό εργοδοτικό έγκλημα μαζικών διαστάσεων», χαρακτηρίζει το εργατικό «ατύχημα» η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, που συμπαραστέκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους. «Για άλλη μία φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο τρέφεται και γιγαντώνει κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης», σημειώνει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση «Alfa», όπως και σε χιλιάδες παρόμοιες επιχειρήσεις, «έχουν τη σφραγίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και της πολιτικής των αστικών κομμάτων, της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χθες. Εχουν τη στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών».

«Επιβεβαιώνεται - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι οι θυσίες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θυσίες του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της.

Απαιτείται ενιαίος και συντονισμένος ταξικός αγώνας όλων των εργαζομένων», καταλήγει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Νεκρός λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας

Ενας ακόμα εργάτης ανασύρθηκε νεκρός, χθες στην Κατερίνη, από σκάμμα βάθους 1,70 μέτρων. Πρόκειται για τον 50χρονο εργάτη της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ του Δήμου Κατερίνης, Στέφανο Μουρατίδη, που καταπλακώθηκε από τα τοιχώματα σκάμματος, καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να συγκρατήσουν τα χώματα. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες στις 11 το πρωί, στην αποχέτευση της εκκλησίας «Αγία Αννα», στην περιοχή Ευαγγελικά του Δήμου Κατερίνης. Οι συνάδελφοι του εργάτη ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφτασε μισή ώρα αργότερα, ανασύροντας νεκρό τον εργάτη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκε και δεύτερος εργάτης, ο οποίος είχε βγει από σκάμμα λίγο πριν για να πάρει τα γάντια του...

Είναι φανερές οι ευθύνες που βαραίνουν τον εργοδότη Δήμο Κατερίνης, πόσο μάλλον, που τον Αύγουστο του 2007 ο - επίσης υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης - ηλεκτρολόγος Σίμος Καγιάς, 56 χρόνων, είχε χάσει τη ζωή του, εξαιτίας, και πάλι, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ