Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Εντείνονται τα προβλήματα για ναυτεργάτες και επιβάτες

Σοβαρά προβλήματα και μεγάλοι κίνδυνοι προκύπτουν διαρκώς από την ασυδοσία των εφοπλιστών

Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα και μεγάλοι κίνδυνοι προκύπτουν διαρκώς από την ασυδοσία των εφοπλιστών
Η επιδρομή των ακτοπλόων εφοπλιστών, με αβάντα τη φιλοεφοπλιστική πολιτική, σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στους πρωτεργάτες της επίθεσης, εμφανίζεται και η εταιρεία ΑΝΕΚ του Βαρδινογιάννη, η οποία έχει «κουρελιάσει» τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας.

Συγκεκριμένα, οι ναυτεργάτες του πλοίου της «ΕΛΥΡΟΣ» είδαν να λείπουν από το μισθό του Ιούνη τα δεδουλευμένα που προβλέπει η ΣΣΕ για τις έκτακτες δρομολογήσεις. Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση, για κάθε έκτακτο δρομολόγιο πρέπει στο πλήρωμα να καταβάλλεται ένα ημερομίσθιο. Η εταιρεία, για τα δύο έκτακτα δρομολόγια που εκτέλεσε το πλοίο τον Ιούνη, δεν έδωσε φράγκο στο πλήρωμα δημιουργώντας «προηγούμενο». Να σημειωθεί ότι για τον Ιούλη έχουν προγραμματιστεί για το πλοίο αυτό 12 έκτακτα δρομολόγια και για τον Αύγουστο 24! Την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης, καταγγέλλουν, με επιστολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Στο μεταξύ, ο εφοπλιστής Αγούδημος συνεχίζει να αρνείται την καταβολή των μισθών στα πληρώματα των πλοίων του. Χτες ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου «ΜΙΛΕΝΑ» της εταιρείας GA FERRIES τού εν λόγω εφοπλιστή, ενώ αναβρασμός επικρατεί και σε άλλα πλοία του.

Ακινητοποιημένο κρατά επί δύο μήνες η εταιρεία ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ», δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Ικαρίας, Σάμου και Φούρνων. Ταυτόχρονα, με εκβιασμούς και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις, προσπαθεί να απολύσει ναυτεργάτες χωρίς να τους έχει καταβάλει το σύνολο των αποδοχών, ενώ μέλη του πληρώματος συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν από τις αρχές Ιούνη διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να ταλαιπωρούν καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες με τα καθημερινά ναυτικά ατυχήματα και βλάβες, τις πολύωρες καθυστερήσεις, όλα αποδείξεις της εξάντλησης πληρωμάτων και πλοίων, της υποβάθμισης των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της ΑΝΕΚ επί μία βδομάδα αναχωρεί με 4 και 5 περίπου ώρες καθυστέρηση, χωρίς να δίνεται σαφής εξήγηση από το ΥΕΝ και την εταιρεία. Ετσι το πλοίο αντί να αποπλεύσει από Πειραιά σήμερα στις 10 το βράδυ, θα αναχωρήσει στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Χτες το πρωί το ταχύπλοο «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ» προσέκρουσε στο λιμάνι της Μήλου με 78 επιβάτες χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. Το ταχύπλοο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» της εταιρείας ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ αναχώρησε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας από το λιμάνι της Ανδρου, όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι πλοίαρχος και εταιρεία αρνήθηκαν να αναφέρουν, όπως είναι υποχρεωμένοι, την αιτία της καθυστέρησης!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ