Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χτυπάει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε χτες τη σχετική ρύθμιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού
Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού
Στο άνοιγμα ακόμα περισσότερο της πόρτας για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, στον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και εν τέλει στο χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας οδηγεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα δίνεται η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου να ανέρχονται στην ιεραρχία.

Προπομπό για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο χαρακτήρισε την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά στην παρέμβασή της. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις, είπε, μπορεί να μοιάζουν δημοκρατικοφανείς, αλλά θα αποβούν σε βάρος των δικαιωμάτων των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι ήδη πλήττονται από την καθήλωση των μισθών τους, τις περικοπές στα επιδόματα και την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο ανδρών και γυναικών. Το ΚΚΕ, τόνισε η βουλευτής, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μία και μόνη σχέση εργασίας στο δημόσιο, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα.

Η Εύα Μελά κατήγγειλε το καθεστώς ντροπής που επικρατεί με τις πολλών ταχυτήτων εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, οι οποίες κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους και περικόπτουν τα δικαιώματά τους. Υπενθύμισε τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του καθεστώτος των συμβασιούχων και τόνισε ότι η κυβέρνηση πετάει σήμερα το «τυρί» της ιεραρχικής εξέλιξης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με στόχο αύριο να προχωρήσει στη γενίκευση της απασχόλησης με συμβάσεις μη μόνιμου χαρακτήρα.

Παραπλανητικά επιχειρήματα

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς μένουν αναξιοποίητοι και δεν καταλαμβάνουν επιτελικές θέσεις παρότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Εχουν, ισχυρίστηκε παραπλανητικά, δικαίωμα υπογραφής υπάλληλοι δημοτικής εκπαίδευσης, που είναι μόνιμοι, και όχι υπάλληλοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Κατά τον υπουργό, είναι ανοιχτό και το ζήτημα του Ασφαλιστικού των εν λόγω υπαλλήλων και εξετάζεται το πώς αυτοί θα ενταχθούν στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο Πρ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος το Σύνταγμα που και η κυβέρνησή του ψήφισε, είπε ότι δεν είναι δυνατή η μονιμοποίηση ούτε των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ούτε των συμβασιούχων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ντόλιος είπε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση και ζήτησε να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ώστε να μην παρουσιαστούν αργότερα προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Ο Ν. Τσούκαλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνηση με το ρίσκο που πήρε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους με το «Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου» μπορεί με το ίδιο ρίσκο να μονιμοποιήσει και τους υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ