Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση

Το δανεισμό του Ταμείου, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ, με εντολή της κυβέρνησης

Τον οικονομικό πνιγμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αποφάσισε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του. Με εντολή, ουσιαστικά, της κυβέρνησης, άλλαξε ακόμα και την πρόταση - που το ίδιο είχε κάνει - να λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, η πλειοψηφία αποφάσισε το δανεισμό του ΤΠΔΥ με το ποσό αυτό. Την απόφαση κατήγγειλε και καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Καταχανάς, ενώ οι δύο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ (μέλη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση του ΔΣ διευκολύνοντας, έτσι, τη λήψη της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ παρουσιάζει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα, 650-700 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε 15.600 δικαιούχους. Η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ ξεπερνά, σήμερα, τους 16 μήνες.

Ενώπιον Θεού και ανθρώπων!

Το υπουργείο Απασχόλησης, με έγγραφό του, στις 15 Ιούλη 2009, δίνει, ουσιαστικά, εντολή στο ΤΠΔΥ να αποφασίσει τη δανειοδότησή του. Στο έγγραφο σημειώνεται: «Προκειμένου το Ταμείο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης για δανειοδότηση του Ταμείου με ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα στο Διοικητικό σας Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό».

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΤΠΔΥ, Γ. Θωμόπουλος, σπεύδοντας να εκτελέσει την εντολή, έθεσε το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση. Στην εισήγησή του έφθασε στο σημείο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση τμήματος των δικαιούχων που είναι «άρρωστοι και αναξιοπαθούντες» για να δικαιολογήσει τη δήθεν ανάγκη δανεισμού: «Διερωτώμαι, είπε, αν έχω το ηθικό καθήκον και κοινωνικό δικαίωμα, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να παραμένω αδρανής και ασυγκίνητος μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις»! Ούτε λόγος να καλύψει το κράτος τις ανάγκες του ΤΠΔΥ, το οποίο είναι φανερό ότι «παραμένει ασυγκίνητο» στις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων.

Αμεση κρατική επιχορήγηση στο ύψος των αναγκών του

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στον «Ρ» για την απόφαση αυτή: «Ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικό ξεθεμελίωμα του Ταμείου. Στις σημερινές συνθήκες είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο, με αποτέλεσμα το ένα δάνειο να διαδέχεται το άλλο και η μία εκποίηση των ακινήτων του Ταμείου, την άλλη. Με τελικό αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Συναίνεσαν στο διαχρονικό τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΠΔΥ και, τώρα, οι εκπρόσωποί τους απουσίαζαν, καθόλου τυχαία, από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Απαιτούμε την άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου στο ύψος των αναγκών του και ταυτόχρονα την επιστροφή όλων των διαχρονικά κλεμμένων, μέσω του τζόγου και της άτοκης διάθεσης των αποθεματικών του στους βιομήχανους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο χαράτσι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων(2014-02-11 00:00:00.0)
Σχέδιο παράδοσης υπηρεσιών και έργων σε επιχειρηματίες(2012-10-30 00:00:00.0)
Δανεισμός με τη συγκατάθεση της ΑΔΕΔΥ(2011-03-05 00:00:00.0)
Απόπειρα ποινικοποίησης από την κυβέρνηση(2009-01-27 00:00:00.0)
Οδηγεί τους δήμους σε δανεισμό...(2004-10-07 00:00:00.0)
Προσωρινή ανάσα(1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ