Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σχεδιασμένη δράση, όχι σενάρια επί χάρτου

Στη νέα γρίπη και στη γύμνια που χαρακτηρίζει την πρόληψη αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της

Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με τη νέα γρίπη, τις επιπτώσεις της και την αντιμετώπισή της, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα προπαγανδιστικού χαρακτήρα και το ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατίθεται σχετικά με το εάν θα συσταθούν ή όχι διυπουργικές επιτροπές. Την ίδια στιγμή, αμφότεροι σιωπούν για το βασικό θέμα: Δηλαδή, την έλλειψη ενός οργανωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού σε προληπτικό επίπεδο αλλά και θα μπορεί να στηρίξει πρόσθετα μέτρα ανάλογα με τη φάση της πανδημίας.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη νέα γρίπη ρωτήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο Στ. Τριλίκη, και απάντησε:

«Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμένη δράση και όχι σενάρια επί χάρτου. Εμείς έχουμε κλείσει ραντεβού αύριο με τον κ. Αβραμόπουλο και θα ενημερωθούμε, αλλά έχουμε επίσης και εμείς να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε σύστημα οργανωμένης δημόσιας Υγείας και επάνω εκεί να παίρνονται και τα έκτακτα μέτρα. Γιατί βέβαια όταν έχεις κάτι το καινούριο, μια ασθένεια, μια πανδημία, χρειάζονται οπωσδήποτε και τα έκτακτα μέτρα. Αλλά πρέπει τα έκτακτα μέτρα να εκδηλώνονται σε ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας Υγείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όλος ο πληθυσμός. Θα σας πω ένα απλό πράγμα: Δεν υπάρχει κάπου καταχωρημένο πόσοι ακριβώς - όχι αν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες - ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αν αρχίσει ο καθένας να βλέπει υποκειμενικά το θέμα, εκεί δημιουργείται ο πανικός. Εδώ χρειάζεται ένα σύστημα δημόσιας Υγείας και ακόμα και ατομική καταχώρηση. Είπατε προηγουμένως, και είναι σωστό, λένε τα παιδιά είναι ζώνη υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, μόλις βήξει το παιδί θα το κρατήσεις στο σπίτι να μην πάει στο σχολείο, να μην πάει στον παιδικό σταθμό. Πρέπει να κάτσει και ο γονιός μαζί του, κανένας γονιός δεν αφήνει το παιδί, ενώ πρώτα με ένα βήχα, ακόμα και με δέκατα και με λίγο πυρετό το έστελνε στον παιδικό σταθμό, τι να κάνει; Τώρα όμως εφόσον υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, μέχρι να δει το πόρισμα αν είναι ή δεν είναι η γνωστή γρίπη... Αρα πρέπει να υπάρχουν και άδειες».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το ζήτημα όπως εξελίσσεται επηρεάζει όλη τη δομή της κοινωνίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Υπάρχει και ανασφάλιστος πληθυσμός. Με τους μετανάστες τι γίνεται; Πώς θα λύσουμε το θέμα των μεταναστών, των παιδιών τους, κτλ.;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις ελλείψεις αναδεικνύουν και οι εμβολιασμοί(2009-11-05 00:00:00.0)
Μέτρα που θα θωρακίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά στρώματα(2009-09-16 00:00:00.0)
Πανστρατιά ενάντια στην επιχειρηματική επέλαση στην Υγεία(2009-08-18 00:00:00.0)
Με στιλ «φιλανθρωπικό»...(2005-11-03 00:00:00.0)
Γυμνές οι υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου(2005-10-19 00:00:00.0)
Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας(2000-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ