Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε 22,6%!
  • Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δεν μπορούν να κρύψουν τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία
  • ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ

Ούτε καν η κυβερνητική στατιστική και οι επίσημοι υπολογισμοί της ανεργίας, που όπως είναι γνωστό υποβαθμίζουν τις έννοιες απασχόληση - ανεργία και διαγράφουν δεκάδες χιλιάδες ανέργους, μπορούν πλέον να κρύψουν τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας. Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλη που μας πέρασε, σε σχέση με τον Απρίλη του 2008:

  • Στις λίστες της επίσημης ανεργίας προστέθηκαν 86.103 εργαζόμενοι.
  • Οι επίσημα θεωρούμενοι άνεργοι έφτασαν τους 466.878 έναντι 380.775, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 22,6%.
  • Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 9,4% από το 7,74%.

Η ραγδαία επιδείνωση ακόμα και των επίσημων στοιχείων αποκαλύπτει, με δραματικό για τους εργαζόμενους τρόπο, τις μεθοδεύσεις και τα ψεύδη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούν να συνδέσουν τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου και τις ποικιλόμορφες επιδοτήσεις των εργοδοτών με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα φανερώνει την τακτική και τις μεθοδεύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και της εργοδοσίας να μεταφέρουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας εξακολουθούν να είναι εφιαλτικά για τους νέους και τις νέες. Στις ηλικίες 15 μέχρι 24 χρόνων το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 25,2%.

Ιδιαίτερα σημαντική, της τάξης του 70,7%, είναι η αύξηση της επίσημης ανεργίας στις ηλικίες 45 έως 54 ετών, όπου η ανεργία τον φετινό Απρίλη διαμορφώθηκε στο 7% από 4,1% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στις ηλικίες 35 μέχρι 44 ετών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 36,2% (από 5,8% στο 7,9%).

Το συνολικό ποσοστό της επίσημης ανεργίας στις γυναίκες αυξήθηκε στο 13,3% από 11,8% τον προηγούμενο Απρίλη, ενώ το ποσοστό των ανδρών έφτασε το 6,7% από 4,8%.

Ολες οι περιφέρειες, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στο νότιο Αιγαίο (20,1%), τη δυτική Μακεδονία (15%) και την Ηπειρο (11,9%). Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αλματώδη ήταν η αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη όπου έφτασε τον Απρίλη του 2009 το 11% από 4,7% τον Απρίλη του 2008.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας υπογραμμίζει:

«Η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύει ότι η λεγόμενη πολιτική στήριξης της απασχόλησης, δηλαδή νέα κίνητρα και παροχές στους εργοδότες, περισσότερη ελαστική, προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία στους εργαζόμενους, δεν περιορίζει την ανεργία, είτε την εφαρμόζουν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Αυτό που περιορίζει δραστικά είναι τα εργασιακά - ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να την απορρίψουν, να αντιπαλέψουν τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ και να οργανώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για προστασία των ανέργων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ