Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί

Τη δεύτερη συνεδρίασή της πραγματοποίησε χτες η δεύτερη Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Την Επιτροπή απασχόλησαν τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποφασιστεί ποια επαγγέλματα θα πρέπει να ενταχθούν στη νέα λίστα των ΒΑΕ. Η συζήτηση που έγινε ουσιαστικά επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει ως κριτήριο ένταξης το βαθμό επικινδυνότητας κάθε επαγγέλματος και να υιοθετηθεί η λίστα των επαγγελματικών ασθενειών της ΕΕ. Και τα δύο πάσχουν από τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας που αποτελούν αιτίες ασθενειών. Γι' αυτό έχουν φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ασκούν. Είτε υπονομεύουν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είτε δε δημιουργούν τις επιπλέον υποδομές που απαιτούνται. Στην ίδια κριτική υπόκειται και η πρόταση για τη λειτουργία της Επιτροπής σε μόνιμη βάση, η οποία χωρίς στοιχεία και υποδομές θα έχει απλά ένα διακοσμητικό ρόλο. Θα αποτελεί μία ακόμα επιτροπή διαβούλευσης για το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αρκετές ακόμα στις οποίες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σπεύδει να συμμετέχει, νομιμοποιώντας στις συνειδήσεις των εργαζομένων τον «κοινωνικό διάλογο» ως εργαλείο ...διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Εξάλλου το γεγονός ότι η θητεία της Επιτροπής, που συστήθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα, λήγει στις 31 Ιούλη δείχνει ότι η απόφαση για τα ΒΑΕ έχει ήδη ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Βιάζεται να ξεμπερδέψει με το στόχο, που δεν αλλάζει: Το πέταγμα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τη λίστα των ΒΑΕ, αλλά και η δραματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων όσων παραμένουν ή θα ενταχθούν στη λίστα.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ