Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ
Στο απόσπασμα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα

Οι όροι των δύο συμφωνιών, που υπογράφτηκαν στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, παραπέμπουν σε ένταση της τρομο-λαγνείας, ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες, ακόμα και παρουσία Αμερικανών σε αεροδρόμια και αεροπλάνα

Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ είναι στη βάση του «αντιτρομοκρατικού δόγματος» και πρέπει να μπουν στο στόχαστρο του λαϊκού κινήματος

Eurokinissi

Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ είναι στη βάση του «αντιτρομοκρατικού δόγματος» και πρέπει να μπουν στο στόχαστρο του λαϊκού κινήματος
Στη λογική του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού δόγματος» των ΗΠΑ κινούνται οι δύο - απαράδεκτες και επικίνδυνες από κάθε άποψη - συμφωνίες που υπέγραψε στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την κατάργηση της βίζας. Αυτό προκύπτει και από τα όσα είπε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσανδράκης επισήμανε ότι οι συμφωνίες αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενό τους, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες θα έλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ανέφερε ότι «είναι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την ενίσχυση της συνεργασίας, για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος» και πως είναι «ένα μνημόνιο σε υπηρεσιακό επίπεδο, ένας διακανονισμός για ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε τρομοκρατικές πράξεις». Εκτίμησε, τέλος, ότι «το θέμα της βίζα θα τελειώσει μέσα στο φθινόπωρο».

Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες, ο Κ. Αλυσανδράκης έθεσε ευθέως το ερώτημα αν «το πρότυπο των συμφωνιών αυτών είναι η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με την Τσεχία, η οποία έχει θεωρηθεί ως πρότυπο για τις ΗΠΑ». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους εξής απαράδεκτους όρους: Παράδοση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πληροφοριών για επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάρτιση και παράδοση καταλόγων υπόπτων στις ΗΠΑ, επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ηλεκτρονικό σύστημα προέγκρισης ταξιδιού με προσωπικά στοιχεία και βιογραφικά του επιβάτη και παρουσία ενόπλων Αμερικανών αστυνομικών στις πτήσεις.

Συνολικά, ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις, που ασκούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - είναι «αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα». Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υφίσταται κάθετη διαφωνία με το ΚΚΕ, αφού «εμείς θέλουμε το ΝΑΤΟ, θέλουμε την Ευρώπη, είμαστε μέσα στη συμμαχία και ακολουθούμε μια πολιτική. Είναι βέβαιο ότι έχουμε συμφωνήσει, τουλάχιστον, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ότι ορθώς βρισκόμαστε σε αυτές τις συμμαχίες».

Στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θεωρεί το πρόβλημα της μετανάστευσης πρόβλημα εδαφικής ασφάλειας και έχει πρόθεση να εμπλέξει στρατιωτικούς μηχανισμούς της χώρας». Οσον αφορά στο θέμα του πολιτικού ασύλου, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η διαδικασία που βάζει μπρος η κυβέρνηση θα επιτρέψει διαφορετικούς ρυθμούς και αριθμούς δικαιούχων πολιτικού ασύλου» για «να μπορέσει να μπει μια τάξη». Τίποτε νεότερο δεν προέκυψε από την ενημέρωση της υπουργού για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ καθώς και τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ