Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας της Λάρισας. Στη φωτογραφία, το Γενικό Νοσοκομείο

Eurokinissi

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας της Λάρισας. Στη φωτογραφία, το Γενικό Νοσοκομείο
Τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων και ιδιαίτερα σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, της ανεπάρκειας μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά., στις μονάδες Υγείας του Νομού Λάρισας, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής.

Οπως σημειώνουν, οι ελλείψεις αυτές «έχουν σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών, ενώ αναγκάζουν τους ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας τεράστια ποσά. Είναι προβλήματα διαχρονικά, αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών.

Τελευταία, οι οδηγοί των περισσότερων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στο Ν. Λάρισας δεν μπορούν να κινηθούν, διότι τα οχήματα είναι ανασφάλιστα, με αποτέλεσμα οι διακομιδές να γίνονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αιτία είναι η μη έγκριση των ενταλμάτων από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η σχετική δαπάνη και να μην ανανεωθούν τα συμβόλαια ασφάλισης των ασθενοφόρων. Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, γιατί τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν και σε περίπτωση εμφάνισης ταυτόχρονα πολλών περιστατικών (ατυχημάτων - ασθενειών κ.ά.) θα μείνει ακάλυπτος ο νομός, με κίνδυνο να χαθούν ζωές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας τραυματιοφορέων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού (χρειάζονται διπλάσιοι σε αριθμό τραυματιοφορείς, δηλ. από 55 να γίνουν 110) και επειδή υποχρεώνονται οι Υ.Ε. μεταφορείς σε εργασίες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, για τις οποίες δεν έχουν την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση, με αποτέλεσμα να τίθεται ενδεχομένως σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών.

Είναι μεγάλα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή ασθενών, τραυματιών και άλλων που έχουν άμεση ανάγκη περίθαλψης, στο Νομό Λάρισας και της περιοχής». Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα πάρουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα αυτά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:

  • Για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και ιδιαίτερα νοσηλευτών - τραυματιοφορέων.
  • Την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που είναι stage, επικουρικοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την επαρκή και ασφαλή κάλυψη με ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, καθώς και την κάλυψή τους με επαρκές, σε αριθμό και ειδικότητες, μόνιμο προσωπικό.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ