Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια «θωράκισης» του αστικού πολιτικού συστήματος

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι προτάσεις για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο όνομα της ακυβερνησίας και της εξόδου από την κρίση

Στην επιφάνεια έρχονται ξανά τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας και της μη επίτευξης αυτοδυναμίας στις επικείμενες εκλογές, αλλά και με πρόσχημα την «εξόδο» από την οικονομική κρίση. Επί της ουσίας, οι οποίες συζητήσεις και διεργασίες φανερώνουν την προσπάθεια θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και διασφάλισης της «σταθερότητας» του δικομματισμού. Αυτή τη φορά το ρόλο του «πλασιέ» ανέλαβε ο Νικ. Κακλαμάνης, προτείνοντας μια διετή συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη βάση πέντε αξόνων με στόχο την «έξοδο» από την κρίση.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του (στην «Freepress FAQ»), ο δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει: «Τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να βγουν και να πουν: Συμφωνούμε φανερά ότι για δυο χρόνια συγκυβερνούμε και επιλέγουμε έναν, δύο, τρεις, πέντε τομείς που πρέπει ν' αλλάξουν. Τόσο για το μελλοντικό καλό όσο και για να βγούμε από αυτήν την κρίση». Και συνεχίζει: «Πρέπει να βγεις φανερά και να πεις: παίρνουμε αυτήν τη μεγάλη απόφαση για 3-4 πράγματα και καλούμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν αυτήν την απόφαση. Δεν είναι ντροπή. Δηλαδή, δεν κατάλαβα: η Μέρκελ και ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών είναι ηλίθιοι;».

Ο δήμαρχος επανήλθε χτες και σε δηλώσεις του (στον «Αλφα 9,89») διευκρίνισε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία πολιτική, απολύτως ξεκάθαρη, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί παρά τους λεκτικούς διαξιφισμούς σε μεγάλα θέματα δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές». Κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα της συνεργασίας είναι αυτό της οικονομίας, ενώ η συγκυβέρνηση πρέπει «να στηριχτεί από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις κοινωνικές δυνάμεις».

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο μεγάλα κόμματα επίσημα απέρριψαν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά το σενάριο συντηρείται από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους και ΜΜΕ. Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, αλλά και από κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων.

«Αυτό που υπάρχει πίσω από αυτή την πρόταση είναι η ανάγκη για μεγάλες κοινωνικές συναινέσεις. Αυτό χτίζεται ακόμη και από κυβερνήσεις μονοκομματικές αρκεί να ανοιχτούν και στη σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και στο πώς διαχειρίζονται τα πράγματα», σχολίασε (στον «Αθήνα 9.84») ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ευήκοον ους» στο σενάριο έτεινε ο γαλάζιος βουλευτής Π. Δούκας δηλώνοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι «οι συγκυβερνήσεις δεν είναι κάτι κακό από μόνες τους, αλλά μέχρι να συμφωνήσουν οι παρατάξεις στην ακολουθητέα πολιτική, ο χρόνος περνάει». Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση έχει ψηφιστεί για τέσσερα χρόνια, αλλά εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτη ζήτησε η ΝΔ «να καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ