Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στρατιωτική διαχείριση της μετανάστευσης

Νέο ποιοτικό και ταυτόχρονα αντιδραστικό βήμα αποτελεί η ανάμειξη του στρατού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, όπως συζήτησε προχτές στη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, οι διωγμένοι από τις εστίες τους αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της κάθε χώρας. Επί της ουσίας, η όποια συζήτηση και τα μέτρα που αποφασίζονται αποτελούν προσαρμογή στο νέο δόγμα που υιοθέτησε η Ελλάδα για τις στρατιωτικές της δυνάμεις, σύμφωνα με το οποίο, οι μετανάστες συμπεριλαμβάνονται πλέον στις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» και η αντιμετώπισή τους σχετίζεται άμεσα με την αντιμετώπιση της απειλής της «τρομοκρατίας». Από αυτήν την άποψη, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν μπορεί παρά να δημιουργείται, να αναπαράγεται και τελικά η διαχείρισή του να γίνεται με κατασταλτικά, στρατιωτικά μέσα, ανεξάρτητα από ποιο πρόσχημα επιλέγεται κάθε φορά. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και περιοχών μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, είναι αυτά που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους. Ο στρατός των ιμπεριαλιστών και η καταστροφή που σπέρνει διώχνουν τους μετανάστες από την πατρίδα τους. Τώρα, ο στρατός αναλαμβάνει να αποτρέψει και την είσοδό τους στο φρούριο της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η συμμετοχή της με στρατό στις ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης συμβάλλει στην αύξηση της μετανάστευσης, στη μεγέθυνση της ροής των μεταναστών προς τη χώρα μας. Η διαχείριση αυτού του ζητήματος επιχειρείται τώρα να περάσει στο «φυσικό» διαχειριστή, που δεν είναι άλλος από το στρατό, με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Ακόμα παραπέρα: Η συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και τα προωθούμενα μέτρα είναι η αναπόφευκτη κλιμάκωση των συναποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ για μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των μεταναστών, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απαγόρευση της εισόδου και της μετακίνησης από κράτος σε κράτος, της δημιουργίας περισσότερων εμποδίων για την παροχή ασύλου.

Κάθε νέο βήμα στην επίθεση σε βάρος των μεταναστών έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να γίνουν οι προτάσεις του Κόμματος στόχοι πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που έλεγε ότι το ιμπεριαλιστικό εφεύρημα της «τρομοκρατίας» θα αξιοποιηθεί σε βάρος των λαών, με κάθε αφορμή, για να δικαιολογηθούν εγκλήματα σε βάρος τους. Και το κυριότερο: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που χωρίς περιστροφές λέει σήμερα ότι η απάντηση της εργατικής τάξης στον κατατρεγμό των μεταναστών πρέπει να συνδυάζει την πάλη για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εκατομμυρίων κυνηγημένων, με τον γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, ενάντια στην πολιτική που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Λύση συμφέρουσα για το λαό έξω από αυτήν την πρόταση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ