Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «κάθαρση» της σαπίλας

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν οι κομμουνιστές μιλάνε για τη σαπίλα του συστήματος, ορισμένοι και όχι μόνο οι ταγμένοι θεματοφύλακές του σπεύδουν να μιλήσουν για «υπερβολές», «ανεπίτρεπτες γενικεύσεις» και άλλα παρόμοια. Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει διαρκώς ότι μάλλον «επιεικής» είναι η κριτική μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τη σπείρα των απαγωγέων, όπου η λαχτάρα των διωκτικών αρχών και της κυβέρνησης να παρουσιάσουν μια «σημαντική επιτυχία» κατά του οργανωμένου εγκλήματος, έβγαλε στην επιφάνεια με ενάργεια όλη την μπόχα και τη σαπίλα του συστήματος. Πρώτα απ' όλα επιβεβαιώνεται η πάγια εκτίμηση ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι «σύμφυτο» με τον κρατικό μηχανισμό, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος και κοινό παρονομαστή την απέχθεια απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Δεν είναι μόνο ο μηχανισμός των φυλακών που εμφανίζεται διαβρωμένος, αλλά και οι ίδιες οι διωκτικές αρχές, ενώ αναπόφευκτη είναι και η «εμπλοκή» επιχειρηματιών. Στην όλη υπόθεση «αιωρούνται» και ονόματα πολιτικών, γεγονός που πλέον δεν ξενίζει κανέναν, με δεδομένο το βεβαρυμένο παρελθόν των κομμάτων εξουσίας στη μοιρασιά της κρατικής λείας αλλά και της διαπλοκής τους με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το συμπέρασμα σε κάθε περίπτωση είναι ένα: Οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν πρέπει να οδηγούν στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό με τη σαπίλα, αλλά στην ενδυνάμωση της θέλησης για ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Μόνο έτσι επέρχεται η κάθαρση.

«Καημός» για την Επιτροπή Ανταγωνισμού...

Μεγάλο «καημό» έχει η ΓΣΕΒΕΕ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία «καταργείται» κατά τη γνώμη της με τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στη λειτουργία της.

Διότι, λέει η ΓΣΕΒΕΕ, «η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών στην Ελλάδα, προς όφελος των καταναλωτών και των (πολλών) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είναι «κορυφαία πρόκληση».

Ακόμη κι έτσι να είναι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πού «κολλάει»; Μήπως η ΓΣΕΒΕΕ περίμενε από αυτήν να κάνει τις αγορές στην Ελλάδα να λειτουργούν προς όφελος των... καταναλωτών; Στο κάτω κάτω της γραφής οι αγορές δε φτιάχνονται γι' αυτό το λόγο. Φτιάχνονται για να λειτουργούν προς όφελος των πλουτοκρατών. Αλλιώς δεν θα τις έλεγαν αγορές...

Αυτά κάνει και λέει η ΓΣΕΒΕΕ, σπέρνει και μεγεθύνει αυταπάτες. Μιλά για «υγιή ανταγωνισμό» και θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο, ενώ γνωρίζει πολύ καλά το συντριπτικό πλήγμα που δέχθηκαν η ελληνική βιοτεχνία και το μικρό εμπόριο στα πλαίσια της ΕΕ και του «υγιούς», εντελώς νόμιμου και θεσμοθετημένου ανταγωνιστικού τρόπου λειτουργίας των αγορών, στη βάση των αποφάσεων της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα, εξεγείρεται η ΓΣΕΒΕΕ επειδή οι νέες ρυθμίσεις καταργούν την εκπροσώπηση των φορέων και της ίδιας στην Επιτροπή. Εμ, βέβαια, όταν συντάσσεται με τον επιχειρηματικό κόσμο, δηλαδή με τα μονοπώλια και την κυβέρνησή τους, τα κόμματά τους, την πολιτική τους, νομίζοντας πως είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι οι ΕΒΕ, αφού τα μονοπώλια τους καταδικάζουν στον αφανισμό, τέτοια θα λέει η κατ' όνομα οργάνωση διεκδίκησης των συμφερόντων των ΕΒΕ.

Ακρίβεια και ... κοστολογικοί έλεγχοι

Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, τσακίζει καθημερινά τις εργατικές οικογένειες. Για πολλές, η κατάσταση είναι επώδυνη, για άλλες δύσκολη, καθώς αντανακλά μια όλο και μεγαλύτερη στενότητα, μια ευδιάκριτη επιδείνωση της θέσης τους και πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια για το μέλλον.

Και τι κάνει η κυβέρνηση, εκτός από το να φροντίζει να πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού οι εργαζόμενοι;

Κάνει, λέει, κοστολογικούς ελέγχους για να ενημερώνει τον κόσμο ποιος κάνει «δικαιολογημένες» αυξήσεις και ποιος όχι. Σπουδαία «παρηγοριά» θα πει κανείς. Αλλά δεν σταματάει εδώ η... πλάκα. Μέσα σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος βγήκε χτες και ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης τιμών για 160 προϊόντα καθημερινής χρήσης που παρακολουθεί, ήταν 0,6% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ε, τότε να το γιορτάσουμε, τι καθόμαστε; Να ορμήξουμε στα σούπερ μάρκετ να τα αδειάσουμε πριν πάρουν κι αυτά τα προϊόντα μεγάλες αυξήσεις.

Βεβαίως, μπορεί να πει κάποιος ότι τα προϊόντα καθημερινής χρήσης είναι εκατοντάδες. Και ότι τα συγκεκριμένα 160 μπορεί να είναι ήδη ακριβά σε σχέση με άλλα, ή να είχαν ανατιμηθεί σημαντικά πριν αρχίσει η μέτρηση. `Η να είναι ευκαιριακή η σταθερότητα των τιμών, ακόμη και η μείωση κάποιων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεγάλων εταιρειών, όπως γίνεται στα γάλατα, στα παγωτά και στα γιαούρτια αυτή την περίοδο.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η κάθε εταιρεία μπορεί να βάλει όποια τιμή θέλει και νομίζει ότι μπορεί να βάλει και η κυβέρνηση μπορεί, το πολύ, να αποφασίσει μια τρίμηνη αναστολή. Και ότι ο κόσμος στενάζει από την ακρίβεια. Τα υπόλοιπα είναι λόγια...

Στρατιωτική διαχείριση της μετανάστευσης

Νέο ποιοτικό και ταυτόχρονα αντιδραστικό βήμα αποτελεί η ανάμειξη του στρατού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, όπως συζήτησε προχτές στη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, οι διωγμένοι από τις εστίες τους αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της κάθε χώρας. Επί της ουσίας, η όποια συζήτηση και τα μέτρα που αποφασίζονται αποτελούν προσαρμογή στο νέο δόγμα που υιοθέτησε η Ελλάδα για τις στρατιωτικές της δυνάμεις, σύμφωνα με το οποίο, οι μετανάστες συμπεριλαμβάνονται πλέον στις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» και η αντιμετώπισή τους σχετίζεται άμεσα με την αντιμετώπιση της απειλής της «τρομοκρατίας». Από αυτήν την άποψη, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν μπορεί παρά να δημιουργείται, να αναπαράγεται και τελικά η διαχείρισή του να γίνεται με κατασταλτικά, στρατιωτικά μέσα, ανεξάρτητα από ποιο πρόσχημα επιλέγεται κάθε φορά. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και περιοχών μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, είναι αυτά που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους. Ο στρατός των ιμπεριαλιστών και η καταστροφή που σπέρνει διώχνουν τους μετανάστες από την πατρίδα τους. Τώρα, ο στρατός αναλαμβάνει να αποτρέψει και την είσοδό τους στο φρούριο της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η συμμετοχή της με στρατό στις ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης συμβάλλει στην αύξηση της μετανάστευσης, στη μεγέθυνση της ροής των μεταναστών προς τη χώρα μας. Η διαχείριση αυτού του ζητήματος επιχειρείται τώρα να περάσει στο «φυσικό» διαχειριστή, που δεν είναι άλλος από το στρατό, με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Ακόμα παραπέρα: Η συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και τα προωθούμενα μέτρα είναι η αναπόφευκτη κλιμάκωση των συναποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ για μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των μεταναστών, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απαγόρευση της εισόδου και της μετακίνησης από κράτος σε κράτος, της δημιουργίας περισσότερων εμποδίων για την παροχή ασύλου.

Κάθε νέο βήμα στην επίθεση σε βάρος των μεταναστών έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να γίνουν οι προτάσεις του Κόμματος στόχοι πάλης για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που έλεγε ότι το ιμπεριαλιστικό εφεύρημα της «τρομοκρατίας» θα αξιοποιηθεί σε βάρος των λαών, με κάθε αφορμή, για να δικαιολογηθούν εγκλήματα σε βάρος τους. Και το κυριότερο: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που χωρίς περιστροφές λέει σήμερα ότι η απάντηση της εργατικής τάξης στον κατατρεγμό των μεταναστών πρέπει να συνδυάζει την πάλη για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εκατομμυρίων κυνηγημένων, με τον γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, ενάντια στην πολιτική που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Λύση συμφέρουσα για το λαό έξω από αυτήν την πρόταση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ταξική ανισότητα και στην Υγεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ τα είχαμε όλα «υπό έλεγχο», πέσαμε στην ... «πανδημία 6α»! Και πάλι όλα είναι «υπό έλεγχο» (Αβραμόπουλος γαρ) απλά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται!

Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και μακάρι να κάνουμε λάθος. Γιατί βλέπετε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας για να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, πρέπει πιο πριν κάποιος να το φρόντιζε.

Εννοούμε να φρόντιζε την αναβάθμισή του και όχι την υπονόμευσή του προς όφελος του κάθε ιδιώτη.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση του υπουργείου Υγείας: Να είμαστε - λέει - σχολαστικοί με την καθημερινή προσωπική μας υγιεινή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της γρίπης.

Να θυμίσουμε ίσως ότι σ' αυτή τη χώρα ζουν - επιβιώνουν, είναι το πιο σωστό - άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν την ...στοιχειώδη υγιεινή; (Πόσο μάλλον την ...προσωπική τους;).

Γιατί και οι ιοί βλέπετε δεν εξαπλώνονται όπως να 'ναι, αλλά ...όπως βρουν. Και στις κοινωνίες της ανισότητας ξεκινούν πάντα από χαμηλά.

Ακριβώς αντίστροφα δηλαδή από το δικαίωμα στην Υγεία και την πρόληψη.

ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ χαμό, ευτυχώς ...αποκαταστάθηκε η ποιότητα της δημοκρατίας. Πλέον με νομοθετική ρύθμιση απαγορεύονται τα γκάλοπ 15 μέρες πριν τις εκλογές...

Παρόλα αυτά, τα ρουσφέτια, τα προεκλογικά ψέματα, οι πολυεθνικές-χρηματοδότες, η προεκλογική εκμετάλλευση του κράτους, η διαφθορά συνειδήσεων, η υπονόμευση της πολυφωνίας και ο δικομματικός αποπροσανατολισμός ...συνεχίζουν να επιτρέπονται.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω τα καταδικάζουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιούσαν τέτοιες πρακτικές. Αλίμονο...

ΙΣΧΥΡΗ πολιτική βούληση προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στην Μεσόγειο, ζητά ο ΣΕΒ. Ετσι για να μη σπάτε το κεφάλι σας ...επιδοτήσεις θέλουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Και στο σχετικό «φόρουμ» που διοργάνωσαν, πήραν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν. Εκεί ήταν άλλωστε και ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη για να τα πουν ξεκάθαρα...

Ο Χριστοφοράκος έκανε ... δωρεές!

Γρηγοριάδης Κώστας

Δωρεές και όχι δωροδοκίες (!) έκανε στα δύο μεγάλα ελληνικά πολιτικά κόμματα ο Μ. Χριστοφοράκος, σύμφωνα με τον ποινικολόγο και συνήγορο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της «SIEMENS» στην Ελλάδα, Ντάνιελ Πέτερ. Ο τελευταίος, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Deutsche Welle», είπε πως αυτό γίνεται και στη Γερμανία, και, μάλιστα, επίσημα. «Ο κ. Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κανέναν, απλά έκανε δωρεές στα κόμματα», είπε συγκεκριμένα ο συνήγορός του και επισήμανε πως «θα ήταν τερατώδες να εκδοθεί στην Ελλάδα, όπου κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως κινδυνεύει η ζωή του πελάτη του, αν πει όσα γνωρίζει. Πραγματικά αποκαλυπτική η μαρτυρία του δικηγόρου και δηλωτική μιας πραγματικότητας, που οι εδώ εκπρόσωποι του δικομματισμού και οι μηχανισμοί τους προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρύψουν από το λαό.

Τι λέει ο δικηγόρος; Καπιταλισμό έχουμε και είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν δωράκια στα κόμματα! Απλά πράγματα! Στις πιο αναπτυγμένες, μάλιστα, καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, η πρακτική αυτή έχει γίνει και επίσημος νόμος. Αρα, καθ' όλα νόμιμη η οικονομική συνδιαλλαγή και η σήψη στον καπιταλισμό. Αυτή η σήψη γεννάει Τσουκάτους και «Ζήμενς», Χριστοφοράκους και σκάνδαλα. Δημιούργημα του συστήματος, που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι όλη αυτή η σαπίλα. Το μόνο που μένει, είναι να την κατοχυρώσουν και στη χώρα μας με νόμο, για να γίνουν τα σημερινά σκάνδαλα «νόμιμες συνδιαλλαγές» και ...δωράκια. Εμείς, απλά, να θυμίσουμε ότι αυτοί που υπερασπίζονται και υπηρετούν την πολιτική της σαπίλας, είναι οι ίδιοι που τώρα στα γεμάτα ανακινούν θέμα αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος, βάζοντας στο στόχαστρο πρώτα και κύρια το ΚΚΕ, που ζει και αιμοδοτείται από τους εργαζόμενους και το λαό. Τέτοια είναι η υποκρισία τους. Αλλά τέτοια είναι και η επικινδυνότητα της πολιτικής τους, που πρέπει έγκαιρα και με κάθε μέσο να καταδικαστεί, να ανατραπεί. Πριν είναι αργά.

Το «ενδιαφέρον» του ΠΑΣΟΚ...

Σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής καλούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο της Βουλής. Στο αίτημά τους σημειώνουν ότι «η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος, όπως προκύπτει από τα δελτία ειδήσεων και τις άλλες ενημερωτικές εκπομπές» και προσθέτουν ανάμεσα σε άλλα ότι υπάρχουν «κομματικά και παρακρατικά κριτήρια εις βάρος της ποιότητας του προγράμματος και του προϋπολογισμού της επιχείρησης». Συγκινητικό πράγματι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τη δημοκρατική ενημέρωση και τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων που μέσω της ΔΕΗ πληρώνει ο λαός στην ΕΡΤ. Αν όμως η χρησιμοποίηση της ΕΡΤ σαν εργαλείο προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής είναι ένα το κρατούμενο, ο υποκριτικός τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το θέμα είναι εξίσου εξοργιστικός. Και ο πιο αδαής αναγνώστης αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την κίνηση εντυπωσιασμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εμείς απλά να τους θυμίσουμε ότι η ΕΡΤ είναι αυτή που μαζί με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποσιώπηση του ΚΚΕ, προβάλλοντας καραμπινάτα και κατ' αποκλειστικότητα τους εκπροσώπους του δικομματισμού σε όλες τις εκδόσεις τους, παραβιάζοντας ακόμα και αυτή τη νομοθεσία που το αστικό τους σύστημα έχει φτιάξει για να διασφαλίζει δήθεν την κατ' επίφαση δημοκρατία του.

... για τη δημόσια τηλεόραση

Θυμίζουμε ακόμα ότι η ΕΡΤ είναι αυτή, που μαζί με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια έχουν βάλει στο ράφι κάθε είδηση που αφορά σε εργατική κινητοποίηση, ριζοσπαστικό αγώνα, κατάκτηση των εργαζομένων, επίθεση σε βάρος των πραγματικών λαϊκών δικαιωμάτων. Και τέλος, η δημόσια τηλεόραση είναι αυτή που αναπαράγει με τον πιο αισχρό τρόπο τον αντικομμουνισμό, προβάλλοντας ανιστόρητα και κατασκευασμένα «ντοκιμαντέρ» και μισθοδοτώντας κάθε βολεμένο αντικομμουνιστή τηλεαστέρα ερευνητή. Γι' όλα τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε ποτέ την ίδια ευαισθησία, για το λόγο ακριβώς ότι την περίοδο των κυβερνήσεών του αξιοποίησε την ΕΡΤ με τον ίδιο τρόπο που σήμερα τη χρησιμοποιεί η ΝΔ. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται, είναι να βγάλει από τη μέση οποιοδήποτε εμπόδιο δυσκολεύει την επαναφορά τους στην κυβερνητική καρέκλα. Γι' αυτό κόπτεται για την ΕΡΤ και την ενημέρωση που αυτή παρέχει, κρύβοντας ότι μαζί με τη ΝΔ έχουν μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο αναπαραγωγής μιας πολιτικής και ενός συστήματος σάπιου, το οποίο με συνέπεια και οι δυο υπηρετούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι νέοι της ΚΝΕ στο Γράμμο

Από σήμερα θα ξανακοκκινίσει ο Γράμμος. Αύριο θα φτάσουν εκεί χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα. Εκεί που δίνεται φέτος το μεγάλο ετήσιο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της νεολαίας: Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Το Διήμερο είναι μια πανελλαδική συνάντηση νεολαίας, που ξεκίνησε το 1992, κλείνει φέτος τα 18 του χρόνια και έχει αναδειχθεί σε ένα μοναδικό «θεσμό» της ΚΝΕ. Εκφράζει τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και της νέας γενιάς και κάθε χρόνο συνδυάζεται με την επικαιρότητα. Χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μέσα από τις εκδηλώσεις των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων, ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, τραγουδούν για τη φιλία των λαών, διαδηλώνουν ενάντια σε αμερικάνικες βάσεις και ΝΑΤΟικά στρατηγεία, έβαλαν στο στόχαστρό τους τη Σύνοδο της ΕΕ που έγινε στη χώρα μας το 2003, κινητοποιήθηκαν κόντρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών, τίμησαν τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και τα 60χρονα του ΔΣΕ.

Φέτος, δίνουν και πάλι ραντεβού στο Γράμμο. Μετατρέπουν το Διήμερο σε ένα «σχολείο» για την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, προκειμένου να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Ταξιδεύουν στα ίδια τα λημέρια του ΔΣΕ και μαθαίνουν την αλήθεια για τον αγώνα του, κόντρα στους τόνους λάσπης και ψεμάτων που έχει ρίξει χρόνια τώρα η άρχουσα τάξη γι' αυτόν τον αγώνα. Με το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν βροντερή απάντηση στον αντικομμουνισμό, που καλλιεργεί όλο και πιο έντονα η άρχουσα τάξη, προκειμένου να παρέμβει, ιδιαίτερα, στις νεανικές συνειδήσεις και να διαγράψει από αυτές την έννοια του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Γιατί ο αγώνας του ΔΣΕ μπορεί να μην έφτασε μέχρι τη νίκη, απόδειξε, όμως, περίτρανα, όχι μόνον ότι ο λαός μπορεί να τα βάλει με τον ιμπεριαλισμό, αλλά και ότι μπορεί να χαράξει τη δική του στρατηγική, να ακολουθήσει τη στρατηγική της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της και την κατάκτηση της εξουσίας.

Τα διδάγματα της πάλης του ΔΣΕ για την εξουσία είναι όπλο σήμερα για την καθημερινή δράση του λαού και της νεολαίας, όπλο για την ταξική πάλη. Η γνώση της αλήθειας για τον αγώνα του ΔΣΕ ατσαλώνει, είναι όπλο σήμερα για τον κάθε νέο, για τον κάθε εργαζόμενο, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και παραπέρα, στην πολιτική αντιπαράθεση. Το τιτάνιο έργο του ΔΣΕ στις ελεύθερες περιοχές είναι ατράνταχτο παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει ο λαός να οργανώσει τη ζωή του, έτσι ώστε να καλύπτει τις πραγματικές του ανάγκες, όταν απελευθερώνεται από τα δεσμά της πλουτοκρατίας. Οι αξίες και τα ιδανικά των μαχητών του ΔΣΕ φωτίζουν και σήμερα το παράδειγμα της ανυπόταχτης στάσης ζωής. Η μεγάλη σημασία που έχει, λοιπόν, το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι ακριβώς ότι βάζει στόχο να μεταλαμπαδεύσει όλη αυτήν τη γνώση, όλον αυτόν τον πλούτο των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας και του ΚΚΕ, στη νέα γενιά των κομμουνιστών, ατσαλώνοντάς τους για τις μάχες του «σήμερα» και του «αύριο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ