Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Ζωτικό χώρο» δράσης στη Μεσόγειο αναζητά το κεφάλαιο

Βιομήχανοι, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην ανάγκη οι πολυεθνικές της ΕΕ να επεκτείνουν πιο επιθετικά τη δραστηριοποίησή τους στις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης

Οι μεγάλες προσδοκίες που τρέφει το ελληνικό και συνολικά το ευρωενωσιακό μεγάλο κεφάλαιο για αποκόμιση νέων υπερκερδών από την εκμετάλλευση των λαών των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, εκφράστηκαν χτες στις εργασίες του διεθνούς Ευρω - Μεσογειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ που οργάνωσε ο ΣΕΒ. Από το βήμα του Συνεδρίου παρέλασαν κυβερνητικά στελέχη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ομνύοντας ο καθένας για λογαριασμό του κόμματός του στην επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι, μέσα από την καταλήστευση της εργατικής δύναμης και την εκμετάλλευση νέων αγορών, να ισχυροποιήσει η ΕΕ τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, να βελτιώσουν οι επιχειρήσεις την «ανταγωνιστικότητά» τους και να επιτευχθεί έτσι ταχύτερη έξοδος από τον κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστική, όσο και προκλητική, ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου των μεγαλοβιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλου στο χαιρετισμό του, που προέτρεψε τους επιχειρηματίες να ενεργοποιηθούν στην περιοχή, καθώς «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το βάρος πέφτει στους ώμους μας». Ενας ισχυρισμός που έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της ολοένα και μεγαλύτερης επιβάρυνσης των εργαζομένων, που εξωθούνται οι ίδιοι να πληρώσουν την κρίση των καπιταλιστών, για να βγει το κεφάλαιο ακόμη πιο ενισχυμένο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της κρίσης.

«Οι προοπτικές που διανοίγονται για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλες, καθώς η δημιουργία ενιαίου οικονομικού χώρου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο Δ. Δασκαλόπουλος, περιγράφοντας με σαφήνεια τι ακριβώς συνεπάγεται η προώθηση από την ΕΕ της δημιουργίας μιας νέας αγοράς στην περιοχή. Εξάλλου, εδώ και χρόνια η ΕΕ χρηματοδοτεί κοινές επιχειρηματικές επενδύσεις επιχειρήσεων της Μεσογείου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας σημείωσε ότι η διάσκεψη έχει ως στόχο την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μεσογειακών χωρών για την ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για εκπαιδευτικό «εκσυγχρονισμό» για την ενίσχυση της «καινοτομίας» και της «επιχειρηματικότητας».

Κυβέρνηση - πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων

Τα πεδία δράσης, όπου το ελληνικό κεφάλαιο από κοινού με το κεφάλαιο των μεσογειακών χωρών, μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματική κερδοφόρα δραστηριότητα, προσδιόρισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου, τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα μεγάλα έργα υποδομής, οι τηλεπικοινωνίες, οι θαλάσσιες μεταφορές, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τόνισε, επίσης, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, για την ενίσχυση, όπως είπε, της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα προγράμματα:

  • Θαλάσσιοι διάδρομοι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει τη διασύνδεση λιμένων και χωρών της Μεσογείου.
  • Ηλιακή Ενέργεια που αναφέρεται στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για κλιματισμό κτιρίων.
  • Διαχείριση υδάτων στη Μεσόγειο, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου για τον καλύτερο συντονισμό της διαχείρισης των υδάτων της περιοχής.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να δώσει και μαθήματα οικονομικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την επόμενη μέρα. Κατά τον υπουργό, η διεθνής οικονομική κρίση έχει κάνει σήμερα πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρές δομικές αλλαγές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της Μεσογείου. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις ανταγωνιστικές συνθήκες της εποχής που θα προκύψει μετά την κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα όλα όσα δεν είχαμε τολμήσει να κάνουμε μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ