Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Επανέρχεται το παλιότερο καθεστώς

Με τροπολογία προβλέπεται η δημοσιοποίησή τους μέχρι και 15 μέρες πριν τις εκλογές

Αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν στο έπακρο προεκλογικά τα δημοσκοπικά παιχνίδια για να επηρεάσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, απόλυτα συμβατά με τα ευρύτερα αντιλαϊκά τους σχέδια, τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να επαναφέρει το παλιότερο καθεστώς σχετικά με το χρόνο δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων θα επιτρέπεται μέχρι 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Καταργείται έτσι η διάταξη του 2008 που επέτρεπε να δημοσιεύονται προεκλογικές δημοσκοπήσεις και έως την προπαραμονή των εκλογών. Την προαναγγελία της σχετικής τροπολογίας είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Η πρόσφατη εμπειρία των ευρωεκλογών απέδειξε ότι ο στόχος για τον οποίο είχε γίνει η ρύθμιση του 2008 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είναι προτιμότερο - και για λόγους ποιότητας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα - να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, για να δικαιολογήσει την τροπολογία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος - κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών - ο οποίος είπε ότι στη διάρκεια των ευρωεκλογών η πληθώρα δημοσκοπήσεων με σημαντικές αποκλίσεις τελικά δημιούργησε σύγχυση. Ο Ευάγ. Αντώναρος, ερωτώμενος αν παίχτηκαν παιχνίδια πίσω από τις δημοσκοπήσεις, απέφυγε να αποδώσει- όπως ανέφερε- ευθύνες ή δόλο, ενώ δήλωσε αναρμοδιότητα να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει καρτέλ δημοσκόπων. Τέλος, απέκρουσε σύνδεση του θέματος των δημοσκοπήσεων με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αντέκρουσε ότι υπάρχει σπουδή της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος, από το βράδυ των ευρωεκλογών, είχε εκθέσει τον προβληματισμό του και είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ