Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχισε ο «πέμπτος γύρος» στη Γενεύη

Ο Αλβάρο ντε Σότο φρόντισε από την αρχή να προσδιορίσει το πλαίσιο και τις «προσδοκίες».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την ενεργό ανάμειξη του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος φρόντισε από την αρχή να προσδιορίσει το πλαίσιο και τις «προσδοκίες», άρχισε χτες το απόγευμα στη Γενεύη ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών ο Ντε Σότο έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων και των επιδιώξεων του γγ του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για συνολική λύση, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται στη λογική του «πάρε - δώσε» και θα αξιοποιήσει τη βελτίωση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ! «Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, προτίθενται να επιμείνουν υπομονετικά με τη μέθοδο της εποικοδομητικής εμπλοκής στα κύρια θέματα του Κυπριακού, διά της παρουσίασης ιδεών και με σχόλια από τις δύο πλευρές, ώστε να εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς συνολικής λύσης στο πρόβλημα». Ο ντε Σότο προειδοποίησε ότι δε θα πρέπει να αναμένει κανείς στο εγγύς μέλλον «θεαματικά αποτελέσματα», τονίζοντας πως οι δύο πλευρές «είναι πολύ μακριά (στις θέσεις τους) σε κύρια θέματα» του προβλήματος. Είπε ακόμα πως η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών είναι μακρά, επαναλαμβάνοντας πως «τίποτε δε θα συμφωνηθεί μέχρι που όλα θα συμφωνηθούν», αλλά αναγνώρισε πως η διαδικασία του ΟΗΕ άρχισε να βρίσκεται πέραν των γενικοτήτων και μπαίνει σε νέο έδαφος, για το οποίο το σενάριο δεν έχει ακόμα γραφεί.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης αναφέρθηκε, επίσης, σε χωρίς προηγούμενο ευκαιρία για πολύ καιρό τώρα που προσφέρεται στις δύο πλευρές, που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει προοπτική σε αυτό το στάδιο για απευθείας συνομιλίες και ο παραδοσιακός τρόπος του «πάρε-δώσε» δε χρησιμοποιείται στην προκειμένη περίπτωση, κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι τα μέρη σχεδόν θα πρέπει να εξαρτώνται από την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών να τους προμηθεύσουν με ιδέες και ουσιαστική συμβολή, ώστε να προχωρήσουν. Σημείωσε ότι προσφέρεται μια ευκαιρία, μέσω της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και άλλων γεγονότων, όπως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πρέπει να προχωρήσουν τις συνομιλίες μπροστά.

Διευκρινίζοντας την έννοια της συνολικής λύσης, είπε πως «δεν επιθυμούμε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε σχεδόν πλαίσιο συμφωνίας επί αρχών, εμείς θέλουμε νομικώς δεσμευτικά εργαλεία, που να περιέχουν μηχανισμούς για την επαλήθευση της εφαρμογής, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους».

Κληρίδης - Ντενκτάς

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης είχε χτες πρόγευμα εργασίας με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε σύντομες δηλώσεις κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία, ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με «πάσα σοβαρότητα και πάσα προσδοκία». «Στόχος μας είναι η επιδίωξη λύσης του Κυπριακού, απ' εκεί και πέρα θα φανεί», πρόσθεσε. Στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης βρίσκονται επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Μπάντλερ και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον. Ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες αναμενόταν να φτάσει χτες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς με νέες προκλητικές δηλώσεις στη Γενεύη επανέλαβε την αξίωση για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κατοχικός ηγέτης είπε, επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς και στη στήριξη της Τουρκίας με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ