Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Παύλος Πετρίδης

Ο Παύλος Πετρίδης
Ο Παύλος Πετρίδης
Δημοσία δαπάνη θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, η κηδεία του καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Παύλου Πετρίδη, που πέθανε σε ηλικία 54 χρόνων τα ξημερώματα του Σαββάτου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο Παύλος Πετρίδης ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Πολυγραφότατος, δίδαξε σε πανεπιστημιακές σχολές, ενώ διατέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου.

Ο Παύλος Πετρίδης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.

Τελευταία, ο Παύλος Πετρίδης ασχολούνταν με την αξιοποίηση σπάνιου ανέκδοτου αρχειακού υλικού της περιόδου 1944-'46. Το έργο του αυτό έμεινε στη μέση.

Το ΔΣ του ΜΠΕ αποφάσισε να διατεθεί το ποσό των 500.000 δρχ. στη μνήμη του σε ιδρύματα και να θεσπιστεί ετήσιο βραβείο δεοντολογίας και ήθους «Π. Πετρίδης», το οποίο θα απονέμεται στους εργαζόμενους του Πρακτορείου.

Δηλώσεις

Για το θάνατο του καθηγητή Π. Πετρίδη δηλώσεις έκαναν ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων, ο υπουργός Τύπου, πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Με το θάνατο του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο πνευματικός κόσμος της χώρας στερούνται έναν επιφανή λειτουργό τους», δήλωσε ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

«Ο θάνατος του καθηγητή Παύλου Πετρίδη είναι μια άδικη απώλεια για την πανεπιστημιακή κοινότητα και το δημόσιο βίο», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Είμαι συγκλονισμένος. Πέθανε ο Παύλος Πετρίδης, ένας επιστήμονας ο οποίος προσέφερε τόσα πολλά στην πόλη μας, στην ευρύτερη περιοχή, στη Μακεδονία. Είναι μία μεγάλη απώλεια για την πόλη μας και για όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος.

Για παράλογη και άδικη απώλεια κάνει λόγο ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Ο Παύλος Πετρίδης ξεχώρισε από νωρίς στην πανεπιστημιακή οικογένεια, τόσο για το διδακτικό και ερευνητικό έργο του, όσο και για τη συνεχή συμμετοχή του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ