Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στοίχημα που βάλαμε αρχές Σεπτέμβρη μπορούμε να το κερδίσουμε

Συνέντευξη του Γιάννη Χώτου, γραμματέα της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για την πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών στη Θεσσαλία

«Χρειάζεται να επιταχύνουμε τους ρυθμούς δουλιάς και να συζητήσουμε για τις Θέσεις με όλους όσους συναντηθήκαμε στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων, στα μπλόκα της αγροτιάς, στους δρόμους του μαθητικού κινήματος, έξω από τα στρατηγεία των ιμπεριαλιστών. Με όλους αυτούς που μας περιμένουν στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο χωριό. Το στοίχημα που βάλαμε αρχές του Σεπτέμβρη, να πάμε σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, πρέπει να το κερδίσουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ριζοσπάστη», αναφορικά με την πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τη συνέντευξη του Γιάννη Χώτου.

Ευρεία αποδοχή των Θέσεων από τα κομματικά μέλη

- Πώς προχωράει η προσυνεδριακή διαδικασία στην περιοχή; Είστε ικανοποιημένοι από την όλη πορεία;

- Προχώρησε σε μεγάλο βαθμό η μελέτη των Θέσεων από τα μέλη του Κόμματος και τα στελέχη των καθοδηγητικών οργάνων. Εγκαιρα συζήτησαν οι ΚΟΒ μέσα από ειδικές συνελεύσεις το πρόγραμμα δράσης γι' αυτό το 3μηνο μέχρι το 16ο Συνέδριο. Εβαλαν στόχους για την κομματική οικοδόμηση, τη διάδοση του «Ρ», το πολιτικό άνοιγμα σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος, για την υλοποίηση των οικονομικών πλάνων. Εχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των Γενικών Συνελεύσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι Θέσεις, απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήματα που έθεσαν οι σύντροφοι στις ΚΟΒ και ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος με τις συνελεύσεις, όπου οι σύντροφοι διατυπώνουν τη γνώμη τους για τις Θέσεις και εκλέγουν τους αντιπροσώπους για τις συνδιασκέψεις. Μέχρι στιγμής έγινε το 60% περίπου αυτών των Γενικών Συνελεύσεων των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, με ικανοποιητική συμμετοχή, πλούσιο προβληματισμό και υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ. Μέχρι τώρα σε όλη τη Θεσσαλία 3 σύντροφοι ψήφισαν κατά και 1 λευκό.


Ξεκίνησαν πλατιές συσκέψεις με οπαδούς και φίλους του Κόμματος, ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες, συνεργαστήκαμε σε εκλογικές μάχες. Οι Θέσεις έφτασαν παντού, ακόμη και σε ανθρώπους που ξέρουμε ότι ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, Θέλουν, όμως, να διαβάσουν τι προτείνουμε, να μας πουν τη δική τους γνώμη, αναγνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει αταλάντευτα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτές οι διαπιστώσεις συμβάλλουν ώστε όλη η προσυνεδριακή συζήτηση να διεξάγεται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, που απορρέει, πρώτον, από την επιβεβαίωση των Θέσεων του Κόμματος μέσα στην ίδια τη ζωή και, δεύτερον, από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας διαπιστώνουν καθημερινά ότι η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα διέξοδο για το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Χωρίς ίχνος υπερβολής αλλά και επανάπαυσης, εκτιμάμε ότι έγινε η καλύτερη δουλιά - τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, μετά την κρίση - γεγονός που αναδείχνει τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η Κομματική Οργάνωση και μας «φορτώνει» - ως Επιτροπή Περιοχής - πρόσθετες ευθύνες, να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο το επόμενο διάστημα.

Σήμερα φαίνεται πιο καθαρά ότι ο στόχος που θέτουν οι Θέσεις, για πολύπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, είναι ρεαλιστικός και άμεσα εφικτός. Αρκεί, τα καθοδηγητικά όργανα να βρεθούμε πιο κοντά στις ΚΟΒ και στα μέλη, να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καθοδηγητική μας δουλιά και με αφετηρία την προσυνεδριακή δουλιά και τις αποφάσεις του Συνεδρίου να βάλουμε πιο ψηλά τον «πήχη» των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και της ποιότητας της δουλιάς μας.

Η εμπειρία μας όπλο για την κατανόηση της πρότασής μας

- Το θέμα της συγκρότησης του Μετώπου είναι στο κέντρο της συζήτησης στις ΚΟΒ;

- Στην πρώτη φάση της παρουσίασης των Θέσεων στις ΚΟΒ και στα όργανα τα ερωτήματα και ο προβληματισμός αγκάλιαζαν όλο το κείμενο των Θέσεων και αυτό είναι αντικειμενικό. Αλλωστε οι διεθνείς εξελίξεις που είχαμε από το 15ο Συνέδριο και μετά, ιδιαίτερα με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, αλλά και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι αυτές που θέτουν αντικειμενικά την ανάγκη να προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ. Το Μέτωπο, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης της χώρας μας, δεν είναι εγκεφαλικό κατασκεύασμα. Η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητά του πατούν γερά στις εξελίξεις που συντελούνται στα πλαίσια του ελληνικού καπιταλισμού. Η προοπτική των εξελίξεων και η αντικειμενική ανάγκη ριζικών αλλαγών στη χώρα μας, προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θέτουν άμεσα το ζήτημα και όχι γιατί το θέλουμε εμείς.

Στη δεύτερη φάση, όπου οι σύντροφοι λένε και τη γνώμη τους, η συζήτηση επικεντρώνεται περισσότερο στα προβλήματα του Μετώπου. Φωτίζονται πλευρές της δουλιάς μας, μεταφέρονται εμπειρίες, αναδείχνονται αδυναμίες του Κόμματος αλλά και των ΚΟΒ, που το ξεπέρασμά τους είναι όρος και προϋπόθεση για τη συμβολή της ΚΟ στη συγκρότηση του Μετώπου. Εκτιμάμε ότι έγιναν σημαντικά βήματα στην κατανόηση της διαλεκτικής σχέσης Κόμματος-Μετώπου. Φυσικά, στην πράξη θα φανεί αυτό, αλλά το ότι συζητήθηκαν στις ΚΟΒ είναι ένα σημαντικό βήμα.

Μην ξεχνάτε ότι στην περιοχή μας αναπτύχθηκαν μαζικοί αγώνες των εργαζομένων, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των μαθητών, του φιλειρηνικού κινήματος, ενάντια στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Μέσα στους αγώνες δημιουργήθηκαν συσπειρώσεις με κοινά αιτήματα, που στην πορεία βάθαιναν, σε πολλές περιπτώσεις χτυπούσαν την καρδιά του προβλήματος, π.χ., την ΕΕ ή τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Οι σύντροφοί μας όχι μόνο συμμετείχαν αλλά πρωτοστάτησαν σ' αυτούς τους αγώνες, αποκόμισαν πλούσια πείρα. Μέσα από την πείρα τους κατάλαβαν ότι ακόμη κι αν έχουν ορισμένες κατακτήσεις αυτές δεν αρκούν. Χρειάζονται γενικότερες αλλαγές, ριζικές ανατροπές για να μπορέσουν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση τους. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια συσπείρωση, από την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων όσοι χτυπιούνται σήμερα από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Ολη αυτή η εμπειρία - και δεν είναι η μόνη - κάνει πιο κατανοητή την πρότασή μας για το Μέτωπο, ως μια λαϊκή συμμαχία, που θα οργανώνει το λαό, θα τον κινητοποιεί, θα τον καθοδηγεί στην πάλη του για τη λύση των μεγάλων οξυμένων προβλημάτων αλλά θα του δίνει και προοπτική εξουσίας. Μια εξουσία που θα υπερασπίζει με συνέπεια τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Πλούσια συζήτηση

- Και το θέμα της ισχυροποίησης του Κόμματος;

- Πράγματι, πολλή συζήτηση γίνεται για το Κόμμα. Τι κόμμα θέλουμε σήμερα; Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Τέθηκε για συζήτηση το πρόβλημα - αν και περιορισμένα - πώς η βελτίωση του Κόμματος συνολικά περνάει μέσα από τη βελτίωση του κάθε συντρόφου, της κάθε ΚΟΒ, του κάθε καθοδηγητικού οργάνου. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δίνει απάντηση και στο ερώτημα για το πώς θα συμβάλει η ΚΟΒ στη συγκρότηση του Μετώπου. Μεταφέρθηκαν εμπειρίες από τη δουλιά μας στις Συντονιστικές Επιτροπές εργατικών σωματείων, από τις Επιτροπές Αγώνα των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων. Από τη δουλιά μας στο αγροτικό κίνημα, από τις εκλογές των συνεταιρισμών. Ολοι οι σύντροφοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση της δράσης αλλά και το τι ΚΟΒ έχουμε στο δοσμένο χώρο και, ταυτόχρονα, πρότειναν μέτρα βελτίωσης της ποιότητας της κομματικής δουλιάς.

- Αλλα θέματα που τέθηκαν;

- Αναδείχτηκε, π.χ., η οξύτητα των προβλημάτων της παιδείας- υγείας και πώς θα κατακτήσει την ικανότητα η ΚΟΒ να τα συνδέει με την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα ή άλλα προβλήματα, χωρίς να χάνει από το στόχο της την ευθύνη που έχει, παράλληλα, να προβάλλει την ανάγκη συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών ως προϋπόθεση λύσης και των παραπάνω προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω ότι η συζήτηση ήταν πλούσια. Ομως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι μπροστά μας, με την έννοια το πώς η δράση πλέον της ΚΟΒ θα κινείται μόνιμα, στοχοπροσηλωμένα σ' αυτή την κατεύθυνση. Πώς θα πετύχουμε την αντιστοιχία μεταξύ θεωρητικού εντοπισμού του βασικού προβλήματος της ΚΟΒ σήμερα και της λύσης του στην πρακτική δραστηριότητά της και του κάθε συντρόφου ξεχωριστά.

«Πλανώνται πλάνην οικτράν»

- Από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχετε, τι αποδοχή συναντούν οι Θέσεις της ΚΕ; Οι απόψεις κινούνται στο πλαίσιο των Θέσεων ή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες; Το ρωτάμε αυτό γιατί διαβάσαμε σε ορισμένες εφημερίδες ότι «υπάρχει κρίση στο ΚΚΕ» κλπ.

- Από τη μέχρι τώρα συζήτηση στις ΚΟΒ και στα καθοδηγητικά όργανα η αποδοχή των Θέσεων της ΚΕ είναι σχεδόν καθολική. Νομίζω ότι εξηγείται αυτή η αποδοχή. Από το 15ο Συνέδριο, που βάλαμε ως άμεσο πολιτικό στόχο τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας δούλεψαν με αυτοθυσία σ' αυτή την κατεύθυνση, είδαν τις Θέσεις του Κόμματος να επιβεβαιώνονται στη ζωή. Ακουσαν από όλους όσους ήρθαν σε επαφή την εκτίμηση ότι έχει δίκιο το ΚΚΕ, καλά τα λέει κλπ. Αλλο ζήτημα το πόσο είναι διατεθειμένος όλος αυτός ο κόσμος να συμμετέχει ενεργά στην προώθηση αυτής της πολιτικής.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, κανένας απολύτως λόγος να μη συμφωνούν οι σύντροφοι με τις Θέσεις του Κόμματος. Ακούγονται στις ΚΟΒ προτάσεις, σκέψεις, κριτικές παρατηρήσεις για τη δουλιά της ΚΕ, όλες όμως έχουν αφετηρία την ανησυχία και το αίσθημα ευθύνης των συντρόφων, να συμβάλουν στη βελτίωση του κειμένου των Θέσεων.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τώρα τελευταία και στην επαρχία - γιατί τα «κανάλια» της Ζαλοκώστα τροφοδοτούν πλέον και τα επαρχιακά ΜΜΕ - είναι τα συνήθη κόλπα των γνωστών κύκλων και μηχανισμών. Αλλωστε, ξέρουμε και από προηγούμενα Συνέδρια ότι οι επιθέσεις εντείνονται αυτή την περίοδο ενάντια στο Κόμμα και ταυτόχρονα προσπαθούν να δώσουν την πλαστή εικόνα ότι και το ΚΚΕ «σπαράσσεται», άρα όλα τα πολιτικά κόμματα είναι ίδια. Αυτά είναι γνωστά πράγματα. Το ιδιαίτερο αυτή την περίοδο είναι ότι το καλά επεξεργασμένο σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνεργατών της προβλέπει και χρησιμοποίηση ελάχιστων ευτυχώς πρώην συντρόφων. Αλλά, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, «πλανώνται πλάνην οικτράν» όσοι πιστεύουν ότι η προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν ελάχιστες φωνές - μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού - που η συνεχής προβολή τους από τα ΜΜΕ, από... γλαφυρούς τους έκανε... γραφικούς, θα πετύχει.

- Και στη Μαγνησία τι συμβαίνει;

Η Κομματική Οργάνωση Μαγνησίας είναι ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά συσπειρωμένη, παλεύει αταλάντευτα και με συνέπεια για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος. Οι Θέσεις της ΚΕ ψηφίζονται σχεδόν από το σύνολο των κομματικών μελών. Πρόβλημα εμφανίζεται με ορισμένους κομμουνιστές της ΚΟΒ Κάπουρνας, που προχώρησαν σε ενέργειες έξω από τα καταστατικά πλαίσια του Κόμματος. Αυτή τη συμπεριφορά τους την αποδοκιμάζει το σύνολο των ΚΟΒ της ΚΟ Μαγνησίας. Είναι γνωστό ότι καθοδηγούνται μέσω φαξ και δελτίων Τύπου που έρχονται από την Αθήνα.

Φυσικά, αυτοί που κινούν τα «νήματα» ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ρόλο που ανέλαβαν να παίζουν στην αντι-ΚΚΕ επίθεση που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, «ο καθείς εφ' ω ετάχθη» και «σε τούτο το μικρό τόπο και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε»...

Εχουμε πολλή δουλιά μπροστά μας

- Πώς συγκεκριμενοποιείτε τους στόχους, ως Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας, μέχρι το 16ο Συνέδριο;

- Μπροστά μας έχουμε την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών συζητήσεων και την εκλογή αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο. Παράλληλα χρειάζεται να επιταχύνουμε τους ρυθμούς δουλιάς και να συζητήσουμε για τις Θέσεις με όλους όσους συναντηθήκαμε στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων, στα μπλόκα της αγροτιάς, στους δρόμους του μαθητικού κινήματος, έξω από τα στρατηγεία των ιμπεριαλιστών. Με όλους αυτούς που μας περιμένουν στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο χωριό. Το στοίχημα που βάλαμε αρχές του Σεπτέμβρη, να πάμε σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, πρέπει να το κερδίσουμε.

Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι είναι μια περίοδος που αναπτύσσονται μαζικοί αγώνες και οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας έχουν υποχρέωση να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Τα εργατικά σωματεία απλώνουν τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλιάς, ενημερώνουν τους εργαζόμενους, συσπειρώνονται και παλεύουν αποφασιστικά για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με ΣΕΒ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Το αγροτικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει αγωνιστική απάντηση στις αρνητικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική. Η εκλογική μάχη των συνεταιρισμών έχει κορυφωθεί και οι κομμουνιστές που συμμετείχαν στις διάφορες συσπειρώσεις πρέπει να συνεχίσουν σε άλλο επίπεδο τώρα τη δράση τους. Οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους αντιπαλεύοντας την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και δέχονται ολομέτωπη επίθεση με τρομοκρατία, αυταρχισμό αποβολές και δικαστήρια.

Εχουμε, λοιπόν, πολλή δουλιά μπροστά μας. Παράλληλα έχουμε τους στόχους της κομματικής οικοδόμησης, της αύξησης της κυκλοφορίας του «Ρ» και της Οικονομικής Εξόρμησης - με το μεγαλύτερο πλάνο από τη μεταπολίτευση - που φιλοδοξούμε να τους εκπληρώσουμε, θεωρώντας ότι αυτή η εκπλήρωση αποτελεί και την καλύτερη τιμή της ΚΟ Θεσσαλίας για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Ε. Τζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά(2022-01-26 00:00:00.0)
Εχουμε τις δυνατότητες να βάλουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη(2021-01-16 00:00:00.0)
Με όπλο την άμιλλα για την αύξηση της κυκλοφορίας(2020-03-14 00:00:00.0)
Αισιόδοξα μηνύματα από τους εργαζόμενους για υπερκάλυψη(2008-11-26 00:00:00.0)
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ(2000-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ