Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να παλέψουμε για να έχουν ίσα δικαιώματα στη δουλιά και στην παιδεία

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θέμα που δημιουργήθηκε με αφορμή τη θέληση του μικρού Αλβανόπουλου να σηκώσει την ελληνική σημαία

«Δεν αρκεί να δώσουμε το δικαίωμα στους Αλβανούς να σηκώσουν την ελληνική σημαία, όταν το θέλουν και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Πρέπει να παλέψουμε για να έχουν ίσα δικαιώματα στη δουλιά, στην παιδεία και αυτή είναι η βάση που μπορεί να αποτελέσει και το διεθνισμό ανάμεσα στους δύο λαούς». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Η πλήρης απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ερώτημα του δημοσιογράφου είναι η εξής:

«Πρόλαβα και άκουσα και χτες και σήμερα αυτό το δίλημμα. Να σήκωνε τη σημαία το Αλβανόπουλο, ή να μην τη σήκωνε; Εμάς η θέση μας είναι καθαρή. Από τη στιγμή που οι Αλβανοί ζουν στην πατρίδα μας, εργάζονται και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μπορούν να σηκώνουν και την ελληνική σημαία, όταν γίνεται μια παρέλαση, εφόσον το παιδί έχει και τα τυπικά προσόντα - δηλαδή τον πολύ καλό βαθμό - για να σηκώσει τη σημαία της παρέλασης και από τη στιγμή που το παιδί το έκανε με τη θέλησή του. Δεν τον υποχρέωσε κάποιος. Να του πει "σήκωσε τη σημαία για να έχεις δικαιώματα στην Ελλάδα".

Από τη στιγμή, δηλαδή, που το παιδί αυτό με τη θέλησή του - και έτσι φαίνεται ότι είναι - θέλησε να σηκώσει την ελληνική σημαία, πολύ καλά έκανε. Και απ' αυτή την άποψη καταδικάζουμε αυτή την τόσο αναχρονιστική προπαγάνδα που ακούσαμε ότι την ελληνική σημαία μπορούν να τη σηκώσουν μόνο Ελληνες και όχι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα.

Εμείς, όμως, θέλουμε να προσθέσουμε, ότι δεν αρκεί να δώσουμε το δικαίωμα στους Αλβανούς να σηκώσουν την ελληνική σημαία όταν το θέλουν και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Πρέπει να παλέψουμε για να έχουν ίσα δικαιώματα στη δουλιά, στην παιδεία και αυτή είναι η βάση που μπορεί να αποτελέσει και το διεθνισμό ανάμεσα στους δύο λαούς.

Διάβασα και κάποια άρθρα στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου που απαντούσαν στις εθνικιστικές απόψεις με μια τοποθέτηση που νομίζω ότι τη βλέπω με μια επιφύλαξη. Η άποψη που λέει, να σηκώνουν οι Αλβανοί την ελληνική σημαία για να τους αφομοιώσουμε. Με ποια έννοια; Θέλει μία προσοχή. Βεβαίως, οι Ελληνες που ζουν στην Αμερική, οι Ελληνες που ζουν στη Γερμανία, πρέπει να ενταχθούν σε εκείνη τη ζωή.

Αλλά, ταυτόχρονα, ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμά του στη γλώσσα του, στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και να διαλέξει εάν θα γίνει Ελληνας υπήκοος, εάν θα γίνει ορθόδοξος, να διαλέξει εθελοντικά.

Με αυτή την έννοια να προσέξουμε την άλλη όψη του εθνικισμού που θέλει μια αφομοίωση βίαια, όπως έκαναν στους Ελληνες στην Αμερική, που για να βρεις δουλιά έπρεπε να παντρευτείς μια Αμερικάνα και έπρεπε να κάνεις κάποιες ενέργειες. Και ξέρετε πόσοι ψεύτικοι γάμοι έγιναν στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν το δικαίωμα στη δουλιά.

Καταλαβαίνετε η διαδικασία της βίαιης ενσωμάτωσης και αφομοίωσης δεν είναι σωστή. Εφόσον εθελοντικά θέλουν να γίνουν Ελληνες υπήκοοι και Ελληνες ορθόδοξοι, θα γίνουν. Δε θα τους το επιβάλουμε εμείς. Αντίθετα, πρέπει να τους διαμορφώσουμε συνθήκες που θα έχουν ίσα δικαιώματα στη δουλιά, αλλά και συνθήκες να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους, ενταγμένοι μέσα στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα που πρέπει να τους παρέχει η ελληνική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ