Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Πρωταγωνιστές έκθετοι ηθικά και πολιτικά

Δυσοσμία από τις κατηγορίες που αντάλλαξαν δημόσια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο Κ. Λιάσκας, που αποπέμφθηκε από τη διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004»

«Σε "καλό κλίμα" παραμένουν οι κόντρες» έγραφε χτες ο «Ρ» μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής και τις διαβεβαιώσεις για το καλό κλίμα και τη συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Αθήνα 2004»... και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, αποδείχτηκε περίτρανα ότι όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά μαίνεται ο πόλεμος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σχετικά με την υπόθεση διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Θύμα» της νέας αναταραχής είναι ο εντεταλμένος για τα τεχνικά έργα σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Κ. Λιάσκας, ο οποίος αποπέμφθηκε μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Αφορμή στάθηκε στάθηκε η υπόθεση του διαγωνισμού για πρόσληψη τεχνικών συμβούλων από την «Αθήνα 2004» για τα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά τόσο η ουσία αυτής της υπόθεσης, όσο και οι ανοιχτές κατηγορίες που αντάλλαξαν χτες αποδεικνύουν ότι οι πραγματικοί λόγοι πρέπει να αναζητηθούν σε κόντρες συμφερόντων. «Δε γίνονται διαγωνισμοί με σημαδεμένα χαρτιά», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί κάποιος δεν επιθυμεί έλεγχο στα χρονοδιαγράμματα, στις προδιαγραφές... μας είπε να πάρουμε τους δικούς του», ήταν η απάντηση του συμβούλου της «Αθήνα 2004»... Κατηγορίες οι οποίες «φωτογραφίζουν» τις δύσοσμες διαδικασίες με τις οποίες προωθείται αυτό το εγχείρημα που λέγεται «Ολυμπιακοί Αγώνες όπως επιτάσσουν η ΔΟΕ και οι πολυεθνικές» με το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα βαρύνει τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Από κύκλους του Μαξίμου έλεγαν ότι από το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε επικοινωνήσει με την Γ. Αγγελοπούλου κάνοντάς της γνωστή την απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του Κ. Λιάσκα. Ενώ όμως είχε γίνει γνωστό ότι στις 6.30 μ.μ. επρόκειτο να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Κ. Λιάσκα, η Γ. Αγγελοπούλου έσπευσε λίγα λεπτά πριν με γραπτή δήλωσή της να ζητήσει την παραίτησή του. Τελικά βγαίνοντας από την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Λιάσκας ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε όσους συνεχίζουν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη «τεχνικών συμβούλων διοίκησης έργου» προκηρύχτηκε μετά από ομόφωνη απόφαση της πενταμελούς ηγεσίας της «Αθήνα 2004», η οποία διεκδικούσε ουσιαστικό ρόλο στην εκτέλεση των έργων («δε γίνονται αγώνες με ρυθμούς δημοσίου» έχει πει η Γ. Αγγελοπούλου). Στην προχτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αυτόν το διαγωνισμό και αποφασίστηκε να εξεταστεί η νομιμότητά του. Ομως, ενώ έγιναν γνωστά πολύ λίγα για τα όσα πραγματικά συζητήθηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση, αντίθετα για το θέμα της «έκρηξης Λαλιώτη» κυκλοφόρησαν και λεπτομέρειες. Ετσι η συνέχεια δόθηκε χτες μέσω ραδιοφώνων, όπου ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι «νομικά πολιτικά και ηθικά δεν έχει τεκμηρίωση αυτός ο διαγωνισμός», για να απαντήσει ό Κ. Λιάσκας ότι «υπάρχει θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά αυτό αφορά τη συμπεριφορά του υπουργού».

Στη γραπτή δήλωσή της η Γ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι ζήτησε την παραίτηση του Κ. Λιάσκα, γιατί «χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση δική μου, προέβη σε προσωπικές δηλώσεις με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τους οποίους ούτε εγώ ούτε η Αθήνα 2004 συμμεριζόμαστε». Ενώ για την ουσία του ζητήματος αναφέρει τα εξής: «Στην πορεία ανασύνταξης της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 ενεργοποίησε τη συμβατική υποχρέωσή της έναντι της ΔΟΕ για τη σύσταση ομάδας συμβούλων παρακολούθησης έργου, για τα εκτελούμενα έργα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι σύμβουλοι παρακολούθησης έργου σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτέλεση των έργων. Στη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων της Αθήνα 2004 και του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε φτάσει σε ουσιώδη βαθμό συναντίληψης και συμφωνίας. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, εγώ όπως και η Οργανωτική Επιτροπή δε θεωρήσαμε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις υπέκρυπταν θέματα ηθικής τάξεως».

Αυτό που απομένει βέβαια, είναι οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση για τις πραγματικές αιτίες αυτής της νέας μάχης του πολέμου των συμφερόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητείται συντονισμός(2004-04-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η καταστροφή του Αγ. Κοσμά(2001-11-22 00:00:00.0)
Το Εθνικό Κτηματολόγιο καρκινοβατεί...(2001-06-22 00:00:00.0)
Προκηρύσσονται διαγωνισμοί για τραμ και προαστιακό(2000-12-23 00:00:00.0)
Ομερτά συμφερόντων...(2000-10-20 00:00:00.0)
Αιχμές από το ΤΕΕ για τη συγκρότηση της Επιτροπής(1998-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ