Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Το Εθνικό Κτηματολόγιο καρκινοβατεί...

Στα 12,5 δισ. δρχ. φτάνουν τα χρέη στους μελετητές, ενώ η ΕΕ έχει μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις...

Η κρίση που μαστίζει την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, που άφησε το μεγάλο αυτό έργο να παραδέρνει ανάμεσα στην αδιαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών, στις καθυστερήσεις υλοποίησης και τις τεράστιες οικονομικές υπερβάσεις, δεν έχει τελειωμό...

Μετά την περικοπή των κονδυλίων που αφορούν στην υλοποίηση του έργου από την ΕΕ για την εξαετία 2001 - 2006, αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη προς τους μελετητές, που φτάνουν τα 12,5 δισ. δρχ., με αποτέλεσμα πολλά από τα γραφεία μελετών να υπολειτουργούν ή να έχουν σταματήσει την εκπόνηση των μελετών ή να προβαίνουν σε απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού, που είχε στο μεταξύ αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία!

Ολα αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συγκέντρωσης, που συγκάλεσε χτες το απόγευμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνέχιση του προγράμματος κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου με την απρόσκοπτη ροή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα απαίτησαν να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου. Επισήμαναν, επίσης, ότι απαιτείται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, ώστε να μην εξαρτάται πια η πορεία του αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να διατεθούν αμέσως από εθνικούς πόρους οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των μελετητών, οι οποίοι υφίστανται οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, εξαιτίας της εμπλοκής που έχει παρουσιαστεί.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρίχνει όλα τα βάρη στη μελέτη που είχε κάνει για την κατάρτισή του το ΤΕΕ, κάτι που διαφαίνεται σαφώς και από τις απαντήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη προς τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Κ. Λαλιώτης - πρόσθεσε ο Κ. Λιάσκας - θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθέως απέναντι στη φημολογία για συνέχιση της κατάρτισης του Κτηματολογίου με συμβάσεις παραχώρησης και αυτοχρηματοδότηση, ώστε να πάρουμε όλοι θέση.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ με επιστολές του αρμόδιου γενικού διευθυντή της Επιτροπής ζητούνται εξηγήσεις, επειδή προκύπτει ότι ως τώρα για το 21% των εργασιών που έχουν εξαγγελθεί (ούτε το 6,5% του συνόλου) και δεν έχουν καν ολοκληρωθεί από το 1994, έχει ξοδευτεί το 83% του προϋπολογισμού. Ηδη, εκφράζονται φόβοι ότι τις τρομακτικές αυτές υπερβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καταβάλλοντας υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να αποκτήσουν τους οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ