Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Ομερτά συμφερόντων...

Παρά τις βαριές κατηγορίες που αντάλλαξαν οι Κ. Λαλιώτης και Κ. Λιάσκας και την αποπομπή του τελευταίου, για την κυβέρνηση και την «Αθήνα 2004» είναι σα να μη συμβαίνει τίποτα... 

Μόνο ως αφορμή για ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο, που έχει ξεσπάσει μεταξύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για τον «πακτωλό» των Ολυμπιακών έργων, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την όλη ιστορία που εκτυλίχτηκε με την αποπομπή του προέδρου του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα από την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004». Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι η όλη «κόντρα» μεταξύ του Κ. Λιάσκα και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη με «διαιτητές» τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», ξέσπασε για ορισμένες «διαδικαστικού τύπου» διευκρινίσεις, οι οποίες μάλιστα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής.

Χτες, πάντως, ένας από τους πρωταγωνιστές της «διαμάχης», ο Κ. Λιάσκας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εξήγησε για τους ουσιαστικούς λόγους που οδήγησαν στην αποπομπή του. Αφησε μόνο να υπονοηθούν πολλά και... τίποτα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «δεν ξέρω τι έκανε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον τορπιλισμό της συμφωνίας». Οταν, όμως, ρωτήθηκε να πει τη γνώμη του για το τι κρύβεται πίσω από την αντίδραση του υπουργού, παρέπεμψε στον ίδιο τον Κ. Λαλιώτη, λέγοντας ότι «επί της παρούσης δεν έχω τίποτε άλλο να πω»...

Επί της ουσίας υπεραμύνθηκε της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων για τα ολυμπιακά και άλλα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που συνέταξε η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα - 2004», λέγοντας ότι αυτό προκύπτει τόσο από τη σύμβαση της ΔΟΕ με την Επιτροπή, όσο και από το νόμο 2819/2000, αλλά και το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της «Αθήνα 2004». Διευκρίνισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί θα ασκούσαν διοίκηση κατά περίπτωση μόνο για τα ολυμπιακά έργα και όχι για τα οδικά, όπου θα ασκούσαν μόνο παρακολούθηση. Στο σημείο αυτό έδωσε συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία και δήλωσε ότι δεν είναι αληθές αυτό που υποστήριξε ο Κ. Λαλιώτης, σχετικά με αμοιβές δισεκατομμυρίων για παρακολούθηση των οδικών έργων, λέγοντας ότι γι' αυτά ο σύμβουλος θα πάρει μόνο 220 εκατ. δρχ. για 4 χρόνια. Οσον αφορά τα άλλα έργα όπου οι σύμβουλοι θα ασκούν και διοίκηση, δήλωσε ότι στο σχετικό διαγωνισμό υπήρξαν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι αμοιβές τους να έχουν και «κατώφλι» και «οροφή» και να είναι πολύ φθηνότερες από αυτές που μέχρι τώρα δίνει το υπουργείο για τους συμβούλους των έργων, πληρώνοντας με ανθρωποώρες.

Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι, όπως παρατηρεί κανείς, στο σχετικό διαγωνισμό υπάρχει κενό, καθώς δε διευκρινίζεται σε ποια από τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα εποπτεύει θα ασκεί μόνο παρακολούθηση και σε ποια διοίκηση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ποσό της αμοιβής (ποσοστό επί του προϋπολογισμού των έργων), που θα λαμβάνει.

Συνυπεύθυνοι

Από την άλλη πλευρά βέβαια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είναι ο τελευταίος που μπορεί να φωνάζει, καθώς οι αμοιβές που προσφέρει στους συμβούλους των διάφορων έργων που εκτελεί είναι εξαιρετικά προκλητικές, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις με σαθρά αποτελέσματα. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι το δημόσιο πλήρωσε μέχρι τώρα στην Μπέχτελ για το μετρό της Αθήνας πάνω από 40 δισ. δρχ. και το έργο καθυστερεί τρία και πλέον χρόνια, ενώ παρουσίασε και μια «μαύρη τρύπα» από «πανωπροίκια» άνω των 100 δισ. δρχ...

Και οι δύο, βέβαια, ο ένας ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο άλλος ως πρόεδρος του ΤΕΕ θα μπορούσαν κάλλιστα να επιτιμηθούν, καθώς με όλη αυτή τη «φάμπρικα» των ιδιωτών συμβούλων θέτουν στο περιθώριο τη δημόσια διοίκηση και τους Ελληνες μηχανικούς, αμείβοντας πλουσιοπάροχα ξένους και αμφίβολης ποιότητας συμβούλους...

Το έργο και τα... φουστάνια

Κατά τα άλλα ο Κ. Λιάσκας, κατά τη χτεσινή συνέντευξη δήλωσε ότι εδώ και μερικές βδομάδες είχε σκοπό να παραιτηθεί από τη θέση του μέλους της Επιτροπής του «Αθήνα - 2004», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν διατεθειμένος να παραμείνει σε μια δουλιά όπου στο επίκεντρο δε βρίσκονταν το έργο που επιτελούμε, αλλά το τι φουστάνι φοράμε και σε τι αεροπλάνο μπαίνουμε». Κατηγόρησε, μάλιστα, την Γ. Αγγελοπούλου ότι όχι μόνο δεν τον κάλυψε αλλά τον «πρόσφερε» στο βωμό του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για άγνωστους και εδώ λόγους...

«Αθήνα 2004»: κανένα σχόλιο

Με τη φράση «κανένα σχόλιο», απαντούσαν επισήμως από το Γραφείο Τύπου της εταιρείας «Αθήνα 2004» στις δηλώσεις του Κ. Λιάσκα.

Μετά την απομάκρυνση Λιάσκα από την εταιρία, οι φήμες για νέες αλλαγές σ' αυτήν «φούντωσαν». Τις δύο τελευταίες μέρες στους διαδρόμους της εταιρίας κυκλοφορούσαν πληροφορίες για αλλαγές στις Διευθύνσεις της εταιρίας, ενώ στελέχη της «Αθήνα 2004» δεν απέκλειαν και νέα αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Παραμένουμε σε αυτό το μοντέλο». Ενώ για το ποιος θα αποφασίσει για τον αντικατάσταση του Κ. Λιάσκα είπε ότι «θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Χτες - όπως ισχυρίζονταν συνεργάτες της προέδρου - «ζήτησε η ίδια από όλες τις Γενικές Διευθύνσεις όλα τα στοιχεία που αφορούν οικονομικές πράξεις (π.χ. διαγωνισμοί) για να γίνει σχετικός έλεγχος».

Οσον αφορά την προκήρυξη των διαγωνισμών για την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, υπενθυμίζεται ότι από τη διυπουργική επιτροπή αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από τους Β. Μακρυωνίτη, σύμβουλο του πρωθυπουργού για τεχνικά θέματα, Γ. Παπαδημητρίου, σύμβουλο του πρωθυπουργού για νομικά θέματα και εκπροσώπων της «Αθήνα 2004», που θα εξετάσει τη νομιμότητα των προκηρύξεων. Πάντως, οι αρμόδιοι δεν απαντούσαν στο ερώτημα, γιατί η νεοσυσταθείσα επιτροπή που θα εξετάσει τώρα τη νομιμότητα των προκηρύξεων, δεν το έκανε πριν δημοσιευτούν στον Τύπο, αλλά αφού ξέσπασε σάλος γύρω από το θέμα.

Η ΝΔ

Τέλος, η ΝΔ ζήτησε χτες την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για «αποκλειστική ευθύνη» του πρωθυπουργού «ο οποίος δεν μπορεί να βρει ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους διαγκωνιζόμενους υπουργούς του, αλλά και στα πολυποίκιλα συμφέροντα τα οποία ερίζουν γύρω από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ