Eurokinissi |
Ορκίζονται πίστη στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική... |
Εμφανής είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει προσδοκίες και εντυπώσεις περί ενός «νέου ξεκινήματος» της κυβέρνησης, που τάχα αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών και δίνει «μετωπική σύγκρουση με τα προβλήματα», αλλά την ίδια στιγμή δε διστάζει να δηλώνει ότι θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς την αντιλαϊκή πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει «σχέδιο εξόδου» από την κρίση και την ίδια στιγμή «αποκαλύπτεται» ότι πρόκειται για το ίδιο σχέδιο και την ίδια πολιτική που προκάλεσε την κρίση...
Μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ενισχύσει τις εντυπώσεις ότι η αντικατάσταση του Γ. Αλογοσκούφη σημαίνει μια «πιο ευαίσθητη» προσέγγιση στα θέματα οικονομίας, με μεγαλύτερη προσοχή στους «οικονομικά ασθενέστερους». Είναι ενδεικτικό ότι από τους πέντε άξονες του σχεδίου εξόδου από την κρίση οι τρεις αναφέρονταν στην «προστασία της εργασίας», τις «προσλήψεις ανέργων» και την «αρωγή στους οικονομικά ασθενέστερους»... Φυσικά, το βάρος πέφτει στους άλλους δύο, δηλαδή στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην υγεία και την Παιδεία», αλλά και στην «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», δηλαδή στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα το επόμενο διάστημα, με τη βοήθεια και της Κομισιόν, καθώς η ελληνική οικονομία θα μπει ξανά σε καθεστώς επιτήρησης.
Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επικαλούμενος τη σφοδρότητα και το απρόβλεπτο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και επισείοντας την απειλή της ανεργίας.
«Το 2009 προοιωνίζεται δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε σε δήλωσή του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο». Επιχειρώντας να πείσει για το αναπόφευκτο και μοιραίο της κρίσης, συμπλήρωσε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη σκιάζεται από έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία», διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει, παντού, συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας...». Υπογράμμισε ότι η ανεργία «είναι ο πιο σοβαρός κοινωνικός κίνδυνος για τους επόμενους μήνες», επικαλούμενος μελέτη του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 20 εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 2,5 εκατ. θα είναι στην Ευρώπη. Μίλησε επίσης για «το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης», καθώς «ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορεί να γίνουν, ούτε για την ένταση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει η διεθνής κρίση».
Προκειμένου να δείξει ότι «κάτι αλλάζει» στην οικονομική πολιτική, ο Κ. Καραμανλής έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους υπουργούς να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες - «ταξίδια, επισκέψεις, εκδηλώσεις περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία», είπε χαρακτηριστικά - ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά τη βούλησή του για «δυναμική σύγκρουση με φαινόμενα που πικραίνουν τους πολίτες». Γενικότερα επανέφερε το αστείο ψευτοδίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα», καταγγέλλοντας μάλιστα «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις» και «κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες» που «έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού». Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τις γνωστές οδηγίες προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνοψίζονται στο σλόγκαν «πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια».
Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού όσο και η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχουν πυροδοτήσει μια νέα έξαρση της εκλογολογίας, αν και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, για παράδειγμα, δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι «οι πρώτες εκλογές που έχουμε, θα είναι τον Ιούνιο, οι ευρωεκλογές», επικαλούμενος την υπευθυνότητα του Κ. Καραμανλή και ότι δε θα θελήσει την ώρα της οικονομικής κρίσης να προσφύγει στις κάλπες. «Ο Κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος και σοβαρός πολιτικός ηγέτης και κοιτάει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να θωρακίσει την οικονομία, να βοηθήσει ιδίως αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, οι εκλογές έρχονται πίσω», ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημά του...