Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Θάβουν» τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Είναι κοινός τόπος ότι τα αστικά ΜΜΕ «θάβουν» ό,τι δε βολεύει την άρχουσα τάξη, όποια κίνηση και πρωτοβουλία του λαϊκού κινήματος και των φορέων του συγκρούεται και σπάει τις αυταπάτες που το κεφάλαιο θέλει να πλασάρει. Δεν κάνει εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι από την έναρξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα μέχρι και σήμερα, τα αστικά ΜΜΕ δακρύζουν μεν για τη σφαγή στην Παλαιστίνη και ταυτόχρονα κάνουν γαργάρα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ εκλιπαρούν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο! Οπως ακριβώς δηλαδή κάνει και η ηγεσία του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ.

Γι' αυτό και οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης του λαού προβάλλονται ή αποσιωπούνται με κριτήριο το κατά πόσον εντάσσονται αρμονικά και ανώδυνα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ετσι, αποσιώπησαν παντελώς τις προχτεσινές συναυλίες αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ και η «Πολιτιστική Παρέμβαση». Για τα αστικά ΜΜΕ - που δήθεν εργάζονται για την αδέσμευτη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη ενημέρωση του λαού - δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις και δυνατές φωνές που εκφράζουν τη γνήσια αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, προβάλλοντας ακριβώς το αίτημα για ίδρυση ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είναι σύμπτωση άραγε ότι χτες δημοσιεύτηκε επιστολή - παρέμβαση του γραφείου Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας σε απογευματινή εφημερίδα, με την οποία απαντάει - όπως αναφέρεται στην επιστολή - σε «ισχυρισμούς που έχουν εμφανιστεί στα ελληνικά ΜΜΕ» για «να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα»; Με την παρέμβασή της η ισραηλινή πρεσβεία επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία που θυματοποιεί το Ισραήλ, ενώ σχετικά με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σημειώνεται ότι το Ισραήλ εργάζεται για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά η ευθύνη βρίσκεται στη Χαμάς. Το μήνυμα δόθηκε. Το Ισραήλ είναι αθώο. Ο ιμπεριαλισμός είναι αθώος. Και τα ΜΜΕ συνεχίζουν σε παρόμοια ρότα τη δουλειά που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό: Δημοσιεύουν μόνο εκείνες τις ειδήσεις και από μονομερή σκοπιά, ώστε να εναρμονίζονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην ουσία, βάζουν κριτήρια για το ποιοι, για ποιο λόγο και με ποια αιτήματα μπορούν να διαδηλώνουν... Λένε με τη στάση τους ότι με αιτήματα αντιιμπεριαλιστικά, με διεκδικήσεις για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος, δεν μπορεί κανείς να διαδηλώνει...

Αυτός είναι ο ρόλος τους. Να είναι παπαγαλάκια της άρχουσας τάξης, των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό υπάρχουν, από αυτό το χέρι τρέφονται. Και δουλειά τους ακριβώς είναι να εμποτιστεί η συνείδηση του λαού και κυρίως της νεολαίας με ιδεολογήματα που εκτονώνουν μεν την αγανάκτηση, αλλά δε στρέφονται ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και συμβάλλουν στη διαιώνιση της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Τα αστικά ΜΜΕ είναι - πάντα ήταν - απέναντι από το λαϊκό κίνημα και τα αιτήματά του, ακριβώς γιατί ο ρόλος τους - όποια «ταυτότητα» και αν επιλέγουν για τους εαυτούς τους - είναι με τους απέναντι, με την πλουτοκρατία. Και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία, σε κάθε πρωτοβουλία του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, όπως και τώρα με τον πόλεμο στη Γάζα.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ