Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Οδηγούνται στην πλήρη διάλυση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τα προβλήματα στελέχωσης των Εφορειών Αρχαιοτήτων Αρτας - Πρέβεζας και την πλήρη διάλυσή τους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν:

«Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αρτας - Πρέβεζας έχουν στην ευθύνη τους μια περιοχή που διαθέτει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Κλασικής, αλλά και Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής περιόδου.

Πρέπει να σημειώσουμε πως για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων η εμπειρία και η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στην εκτέλεση του έργου της. Αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, συντηρητές και εργατοτεχνικό προσωπικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αποτελούν τους κρίκους μιας μεγάλης εργασιακής αλυσίδας, που σκοπό έχει την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητά της τους Νομούς Αρτας και Πρέβεζας, έχει συνολικά 135 υπαλλήλους. Από αυτούς μόνο 37 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ 98 υπάλληλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απασχολούνται επίσης και 40 εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος Stage. Είναι χαρακτηριστικό πως η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διαθέτει μόλις 2(!) μόνιμους υπαλλήλους και περίπου 20 συμβασιούχους.

Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο προχωράει σε απολύσεις, αφού σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004 (ΠΔ Παυλόπουλου) οι περίπου 120 συμβασιούχοι υπάλληλοι των εφορειών, με τη συμπλήρωση 24 μηνών εργασίας οδηγούνται στην απόλυση. Σύμφωνα με τα νούμερα που δώσαμε πιο πάνω, είναι προφανές πως μέχρι το τέλος του έτους και οι δύο υπηρεσίες θα έχουν διαλυθεί πλήρως.

Το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί συμβασιούχους για να καλύπτει τις μόνιμες ανάγκες των εφορειών. Πίσω από αυτή την πρακτική βρίσκεται η πολιτική βούληση για στήριξη του κεφαλαίου. Ο Πολιτισμός για τους εργαζόμενους και το λαό είναι έξοδο, περιττό βάρος στον προϋπολογισμό. Ο Πολιτισμός για το κεφάλαιο μπορεί να είναι «πεδίο "κέρδους" λαμπρό». Ετσι, από τη μία το Υπουργείο κρατάει σε ομηρία τους συμβασιούχους, ενώ από την άλλη επιχορηγεί με εκατομμύρια ευρώ επιχειρήσεις στο χώρο του Πολιτισμού.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι εμφανή σε Αρτα και Πρέβεζα. Η διάλυση των δύο Εφορειών σημαίνει πλήρη αδυναμία φύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αρτα το Κάστρο "έβαλε λουκέτο", ενώ χωρίς προσωπικό δε θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε το νέο μουσείο. Ούτε και η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με την έκδοση οικοδομικών αδειών θα μείνει ανεπηρέαστη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και αυτών που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ικανοποιώντας το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το σεισμό στην Κεφαλονιά(8/2/2014)
Να ανανεωθούν οι συμβάσεις στο ΥΠΠΟΤ(23/5/2012)
Τους ξεζούμισαν... και τώρα τους «πετάνε»(31/5/2011)
«Πληρώνονται» με υποσχέσεις(6/2/2009)
Μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων(29/1/2009)
«Εκσυγχρονιστικά» ...κοντέινερ(12/4/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org