Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει συναίνεση σε αντιλαϊκή «διέξοδο»

Μήνυμα συνυπευθυνότητας κομμάτων και συνδικάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέπεμψε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης

Κλίμα συναίνεσης μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πάνω σε ένα σχέδιο «διεξόδου» από την κρίση, σε βάρος των εργαζομένων, καλλιεργεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας να διευκολύνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και στην επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την «ανάγκη» των νέων μέτρων έχουν αρχίσει εδώ και κάμποσες βδομάδες να την υποδεικνύουν διεθνή και εγχώρια «όργανα» του διεθνούς καπιταλισμού, στο όνομα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στα μονοπώλια - διεθνείς δανειστές της. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε η χτεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ανέφικτος χωρίς πρόσθετα μέτρα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα μέτρα ενίσχυσης του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Μπορεί τα σενάρια για συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αποκηρύσσονται μετά βδελυγμίας από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, ωστόσο την ίδια στιγμή προωθείται η από κοινού και άτυπη στήριξη ενός «σχεδίου εξόδου από την κρίση», ώστε να επιβληθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα με τις μικρότερες, κατά το δυνατόν, κοινωνικές αντιδράσεις. Το πρώτο που επιδιώκεται είναι η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να πειστούν οι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι και να παραιτηθούν από στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους.

Μήνυμα συνυπευθυνότητας εξέπεμψε ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «σ' αυτήν τη δύσκολη ώρα, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση», πλασάροντας εμμέσως πλην σαφώς το παραμύθι ότι «όλοι φταίμε για την κρίση». Οπως είπε, «όλοι πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν υπεύθυνοι, να δούμε τα προβλήματα πραγματικά όπως είναι, να εκτιμήσουμε σωστά μια πραγματικότητα δύσκολη», εννοώντας προφανώς ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αποδεκτή μια «πραγματικότητα» που δημιουργήθηκε ερήμην και σε βάρος τους.

Ερωτηθείς αν βλέπει θέμα συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης, που άλλοτε είχε πλειοδοτήσει υπέρ του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα πρότυπα της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από τη ΝΔ και της εφαρμογής του προγράμματός της. «Η ΝΔ έχει πάρει πρόσφατα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εχει τρία χρόνια μπροστά της να κυβερνήσει», είπε, θεωρώντας ότι «δεν έχει μεγάλη πλειοψηφία, αλλά έχει μια σταθερή και άνετη πλειοψηφία». Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, η κυβέρνηση «να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της και να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί καλύτερα, τα δύσκολα προβλήματα που έχει ο τόπος». Ζήτησε όμως τη συναίνεση των άλλων κομμάτων και των συνδικάτων. «Ολοι είμαστε υπεύθυνοι σ' αυτόν τον τόπο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και αυτοί που εκφράζουν κοινωνικές ομάδες», είπε με νόημα. Στην ερώτηση αν μπορεί να αντιστραφεί η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει και ευχήθηκε «ο θεός να βοηθήσει»...

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για φιλολαϊκή στροφή με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Η οικονομική πολιτική δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε η Μαρ. Γιαννάκου, συμπληρώνοντας: «Γι' αυτό και η θεωρία ότι αν φύγει ο κ. Αλογοσκούφης θα λυθούν τα προβλήματα δεν είναι σοβαρή». Η πρώην υπουργός υποστήριξε: «Η κυβέρνηση να εμμείνει στο πρόγραμμά της και να φτιάξει μια ομάδα κυβερνητική, να την πω σκληρή, να την πω αφοσιωμένη στο πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς έμφαση στα επικοινωνιακά του καθενός». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «αν στις επόμενες εκλογές περιέλθει η χώρα σε αδιέξοδο, γιατί κανείς δεν έχει αυτοδυναμία και χρειαστεί να υπάρξουν συνεργασίες»...

«Το μόνο βάλσαμο απέναντι σε αυτή την κρίση είναι και νέες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική», τόνισε από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ