Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ηρωισμός και αξίες

Φαίνεται πως η επιδίωξη να θεμελιωθεί ο χαρακτηρισμός των πρόσφατων γεγονότων, δηλαδή των τυφλών χτυπημάτων και όσων αυθόρμητα είτε με κάλεσμα διαφόρων δήθεν αντιεξουσιαστικών δυνάμεων να συνδράμουν σ' αυτήν τη δράση, ως «εξέγερση», απαιτούσε και συμβολισμούς. Ετσι, δε δίστασαν να εκμεταλλευτούν τη δολοφονία του 15χρονου σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, τον τοποθέτησε στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων από την επανάσταση του 1821 και μετά. Απίθανη, αλήθεια, τοποθέτηση από έναν πολιτικό να ταυτίζει τον Κολοκοτρώνη ή τον Λαμπράκη, με τον δολοφονημένο μαθητή. Και, βεβαίως, ο δολοφονημένος μαθητής έγινε αφορμή για ξέσπασμα και τυφλών χτυπημάτων και για προβοκάτσιες και, ταυτόχρονα, το ξεδίπλωμα της δράσης του οργανωμένου ταξικού λαϊκού κινήματος. Αλλά ο τυχοδιωκτισμός και ο καιροσκοπισμός των οπορτουνιστών δεν έχουν όρια. Γιατί, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, καλλιεργούν στρεβλή συνείδηση και για την αξία του λαϊκού αγωνιστή, αλλά και του ήρωα. Βεβαίως, ο άτυχος μαθητής έπεσε θύμα από τα όργανα ενός κράτους, που καθημερινά και ποικιλότροπα παράγει βία και τρομοκρατία σε βάρος της νεολαίας και του λαϊκού κινήματος. Αλλά οι λαϊκοί αγωνιστές που έχασαν και τη ζωή τους σαν αποκορύφωμα μιας προσφοράς που οι ίδιοι είχαν επιλέξει να κάνουν, αγωνιζόμενοι μέσα από τις τάξεις του κινήματος, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Οι ήρωες του λαϊκού κινήματος, οι ήρωες του νεολαιίστικου κινήματος, εμπεριέχουν στις πράξεις τους - και με το θάνατό τους φωτίζουν - τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας και είναι μέρος της συλλογικής συνείδησης και της συλλογικής μνήμης του λαού. Το στοιχείο του ηρωισμού είναι ταυτόσημο με την αντοχή στον πολυκύμαντο δρόμο του επαναστατικού κινήματος, απόρροια της βαθιάς πίστης στο δίκαιο του αγώνα και της ακλόνητης πεποίθησης «ότι αξίζει να ζει και να πεθαίνει κανείς για ένα ιδανικό», είναι χαρακτηριστικό των απλών ανθρώπων που προσχώρησαν στο επαναστατικό κίνημα. Είναι δημιούργημά τους. Για παράδειγμα, χιλιάδες κομμουνιστές και ΕΑΜίτες έδωσαν απλόχερα τη ζωή τους στις φυλακές, στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Μπορούσαν να ζήσουν, αρκεί να υπέγραφαν μία δήλωση ότι αποκηρύσσουν το ΚΚΕ. Δεν το έκαναν. Να θυμηθούμε μόνο τους ηρωικούς Μακρονησιώτες, Ακροναυπλιώτες, τους κρατούμενους της Κέρκυρας στα χρόνια της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και δεκάδων άλλων τόπων. Το ΕΑΤ - ΕΣΑ και την «Μπουμπουλίνας» στα χρόνια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας 1967 - '74.

Ηρωισμός και αξίες του αγώνα ταυτίζονται. Αξίες που έχουν σήμερα τη ρίζα τους στην πιο πρωτοπόρα ανθρώπινη δράση, την επαναστατική, για την κατάργηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική απελευθέρωση. Αυτή η πίστη και η συνείδηση ήταν που δημιούργησε την ανεξάντλητη δύναμη των λαϊκών ηρώων, απλών ανθρώπων, να αντικρίζουν αλύγιστοι, ήρεμοι, το εκτελεστικό απόσπασμα των ταξικών αντιπάλων, γιατί η εκτέλεση, ο θάνατος της ζωής τους, δεν μπορούσε να σκοτώσει την πεποίθηση ότι το δίκιο ήταν με το μέρος τους, ότι η κοινωνία για την οποία αγωνίστηκαν δίνοντας και τη ζωή τους, είναι νομοτελειακά η προοπτική της Ιστορίας, αυτή θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από την ταξική σκλαβιά. Σε τελευταία ανάλυση, ο ηρωισμός εμπεριέχει την αξία να δώσεις τη ζωή σου για τα ιδανικά του λαού.


Θανάσης ΙΩΑΝΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ