Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μέγκενη ολοένα και σφίγγει για τους εργαζόμενους καθώς η εργασία τους, εάν ακόμη έχουν, απειλείται, οι αποδοχές τους μειώνονται και την ίδια στιγμή πληρώνουν αποκλειστικά το κόστος της κρίσης, αλλά και όλα τα πακέτα «διάσωσης» επιχειρήσεων και τραπεζών...

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους Αμερικανούς εργαζόμενους αφού η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες εκτιμάται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αφού η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν η μεγαλύτερη από το 1980. Αναλόγως και η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2008 με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1990, καθώς η πιστωτική «ασφυξία επιτάχυνε την πορεία προς την ύφεση», ενώ από την αρχή του έτους η στερλίνα έχει χάσει το 25% της αξίας της.

Την ίδια στιγμή, άλλες δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η αεροναυτική «Textron» και η «Unisys», που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους, κατά 2.200 θέσεις η πρώτη και κατά 1.300 η δεύτερη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Η «Textron», που κατασκευάζει κυρίως αεροσκάφη τύπου «Cessna» και ελικόπτερα «Bell», προειδοποιεί στην ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις το 2009. Σε άλλη ανακοίνωση η «Unisys» διευκρινίζει ότι η μείωση προσωπικού έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο.

Προβλέπεται επίσης να ληφθούν και άλλα μέτρα για να μειωθεί το κόστος που ετησίως φτάνει τα 225 εκατομμύρια δολάρια: Να περιοριστούν τα διοικητικά έξοδα και να παγώσουν οι μισθοί στις περισσότερες χώρες όπου έχει παρουσία η εταιρεία.

Να επανεξετάσει τα σχέδιά της ζητούν από τη διοίκηση του παραρτήματος της αμερικανικής εταιρείας «Molex», που έχει αποφασίσει τη μετεγκατάσταση του στη Σλοβακία, oι εργαζόμενοί του στη Βόρεια Γαλλία, που έχουν αποκλείσει, εδώ και μέρες, το εργοστάσιο. Η εταιρεία, που ειδικεύεται στη συνδεσμολογία αυτοκινήτων, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση εντός των πρώτων μηνών του 2009. Οι 285 εργαζόμενοί της σημειώνουν ότι «μέσα στο 2008 το παράρτημα είχε κέρδη 1,2 εκατομμύρια ευρώ», κάτι που δε δικαιολογεί την απόφαση για ανεύρεση φτηνότερων εργατικών χεριών. Αλλη μια απόδειξη ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου δε συμβαδίζει με τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ